Domů     Architektura
10 nejdelších železničních tunelů světa
21.stoleti 21.9.2005

Lidé se obvykle zajímají o nejvyšší budovy světa, obdivují siluety nejdelších mostů, ale jen málokdo si uvědomuje, že unikátní stavby se mohou nacházet i mimo naše zorné pole – třeba v podzemí. 21. STOLETÍ vám tentokrát představí 10 nejdelších železničních tunelů na světě.Lidé se obvykle zajímají o nejvyšší budovy světa, obdivují siluety nejdelších mostů, ale jen málokdo si uvědomuje, že unikátní stavby se mohou nacházet i mimo naše zorné pole – třeba v podzemí. 21. STOLETÍ vám tentokrát představí 10 nejdelších železničních tunelů na světě.

1. SEIKAN
Celková délka: 53 850 m
Země: Japonsko
Datum uvedení do provozu: 1988
Přestože se neustále vynořují nové a nové informace o stavbě těch nejdelších tunelů na světě, již sedmnáct let své prvenství v tomto směru úspěšně hájí japonský tunel Seikan, ležící pod Cugarským průlivem mezi ostrovy Honšú a Hokkaidó. Oblast průlivu se v 50. letech 20. století stala pro námořní dopravu doslova katastrofou, v jeho vodách v krátké době nalezlo smrt několik stovek lidí, a proto japonská vláda rozhodla o výstavbě tunelu o pozoruhodné délce téměř 54 kilometrů. Ten se později stal i nejdražším tunelem všech dob, když jeho konstrukce spolykala neuvěřitelných 7 miliard dolarů. 
Se stavbou se ale začalo až v roce 1971. Na konstrukci bylo spotřebováno 168 tisíc tun oceli, což by vystačilo na stavbu čtyř známých malajských „dvojčat“, věží Petronas Towers. Seikan, jenž je díky své hloubce 84 metrů pod mořským dnem zároveň i nejhlubším tunelem světa, však od počátku provázejí problémy. Došlo v něm k celkem čtyřem záplavám a ta nejhorší zde řádila v roce 1976, kdy se do tunelu valilo 80 tun vody za minutu. Japoncům trvalo více než dva měsíce, než se jim podařilo tehdejší potopu dostat pod kontrolu. V současnosti v Seikanu pracují čtyři odsávací jednotky, které ho udržují v suchu. Kdyby byly všechny najednou vyřazeny z provozu, tunel by se prosakující vodou zaplnil do 78 hodin.
Cestující v současnosti dávají přednost letecké dopravě, a tak slavný Seikan zeje prázdnotou. Denně tudy projede pouze 15 vlakových souprav v každém směru. Navíc japonská chlouba, Šinkanzen, má do tunelu přístup zapovězen.
 
2. EUROTUNEL
Celková délka: 50 450 m
Země: Velká Británie – Francie
Datum uvedení do provozu: 1994
Ostrovní království přiblížila evropskému kontinentu stavba podmořského tunelu pod kanálem La Manche, která vypukla v roce 1987. Svého naplnění tak došel monstrózní projekt, jehož prvopočátky se datují již do poloviny 18. století. Eurotunel (někdy se mu přezdívá i „Chunnel“ z The Channel Tunnel), jímž se vlaky mohou řítit rychlostí až 160 km/h, spojuje na britské straně městečko Folkestone s francouzským přístavem Calais. Traduje se, že v průběhu stavby britští a francouzští dělníci soutěžili, kdo bude uprostřed budoucího tunelu jako první, a vyhráli prý Britové. Celá stavba se skládá ze dvou dopravních a jednoho obslužného tunelu, který je s těmi hlavními propojen, především kvůli bezpečnostním podmínkám, každých 375 metrů. Ze stejného důvodu jsou v tunelech pasáže, kde vlak může přejet z jednoho do druhého. Z celkové délky tunelu se pod mořem, v hloubce až 45 metrů pod dnem, nachází 38 kilometrů. Výstavba Eurotunelu stála zhruba 14 miliard dolarů, a byla tedy 700krát dražší než například Golden Gate Bridge v San Franciscu.

3. IWATE-IČINOHE
Celková délka: 25 810 m
Země: Japonsko
Datum uvedení do provozu: 2002
V japonské prefektuře Iwate se nachází v současnosti třetí nejdelší tunel světa, který byl dokončen až v roce 2002, přestože s geologickým průzkumem v oblasti se začalo již na konci 80. let minulého století. Je součástí železniční trati Tohoku, na níž se prohánějí šinkanzeny. V blízkosti Iwate-Ičinohe nyní vzniká další unikátní podzemní stavba – tunel Hakkoda, který po svém kompletním dokončení, naplánovaném na rok 2010, odsune Iwate-Ičinohe na čtvrtou pozici mezi nejdelšími tunely světa, protože sám bude měřit 26 455 m. Na počátku letošního roku japonští dělníci prorazili jeho poslední úsek. 
 
4. DAIŠIMIZU
Celková délka: 22 221 m
Země: Japonsko
Datum uvedení do provozu: 1982

Japonsko je zemí nejdelších železničních tunelů světa, o čemž svědčí i jeho hojné zastoupení v tomto žebříčku, a zároveň zemí nejrychlejších vlaků. Tunel Daišimizu leží na trati Jôetsu, která je rovněž určena pro šinkanzeny. S délkou 22 221 metrů patří tunelu Daišimizu v našem žebříčku čtvrtá příčka.

5. SIMPLON I, II
Celková délka: 19 803 m, 19 824 m
Země: Itálie – Švýcarsko
Datum uvedení do provozu: 1906, 1922
V roce 1883 začal cestující mezi Paříží a Istanbulem přepravovat legendární luxusní Orient Express, jehož cesta měřila neuvěřitelných 2577 kilometrů a trvala několik dnů. V roce 1906 jeho trasu ale podstatně zkrátilo otevření téměř dvacetikilometrového tunelu Simplon, spojujícího Itálii a Švýcarsko, který byl ve své době naprostým architektonickým unikátem. Simplon brzy získal na oblibě, a tak v jednokolejném tunelu bylo doslova přecpáno vlaky. Z tohoto důvodu se začalo s výstavbou druhého tunelu, který by alespoň část dopravy z prvního odvedl. Uvedení druhého tunelu do provozu ale oddálila první světová válka, takže se pasažéři v tunelu Simplon II poprvé projeli až v roce 1922. V současnosti se staví dva obří tunely Lötschberg a Gotthard, které by měly na švýcarské straně na Simplon navazovat.   

6. VEREINSKÝ TUNEL
Celková délka: 19 058 m
Země: Švýcarsko
Datum uvedení do provozu: 1999
O výstavbě devatenáctikilometrového tunelu rozhodli sami švýcarští občané v roce 1985. O šest let později se proto mohlo začít s jeho výstavbou. Ražba trvala dalších šest let a slavnostní otevření se konalo 19. listopadu 1999. Navzdory počátečním problémům se celou stavbu podařilo uskutečnit o 5 měsíců dříve, než bylo původně plánováno. Jízda jednokolejným Vereinským tunelem, který spojuje alpská města Kloster a Susch, trvá zhruba 19 minut.

7. ŠINKANMON
Celková délka: 18 713 m
Země: Japonsko
Datum uvedení do provozu: 1975

Dvoukolejný podmořský tunel Šinkanmon spojuje japonské ostrovy Honšú a Kjúšú a leží na známé trati Sanyo, dlouhé 554 kilometrů. Stejně jako většina nově vybudovaných japonských tunelů je určen především pro to, aby se v něm mohl prohánět japonský šinkanzen, nebo jak se mu také říká „vlak střela“, rychlostí kolem 275 kilometrů v hodině. 

8. APENINSKÝ TUNEL
Celková délka: 18 507 m
Země: Itálie
Datum uvedení do provozu: 1934

Na jedné z nejdůležitějších italských železničních tratí z Bologne do Florencie leží 18,5 kilometru dlouhý dvoukolejný Apeninský tunel. Jeho stavba, dokončená již v roce 1934, trvala celých 16 let.

9. ČCHIN-LING I-II
Celková délka: 18 457 m
Země: Čína
Datum uvedení do provozu: 2002
V čínském pohoří Čchin-ling se nachází nejdelší železniční tunel v zemi a devátý nejdelší tunel na světě. V jeho blízkosti leží 40 let starý tunel, který měří pouhé dva kilometry, protože má blíže k zemskému povrchu. Ten byl oproti tomu dnešnímu, raženému nejmodernějšími technologiemi, vybudován pouze lidskou silou a ručními vrtačkami. Nový tunel, jehož ražba byla zahájena na konci roku 1997, se skládá ze dvou paralelních jednokolejných tubusů, které jsou od sebe vzdáleny 30 metrů.

10. ROKKÔ
Celková délka: 16 250 m
Země: Japonsko
Datum uvedení do provozu: 1972

Tunel Rokkô vede stejnojmennou žulovou horou poblíž města Kobe na japonském ostrově Honšú. V roce 1995 ho na několika místech vážně poškodilo zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály, které oblast zasáhlo. Opravy tunelu trvaly čtyři měsíce. Podobně jako tunel Šinkanmon i tento je součástí vysokorychlostní železniční tratě Sanyo.

Související články
Mělo „srdce“ z kamene, a svou rozlohou předčilo i starověký Řím. Vynikalo totiž majestátními stavbami, důmyslným obchodem i nerostným bohatstvím. Dnes je považováno za kolébku dávné moudrosti, která však na své rozluštění stále ještě čeká. Civilizace, která zde v klasickém období sídlila, totiž představuje pro archeology a vědce těžší oříšek než Mayové. Její jazyk nám […]
Petra není jen dívčí jméno, které nosí mnohé půvabné ženy. Když archeolog slyší pojem Petra, okamžitě si vybaví skalní město nacházející se v Jordánsku. Mistrné dílo, před kterým se tají dech, a na které může být hrdá celá lidská civilizace, před 2000 lety vytesali do růžového pískovce kočovní Nabatejci. Jordánské království je jen o málo […]
Ven z měst! Za levnějšími pozemky a klidem přírody, do vlastních domků… V tomto duchu se nese trend bydlení v posledních desetiletích. Ale tento styl života nemusí být nutně ideální pro psychickou pohodu ani pro životní prostředí. V čem je háček a proč může být někdy lepší bydlet ve městě? Lidé v městském prostředí podle […]
Mezinárodní tým složený ze zástupců architektonických ateliérů NORMA (Česko), EMF (Katalánsko/Španělsko) a PARETO (Francie), který zvítězil v urbanisticko-krajinářské soutěži na přeměnu území u soutoku Berounky s Vltavou, se teď pustí do přípravy studie celého území s rozlohou přesahující 1200 hektarů. Mezinárodní tým tří architektonických studií spolupracoval na vítězném návrhu příměstského parku Soutok půl roku, vytvořilo […]
Na první pohled obyčejná rodinná hrobka. V jejím srdci mají však být dodnes slyšet hlasy templářů a kdesi v labyrintu chodeb tiše spočívat svatý grál… Malá kaple nacházející se zhruba 11 kilometrů od Edinburgu voní záhadami a konspiračními teoriemi po celá staletí. Místo poseté nejrůznějšími symboly a prapodivnými znaky má totiž ve svém nitru ukrývat […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz