Domů     Zajímavosti
Chytit vítr…
21.stoleti 19.8.2005

…a zapřáhnout ho jako svého pomocníka se člověk snaží od nepaměti. Dnes jsou to narozdíl od „donquichotských“ dob vysoce inteligentní a výkonná zařízení.…a zapřáhnout ho jako svého pomocníka se člověk snaží od nepaměti. Dnes jsou to narozdíl od „donquichotských“ dob vysoce inteligentní a výkonná zařízení.

V Krušnohorské obci Petrovice právě vztyčili u nás nejmodernější a nejvýkonnější větrnou elektrárnu. První v Česku instalovaná varianta elektrárny Enercon E 70 měří od země ke středu rotoru rovných 80 metrů (o 20 metrů výše, než je špička pražské Petřínské rozhledny) a průměr její vrtule je úctyhodných 71 metrů. Výkon generátoru dosahuje 2000 kW, což by pohodlně stačilo k zásobení obce se dvěma tisíci obyvateli.
Vzhledem k velkému tlaku ekologů splňují tyto moderní elektrárny německé společnosti Enercon nejpřísnější protihlukové a další normy. Podle vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že za běžného „lučního ruchu“ (hmyz, ptáci) nelze jakýkoliv zvuk elektrárny sluchem zachytit. Nepotvrdily se ani obavy o devastaci ptactva. Rozporuplné je estetické působení „minaretu“ v krajině, neboť takový gigant se  opravdu nedá přehlédnout a je viditelný i z velké vzdálenosti.
Větrná elektrárna nové generace již nevyžaduje častou údržbu jako je například mazání pohyblivých částí, protože všechny takové operace, kromě havarijních, jsou řízeny zcela automaticky.   
  

Tecnický popis:
– Vrtuli tvoří tři listy s možností aktivního nastavení pro proměnlivý počet otáček. Natáčení jednotlivých listů je řízeno samostatnými mikroprocesory. To  umožňuje precizní a rychlé nasměrování každého listu přesně podle směru a síly větru. Listy jsou vyrobeny z epoxidové pryskyřice zesílené laminátem, což zaručuje tvarovou stálost a houževnatost i za zdejších mnohdy extrémních podmínek. Jádro listů tvoří balzové dřevo, které se ukázalo pro tyto účely jako ideální materiál. Při vysoké intenzitě větru se lopatky natočí tak, že rotor téměř znehybní. 

– Azimutové zařízení otáčí pomocí šesti mechanismů gondolou jako korouhvičkou podle směru větru.

– Jako provozní brzda slouží tři nezávislá ústrojí pro nastavení listů, která je během několika vteřin uvedou do polohy „z větru“ a celá vrtule se tak zcela zastaví. Je to například při vichřici, která by zařízení mohla poškodit.

– Kvůli bleskům jsou špičky listů z hliníkové slitiny, jejíž pás pokračuje podél přední  zadní strany listu. Výboj je sveden přes kořen listu (mimo generátor) svodnými tyčemi až do základů zařízení.  

– Bezpečnostní senzory monitorují veškeré funkce. Pokud by jeden ze senzorů zjistil poškození, zařízení se okamžitě vypne.

– Větrná směrovka (anemometr) zajišťuje pomocí azimutových motorů pootáčení gondoly do optimální polohy. 

– Vrtule se otáčí rychlostí až 80 m/s, to je 18 – 21,5 otáček za minutu. Zařízení se spouští při rychlosti větru 2,5 m/s a vypíná se při cca 30 m/s.
 
– Kabely rotoru mají dostatečnou vůli, takže se gondola může bez problémů otočit kolem své osy. Kabely se ale pochopitelně splétají. Při trojnásobném zapletení je automaticky uvedeno v chod zařízení, které je rozplete. Rotor se přitom asi na půl hodiny zastaví.

– Překážková světla pro nízko letící letouny.

– Nosníkem rotoru je vlastně dutý tubus robustní kovové konstrukce. Od jeho kořene stoupá vnitřkem bezpečnostní schodiště, po kterém je možné vystoupat až do gondoly. Pro pohodlnější výstup vzhůru je určen jednomístný výtah. V patě tubusu je umístěn „mozek“ větrné elektrárny – computerové řídící centrum, které informuje obsluhu elektrárny o okamžitém stavu veškerých funkcí.  

Popis gondoly

1) Nosník stroje
2) Azimutové motory
3) Prstencový generátor
4) Adaptér listů
5) Náboj rotoru
6) List rotoru

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz