Domů     Zajímavosti
10 nejvýkonnějších hydroelektráren světa
21.stoleti 21.7.2005

Kde voda omílá „Zpívající kámen“? Lipno I, Kamýk, Orlík, Slapy nebo Štěchovice. To jsou jen některé přehrady, které tvoří pověstnou Vltavskou kaskádu. Dohromady mají její elektrárny výkon kolem 750 MW.Kde voda omílá „Zpívající kámen“? Lipno I, Kamýk, Orlík, Slapy nebo Štěchovice. To jsou jen některé přehrady, které tvoří pověstnou Vltavskou kaskádu. Dohromady mají její elektrárny výkon kolem 750 MW.

Díky 21. STOLETÍ můžete nyní toto číslo porovnat s výkonem v současnosti největších hydroelektráren na světě!

1. ITAIPU
Celkový výkon: max. 14000 MW
Země: Brazílie/Paraguay
Datum spuštění: 1982

V současnosti největší vodní elektrárna na světě se nachází na přehradě Itaipu na hraniční řece Paraná mezi Brazílií a Paraguají. Koruna hráze spojuje obě země, které hydroelektrárnu shodně využívají jako významný zdroj energie. Do Paraguaje dodává Itaipu 91 procent veškeré její spotřebované elektřiny, zatímco Brazílii, co do rozlohy jeden z největších států světa, pak zásobuje z celé čtvrtiny. Celkový výkon hydroelektrárny Itaipu je zhruba šestkrát větší než výkon jaderné elektrárny Temelín. Stará se o něj dvacet gigantických turbogenerátorů, které za rok vyrobí 90 miliard kWh elektřiny, což asi o 20 miliard kWh přesahuje roční spotřebu České republiky. Uvnitř strojovny jsou nainstalovány přetlakové lopatkové Francisovy turbíny, které jsou v hydroelektrárnách vůbec nejrozšířenějším typem. Každá z dvaceti Francisových turbín v Itaipu přitom váží neuvěřitelných 6600 tun. Tuto hmotnost lze srovnat například s celkovou váhu asi 160 tanků T – 55.
Přehradní hráz dosahuje výšky 196 metrů, jezero za ní má hloubku až 100 metrů a rozkládá se do vzdálenosti 170 kilometrů. S výstavbou impozantního díla Itaipu, což v překladu doslova znamená „zpívající kámen“, se po mnoha letech usilovného diplomatického vyjednávání začalo v roce 1975 a podílelo se na ní 35 tisíc lidí. Ještě předtím se ale téměř dvojnásobek brazilských a paraguajských obyvatel musel z oblasti kvůli přehradě vystěhovat. Celkové náklady na výstavbu obřího vodního díla se vyšplhaly na nepředstavitelných 20 miliard amerických dolarů.

2. RAÚL LEONI, GURI
Celkový výkon: 10300 MW
Země: Venezuela
Datum spuštění: 1986
Obří hydroelektrárna Raúl Leoni je součástí přehrady Guri, která leží na řece Caroni zhruba 100 kilometrů před jejím soutokem s jihoamerickým veletokem Orinoko. Vodní elektrárna, pojmenovaná po venezuelském prezidentovi Raúlu Leonim, který vysoký úřad zastával v letech 1964 – 69, je největším dodavatelem elektřiny do rozvodné sítě v zemi. Venezuela přitom spotřebuje nejvíce elektrické energie ze všech jihoamerických států.
Ve dvou hlavních strojovnách se zde nachází po deseti turbogenerátorech, které mají v současnosti celkový výkon 10300 MW. Elektrárna ale nyní prochází rozsáhlou modernizací, včetně lopatek turbín, a po dokončení v roce 2009 by se měl její výkon zvýšit až na 10700 MW.
Vodní dílo Guri se začalo budovat v roce 1963. Za přehradní hrází vzniklo umělé jezero, které je svou rozlohou druhé největší ve Venezuele a jedno z největších na světě. Hráz, vysoká 162 metrů, zadržuje 138 km3 vody. Samotná přehrada představuje doslova architektonický unikát. Na její výstavbě se podíleli přední venezuelští architekti, kteří svými netradičními pracemi vyzdobili i útroby elektrárny.

3. GRAND COULEE
Celkový výkon: 6494 MW
Země: Spojené státy americké
Datum spuštění: 1942
V americkém státě Washington leží na řece Columbia třetí největší vodní elektrárna na světě. Přestože je ze všech deseti hydroelektráren, které zde uvádíme, nejstarší, stále jí s jejím celkovým výkonem 6494 MW patří jedna z nejvyšších příček. O její chod se stará 24 turbogenerátorů, které zásobují elektrickou síť na celém severozápadě Spojených států.
Práce na výstavbě přehrady Grand Coulee začaly již v roce 1933 a její dokončení uspíšila 2. světová válka a s ní související zvýšená potřeba elektřiny. Výška hráze v koruně dosahuje hodnoty 176 metrů a na délku pak hráz měří 1272 metrů. Přes velké množství mrakodrapů, které v Americe rostou doslova jako houby po dešti, zůstává Grand Coulee největším betonovým monstrem v zemi. Při její stavbě dělníci použili betonu o objemu údajně až 9 milionů metrů krychlových. Pro zajímavost při stavbě Sears Tower v Chicagu, jedné z nejvyšších budov světa, šlo „pouze“ o 55 tisíc metrů krychlových.

4. SAJANO-ŠUŠENSKÁ HYDROELEKTRÁRNA
Celkový výkon: 6400 MW
Země: Rusko
Datum spuštění: 1989
Na Jeniseji, jednom z největších sibiřských veletoků, který každoročně postihnou mohutné záplavy, se poblíž rusko-mongolský hranic nalézá Sajano-Šušenská přehrada, která ve svých útrobách ukrývá čtvrtou nejvýkonnější vodní elektrárnu na světě. Na asijském kontinentu jde o vůbec největší hydroelektrárnu současnosti. Alespoň prozatím, dokud nebude dostavěn gigantický čínský projekt Tří soutěsek, který by měl po svém dokončení, naplánovaném na rok 2009, překonat všechny dosavadní rekordy mezi vodními stavbami.
Sajano-Šušenská hydroelektrárna ročně vyprodukuje tolik elektrické energie, že pokryje ruskou spotřebu elektřiny z celých tří procent. Hráz přehrady v koruně dosahuje závratné výšky 242 metrů. Je tedy o 26 metrů vyšší než například Žižkovská televizní věž v Praze. Pro srovnání dodejme, že vůbec nejvyšší přehradní hrází na světě je tádžický Rogun, který s výškou 335 metrů může bez váhání konkurovat nejvyšším stavbám světa.
Na délku hráz Sajano-Šušenské přehrady měří více než jeden kilometr a voda se tamní hydroelektrárnou žene průtokem 13,5 tisíce m3 za sekundu. Betonové monstrum se přitom neustále potýká s nějakými technickými problémy. Někteří odborníci proto varují, že pokud by se tato přehrada protrhla, došlo by doslova k biblické potopě. Průtok Jeniseje je v okolí přehrady 2,5krát větší než průtok všech řek nacházejících se v evropské části Ruska.

5. KRASNOJARSK
Celkový výkon: 6000 MW
Země: Rusko
Datum spuštění: 1968

Rovněž pátá nejvýkonnější hydroelektrárna na světě leží na ruském Dálném východě. Na řece Jenisej, dále po jejím proudu než předcházející přehrada, se poblíž stejnojmenného města nachází vodní dílo Krasnojarsk. S budováním přehrady, jejíž hráz dnes dosahuje v koruně výšky 120 metrů, se zde započalo v roce 1961 a na její výstavbě se podílelo 20 tisíc lidí, pro něž vzniklo nedaleko celé samostatné město Divnogorsk. Většinu elektřiny, kterou tamní vodní elektrárna vyrobí, spotřebuje blízká továrna na zpracování hliníku, která je druhou největší na světě.
 
6. CHURCHILL FALLS
Celkový výkon: 5428 MW
Země: Kanada
Datum spuštění: 1971

Na kanadské řece Churchill v provinci Québec se najdeme vodní dílo Churchill Falls – jednu z největších podzemních elektráren na světě. Tak jako jsou některé hydroelektrárny zabudované přímo do tělesa hráze, jiné se skrývají hluboko v podzemí pod vodním tokem. V tomto případě se strojovna Churchill Falls schovává v hloubce 300 metrů pod povrchem. Původní celkový výkon elektrárny byl asi o 200 MW menší. Na ten současný, který hydroelektrárnu Churchill Falls řadí na šestou příčku mezi těmi nejvýkonnějšími na světě, si musela počkat až od roku 1985, kdy se v jejích útrobách konečně usídlilo všech nynějších 11 obřích Francisových turbín.
Průzkum řeky a blízkých vodopádů potvrdil dobré předpoklady pro vybudování výkonné elektrárny na poloostrově Labrador již v roce 1947. S její výstavbou se ale začalo až v roce 1966 a po pěti letech nepřetržité práce bylo vodní dílo uvedeno do provozu a první dva turbogenerátory začaly dodávat elektřinu do rozvodné sítě. Vodní rezervoár, který elektrárnu zásobuje, je svou rozlohou asi 6500 kilometrů čtverečních třináctkrát větší než Praha.  

7. LA GRANDE 2
Celkový výkon: 5328 MW
Země: Kanada
Datum spuštění: 1979

Sedmá nejvýkonnější hydroelektrárna světa se nachází na kanadské řece La Grande asi tisíc kilometrů severně od Montrealu. Kromě ní na stejné řece leží ještě další dvě přehradní hráze, které společně s La Grande 2 vytvářejí rozsáhlý komplex vodních staveb, jenž je i v dnešních dnech častým jablkem sváru mezi ekology a vládními úředníky. Výstavba monstrózních přehrad přitom započala již v roce 1972.
Strojovna La Grande 2 se podobně jako u Churchill Falls nachází v podzemí. Vodu k ní přivádí tlakové potrubí, které zesílí její proud, a odvádí se podzemním kanálem.

8. BRATSK
Celkový výkon: 4500 MW
Země: Rusko
Datum spuštění: 1961

Poblíž Bajkalu se na ruské řece Angaře tyčí přehrada Bratsk, pojmenovaná podle blízké sibiřské metropole. Ta vznikla společně s výstavbou přehradní hráze v roce 1954 jako nový domov pro tisíce dělníků, kteří se na budování betonového obra podíleli. Hydroelektrárna Bratsk stejně jako všechny ruské vodní elektrárny, které zde uvádíme, byla vystavěna především k jednomu účelu, aby elektřinou zásobovala místní továrny na zpracování hliníku a papírny, které jsou na ruském východě hojně rozšířeny. 

9. MOXOTO
Celkový výkon: 4328 MW
Země: Brazílie
Datum spuštění: 1974

Na severovýchodě Brazílie se na řece Moxoto nachází přehrada a hydroelektrárna stejného jména. Její celkový výkon 4328 MW je dvaapůlkrát větší než výkon jaderné elektrárny Dukovany a řadí jí na devátou příčku mezi nejvýkonnějšími elektrárnami na světě.

10. USŤ-ILIMSKÁ
Celkový výkon: 4320 MW
Země: Rusko
Datum spuštění: 1977
Na říčce Ilim, která se vlévá do veletoku Angara, se těsně před jejich soutokem nachází desátá největší hydroelektrárna světa. S výstavbou betonového monstra, které má celkový výkon 4320 MW, se začalo v roce 1962 a stavba trvala  neuvěřitelných patnáct let. Vodní plocha, která se rozprostírá za přehradní hrází, přitom měří 1873 km2, je tedy zhruba 38krát větší než naše největší přehrada Lipno.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz