Domů     Medicína
Vitaminy a minerály od A do Ž
21.stoleti 20.5.2005

Každý z nás může kdykoli sníst něco, co ho přiblíží ke stárnutí, ba i konci života. Ovšem každý den máme šanci jíst něco, co zdraví naopak velice pomůže. Prostě: „Nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili!“Každý z nás může kdykoli sníst něco, co ho přiblíží ke stárnutí, ba i konci života. Ovšem každý den máme šanci jíst něco, co zdraví naopak velice pomůže. Prostě: „Nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili!“

21. STOLETÍ nabízí jedinečný přehled vitaminů, minerálů a některých léčivek. (Vedle přírodní formy jsou často k dostání v podobě tzv. doplňků stravy – tobolek, tabletek, tekutin apod.)

A – vitamin (retinol)- přezdívaný „studna mládí“. Pomáhá v boji proti nachlazení, chřipce, infekcím močového a trávicího systému. Je důležitý pro dobrý zrak (název retinol je odvozen od retiny – oční sítnice), obnovu buněk, svěží kůži ( i při slunění), zdravé sliznice. Podporuje hojení ran, popálenin a vředů. Pomáhá při tvorbě zubů a kostí. Nedostatek se projevuje mj. lámavostí nehtů, suchými vlasy, šeroslepostí, kožními vyrážkami.
Zdroj: játra, špenát, mrkev, zelená kapusta, dýně, rajčata, meruňky, paprika, vaječný žloutek, máslo.  
Biotin – říká se mu „vitamin pro krásu“. Udržuje zdravou kůži, vlasy a nehty, sliznici. Dodává energii nervům, reguluje hladinu krevního cukru (důležité pro diabetiky), pomáhá tělu využívat sacharidy, tuky a bílkoviny, udržovat zdravou střevní flóru. Zlepšuje stav při migréně, chronické únavě, některých alergiích. Nedostatek signalizuje mastná či suchá kůže, lámavé nehty, duševní únava, bolesti svalů .
Zdroj: pomeranče, játra, rajčata, sója, ovesné vločky, ořechy, luštěniny.   
C – vitamin (kyselina askorbová) – tzv. tělesný strážce – chrání před předčasným stárnutím, vyhlazuje vrásky. Má kladný vliv na nervy, obranu proti nemocem, stabilní psychiku. Je potřebný k tvorbě kolagenu – bílkoviny nezbytné pro zdravé dásně a zuby, kosti, chrupavku a kůži. Pomáhá absorbovat z potravy železo. Urychluje hojení ran. Chrání proti některým formám rakoviny a srdečním chorobám. Působí jako výrazný antioxidant. Nedostatek poznáme mj. podle křečových žil, hemeroidů, nachlazení, únavy, poruch spánku, špatných dásní.
Zdroj: citrusové plody a další čerstvé ovoce, zelenina, brambory, černý rybíz, kiwi, jahody. 
Česnek (Allium sativum)– nazývá se „přírodní antibiotikum“. Léčivé účinky působí chemická látka alicin. Zvyšuje imunitu, má protiinfekční účinky, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu (LDL), redukuje krevní srážlivost. Nyní se výzkum soustředil na možnosti česneku v boji s rakovinou (hlavně prsu, prostaty) a srdečními chorobami.
D- vitamin (kalciferol) – označovaný za „kostní policii“. Z chemického hlediska jde o hormon, který se tvoří v našem těle, pokud kůži vystavíme ultrafialovému záření ze slunečního světla. Je nepostradatelný pro vstřebávání vápníku a fosforu, tvorbu kostí a zubů. Zklidňuje nervy, odstraňuje z těla jedovaté látky (olovo), posiluje imunitní systém. Podle nejnovějších zjištění může chránit před některými druhy rakoviny (tlustého střeva aj.). Při nedostatku mj. vypadávají zuby, objevují se nervové poruchy, svalová slabost, rozčilení.
Zdroj: tuňák, losos, olejovky, rybí tuk, játra, mléko, houby, avokádo, žloutek. 
E-vitamin (tokoferol) – známý jako „ochranný štít“ – pomáhá zabránit oxidaci polynenasycených mastných kyselin volnými radikály v buněčných membránách a tkáních. našeho těla, které připomíná složitou chemickou továrnu. Má kladný vliv na funkčnost pohlavních orgánů, svalovou sílu a vytrvalost. Pomáhá předcházet vzniku zhoubného bujení, určitých typů rakoviny i jiných nemocí. Absence se projeví únavou, neplodností,  nervovou dráždivostí, stařeckými skvrnami, ochablou kůží.
Zdroj: lískové i jiné oříšky, žloutek, za studena lisované oleje, obiloviny, listová zelenina, pšeničné klíčky, semena. 
Fosfor (P) – hned po vápníku (viz) – je to druhý nejčastější minerál v těle. Normální člověk je zásobárnou cca 650 g P, hlavně v kostech a zubech. Nedostatek způsobuje mj. lomivost kostí, únavu, tělesnou slabost, ztrátu chuti k jídlu. Většinu potřebného P získáme z potravy. Pozor: Doplňky stravy obsahující pouze P užívat jen na doporučení lékaře!
Hořčík (Mg)  – minerál potřebný pro růst a obnovu kostí a zubů, pro normální činnost svalů a nervů. Deficit pocítíme jako svalové křeče, úzkost, slabost, nechutenství.
Zdroj: obilniny, celozrnný chléb, luštěniny, ořechy, zelená zelenina, maso, mléko, ryby. 
Cholin – jedná se o vitamin ze skupiny B. Zajišťuje zachování mozkových a nervových buněk, látkovou přeměnu tuků, regulaci hladiny cholesterolu, funkci jater. Navozuje pocit uvolnění, mladistvosti. Nedostatek avizuje zapomnětlivost, slabá koncentrace, poruchy spánku, stavy strachu, problémy s krevním oběhem.
Zdroj: játra, celá zrna, zelenina, pivní kvasnice, lecitin – tuková látka obsažená v mnoha živočišných i rostlinných potravinách (arašídy, vejce apod.). 
Izoflavony – chemická podskupina flavonoidů, což je velká skupina fytochemických látek. Dosud bylo identifikováno na 4000 flavonoidů, většina má vysoce účinné antioxidační schopnosti. To se využívá např. v boji s hrozbou srdečních chorob.
Vyskytují se ve všech rostlináchz nich jmenujme např. v sóju.
Flavonoidy obsahuje mj. i víno – zejména červené.
Jod (I) – jako jedinečný mezi minerály má v lidském těle pouze jediné poslání: Je zcela nezbytný pro štítnou žlázu k tvorbě tyroxinu – hormonu řídícímu látkovou přeměnu všech tělesných buněk. Nedostatek I ukazuje tzv. vole (struma), někdy hrubá kůže a vlasy, občas apatie.
Zdroj: Ryby a jiné plody moře, mořské řasy, stolní stůl obohacená I. 
K – vitamin, zvaný „ranhojič“. Má značnou důležitost pro srážlivost krve, hojení ran, metabolismus kostí, vitalitu a dožití se vysokého věku. Nedostatečné množství se projevuje mj. krvácením z nosu, z dásní, únavou, špatnou hojivostí ran.
Zdroj: tmavozelená listová zelenina (např. v porci kapusty či kadeřábku je 300 – 500 mcg K, hojně i v brokolici, zelí), ovesné vločky, žloutek, sýr, rajčata, játra, mléko, maso, rostlinné oleje. 
Listová kyselina – s přídomkem „nositel štěstí.“ Je to ve vodě rozpustný vitamin skupiny B, někdy zvaný i folacin či folát. Má značný význam pro tvorbu DNA a RNA. Zajišťuje silné nervy, dynamiku, spokojenost a dobrou náladu, obnovu buněk, růst, činnost žaludku a střev, funkci jater, krvetvorbu, chuť na jídlo – i na život vůbec. Chrání proti vrozeným vadám, snižuje riziko cévních a mozkových příhod, některých druhů rakoviny, onemocnění srdce. Absenci prozrazuje duševní únava, neklid, strach, poruchy spánku, růstu, problémy s pamětí, chybějící radost ze života.
Zdroj: špenát (z něj v roce 1940 poprvé.extrahována), jiná zelená zelenina, fazole, celá zrna, pomerančová šťáva, játra, ledvinky, libové maso, sýr, brambory, mléko, sója. 
Měď (Cu) – nezbytná v prevenci kardiovaskulárních chorob, k udržení zdravé kůže a vlasů.  Osvědčuje se při podpoře plodnosti a krevní srážlivosti. Zpevňuje krevní cévy, kosti, šlachy a nervy. Podle nejnovějších výzkumů blahodárně působí při vysokém krevním tlaku, udržuje nízkou hladinu cholesterolu. Deficit  Cu signalizuje únava, poruchy srdečního rytmu, neplodnost…
Zdroj: Vnitřnosti, ústřice, luštěniny, tmavý chléb, celozrnné těstoviny, ořechy, semena, avokádo, česnek, ředkvičky, houby, rajčata, brambory, banány a švestky. Např. jedno avokádo dodá asi šestinu denní dávky mědi.
Niacin (vitamin B 3) – kyselina nikotinová. Může mírnit deprese a příznaky onemocnění kloubů, zlepšovat krevní oběh.Účastní se řízení hladiny krevního cukru, udržuje zdravou kůži, kladně působí na trávení. Nedostatek naznačuje mj. snížená chuť k jídlu, podrážděná kůže, slabost.
Zdroj: hovězí a kuřecí maso, mléko a výrobky z něj, ryby, ořechy. 
Ostropestřec mariánský – tato unikátní léčivka se užívá již od antického Řecka. Léčivé účinky vědci zaznamenali ve více jak 300 dílech. Chrání tělo před  toxickými látkami včetně léků a chemických škodlivin. Léčí choroby jater (hlavně zánět a cirhózu). Zmírňuje poškození jater alkoholem či chemoterapií, výborně pomáhá při žlučových kamenech a lupénce.  
Pyrodoxin (vitamin B 6) – má přezdívku „všestranný pomocník“.V těle vykoná denně přes sto různých reakcí. Zajišťuje tvorbu aminokyselin, krvetvorbu, blahodárně působí na imunitní systém. Upravuje hladinu krevního cukru, hospodaření organismu s vodou. Působí na nervy, pomáhá léčit deprese, zmírňuje nespavost.  Nedostatek poznáme podle podrážděnosti, depresivních nálad, padání vlasů, trhlin v koutcích úst, svalové slabosti, slabé koncentrace. Zdroj: játra, celá zrna, ryby, pivní kvasnice, banány, luštěniny. 
Q 10 – koenzym – přírodní látka označovaná za zázračný potravinový doplněk. Je hlavně katalyzátorem metabolismu – urychluje látkovou výměnu. Pomáhá snižovat nadváhu, proti rakovině, srdečním chorobám, stárnutí. Léčí onemocnění dásní a udržuje je zdravé. Zvyšuje imunitu, chrání nervy, zpomaluje průběh Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. 
Riboflavin  (vitamin B 2) – zatím neznáme všechny jeho příznivé účinky. Působí proti migréně, předchází či zpomaluje vývoj katarakty (šedého zákalu), hojí kůži. Nedostatek poznáme mj. podle bolavých ústních koutků, zvýšené citlivosti na sluneční záření.
Zdroj: mléko, sýr, jogurt, játra, ryby, celozrnný chléb, obilniny, vejce a houby. 
Selen (Se) – minerální prvek nezbytný pro zdravý pohlavní vývoj, antioxidant.
Zdroj: maso a ryby, mléčné výrobky, čočka, avokádo. 
Thiamin  (vitamin B 1) alias „duševní sprcha“. Získává energii ze sacharidů, udržuje duševní svěžest, kvalitní nervový systém. Kladně působí na srdeční funkce, může zlepšovat náladu. Nedostatek mj. prozrazuje únava, podrážděnost, deprese.
Zdroj:  libové vepřové maso, obiloviny, zelenina, játra, luštěniny, ořechy. Doporučenou denní dávku 1, 2 mg obsahuje cca 50 g slunečnicových semen.
Unkárie – léčivka posiluje imunitu a léčení rakoviny, zmírňuje chronické bolesti. Indiáni ji využívají po staletí, lékaři v Evropě teprve od roku 1980. 
Vápník (Ca) – minerální prvek podílející se na stavbě kostí a zubů. Je nezbytný pro přenos nervových vzruchů, dále pro srážení krve a činnost svalů. Podporuje činnost srdečního svalu, zmírňuje poruchy trávení, ochraňuje před osteoporózou, snižuje krevní tlak. O nedostatku svědčí zlomeniny, svalová ochablost, bolesti zad aj.
Zdroj: Mléko a výrobky z něj, losos, olejovky, brokolice, mandle, sezamová semínka. 
Zinek (Zn) – minerál nutný pro zdravý růst, rozmnožování a činnost imunitního systému. Podílí se na činnosti mnoha enzymů. Pomáhá v prevenci nachlazení, chřipky a jiných infekcí. Kladný vliv mj. při snížené činnosti štítné žlázy, chronické únavě, trávicích obtížích, zklidňuje kožní problémy. Při nedostatku se ztrácí chuť k jídlu, u dospívajících zpomaluje růst a vývoj, oslabuje se imunitní systém.
Zdroj: tmavé maso, játra, arašídy, slunečnicoví semínka, ústřice, vejce, pšeničné klíčky. 
Železo (Fe) – minerál, který je nezbytnou součástí hemoglobinu (složka červených krvinek přenášející kyslík k buňkám) mnoha enzymů účastnících se energetického metabolismu. Fe je zvlášť potřebné v těhotenství a u žen se silným menstruačním krvácením. Deficit se projevuje chudokrevností, dušností, bušením srdce, únavou, malou odolností vůči nákazám.
Zdroj: vnitřnosti,libové maso, žloutek, sardinky, tmavozelená listová zelenina, pivovarské kvasnice, fazole, hrách, sušené ovoce (hrozinky, meruňky), mušle, korýši.  Pozor: Pokud využíváte potravinové doplňky obsahující Fe, chraňte je před nedospělci: Už pět tablet s obsahem velké dávky Fe může dítě usmrtit.  

Více se dozvíte:
Léčivá moc vitaminů, bylin a minerálních látek, Reader’s Digest Výběr, 2001
Jídlo jako jed, jídlo jako lék, Reader’s Digest Výběr, 2002

Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz