Domů     Příroda
10 nejhlubších jeskyní světa
21.stoleti 20.5.2005

Člověk se neustále žene za novým poznáním a touží stanout na místech, kam lidská noha dosud nevkročila. Překonává staré rekordy, zdolává nejvyšší hory a míří i do těch nejhlubších míst Země. Právě na ně vás tentokrát 21. STOLETÍ zavede. Člověk se neustále žene za novým poznáním a touží stanout na místech, kam lidská noha dosud nevkročila. Překonává staré rekordy, zdolává nejvyšší hory a míří i do těch nejhlubších míst Země. Právě na ně vás tentokrát 21. STOLETÍ zavede.

1. Krubera (Voronja) -2080 metrů
V současnosti nejhlubší jeskyně světa se nachází v západokavkazském masivu Arabika na území dnešní republiky Abcházie. 25. října loňského roku se zde ukrajinská výprava, vedená zkušeným speleologem Jurijem Kasjanem, po čtyřletém úsilí probojovala do závratné hloubky, o níž sní každý dobrodruh. S nejhlubším dosaženým bodem 2080 metrů je Krubera (Voronja) v současnosti jedinou jeskyní na světě, kde se speleologům podařilo překonat pomyslný mezník 2000 metrů. Vzhledem k tomu, že vchod do hlubin země se nachází v nadmořské výšce 2250 metrů, nejnižší bod jeskyně leží pouhých 170 metrů nad hladinou sousedního Černého moře. O sestup do jeskyně se na počátku letošního roku chtěli pokusit i čeští speleologové. Kvůli technickým problémům při přepravě na místo ale skončila výprava fiaskem.    

2. Lamprechtsofen  – 1632 metrů
Do jeskyně Lamprechtsofen, ukryté na úpatí rakouských Alp poblíž Salzburgu, dříve mířili hledači pokladů z celé Evropy. Podle dávné legendy se totiž právě v ní nalézalo neuvěřitelné bohatství nashromážděné během křižáckých válek. Místní úřady jejich nájezdům učinily přítrž až v 18. století. V té době se v jeskyni začalo s vědeckým výzkumem. V současnosti ji už téměř 30 let obléhají speleologické expedice z Polska. V roce 1998 se polští nadšenci dostali do hloubky 1632 metrů, čímž korunovali svou intenzivní práci, během níž se v masivu Leoganger Steinberge vystřídalo na 30 jejich výprav. Lamprechtsofen v té době zaujal první příčku mezi nejhlubšími jeskyněmi světa.

3. Gouffre Mirolda  – 1626 metrů
I francouzské Gouffre Mirolda patřilo před několika lety prvenství mezi nejhlubší jeskyněmi světa, ale právě v jejím případě se potvrdilo, že člověk stále touží po novém poznání, a na nejvyšší příčce proto nezůstala příliš dlouho. Nyní se jeskyně v Savojských Alpách s nejnižším naměřeným bodem v hloubce 1626 metrů nachází v žebříčku až na třetím místě. Do zmíněné hloubky se na počátku roku 1998 dostal francouzsko-anglický speleopotápěčský tým po téměř 103 hodinovém pobytu pod zemí.

4. Reseau Jean Bernard  – 1602 metrů
O tom, že Francie je kolébkou moderní speleologie (pro návštěvníky je zde zpřístupněno na 150 jeskyní) svědčí i další dokonale probádaná hlubina. Reseau Jean Bernard se podobně jako Gouffre Mirolda nalézá v Savojských Alpách poblíž lyžařského střediska Samoens. Do dnešních dnů zde jeskyňáři pronikli až do hloubky 1602 metrů. V roce 1995 tu 1466 metrů pod zemí operovala i česká speleologická expedice.

5. Torca del Cerro del Cuevon – 1589 metrů
Pátá nejhlubší jeskyně světa leží v masivu Picos de Europa v autonomní oblasti Asturie na severozápadě Španělska. Maximální hloubka 1589 metrů zde byla dosažena v květnu 2004. Na délku měří Torca del Cerro del Cuevon sedm kilometrů.
 
6. Sarma  – 1543 metrů
Podobně jako Krubera (Voronja) se i Sarma nachází v oblasti Západního Kavkazu. Ruští speleologové z Irkutsku a Krasnoyarsku, kteří zhruba před dvaceti lety začali krasovou oblast masivu Arabika prozkoumávat, v roce 1990 objevili vstup do jeskyně, jíž pojmenovali podle větrné bouře Sarma. Postupně se pak dostávali do větší hloubky, až jejich práci načas zastavila gruzínská občanská válka. Kvůli ní se mohli na vzrušující místo vrátit až v roce 2000 a hned v roce následujícím se probojovali do 1543 metrů pod zemí. Odborníci se ale domnívají, že Sarma v sobě tají podstatně větší hloubky, které teprve na odhalení čekají.

7. Čehi 2  – 1533 metrů
Slovinsko je domovem jeskyní a rájem pro každého jeskyňáře, protože speleologie se tu pěstuje téměř jako národní sport. Právě zde se nachází sedmá nejhlubší jeskyně světa, které pro spoustu místních dobrodruhů představuje doslova životní výzvu. V masivu Rombon v Julských Alpách, kde se vyskytuje větší množství krasových útvarů, se skrývá i jeskyně Čehi 2. V roce 2001 se početná slovinská expedice vydala na její průzkum a poslední nejnižší hodnota, jež tu byla naměřena, zní 1533 metrů.

8. Shakta Vjacheslav Pantjukhina  – 1508 metrů
Shakta Vjacheslav Pantjuchina je již třetí jeskyní, která se mezi deseti nejhlubšími na světě nalézá v masivu Arabika na území dnešní Gruzie. Její nejnižší bod objevený v červnu 2002 leží o 1508 metrů níže než vstup do jeskyně. Cesta od vchodu k němu pak měří asi 5,5 kilometru.

9. Sistema Cheve  – 1484 metrů
Jeskyni v roce 1986 objevili američtí dobrodruhové v krasové oblasti Cuicateco v mexickém pohoří Sierra Juarez. Hned při vstupu je ohromil její impozantní, 15 metrů vysoký vchod a další překvapení následovala uvnitř v rozlehlých dómech a hlubokých propastech. Celou jeskyní se totiž žene řeka, která vytváří vysoké vodopády i klidné tůně. Nejnižší bod, kterého zde člověk dosáhl, se nachází 1484 metrů pod povrchem. Podle toku, který vyvěrá v nedalekém kaňonu, ale speleologové odhadují její skutečnou hloubku až na 2500 metrů. Nikdo, včetně české expedice z roku 1998, se zatím tak hluboko nedostal, protože v postupu do větších hlubin výpravám brání právě ona rozbouřená voda.

10. Sistema Huautla  – 1475 metrů
O mexické jeskyně projevili speleologové větší zájem až ve druhé polovině 20. století. V současnosti desátá nejhlubší jeskyně světa proto na svůj objev čekala až do roku 1994. Sistema Huautla se nachází ve stejném vápencovém masivu jako Sistema Cheve a stejně tak v sobě tají rozsáhlé kaverny, vodopády i zatopené tunely. Její chodby se rozkládají v neuvěřitelné délce 56 kilometrů.  

Více se dozvíte:
http://kota1000.speleo.cz/
http://www.speleo.cz/

O zatím posledním překonání světového hloubkového rekordu vás časopis 21. STOLETÍ informoval jako jeden z prvních na světě díky svým internetovým stránkám www.21stoleti.cz.

Předchozí článek
Související články
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz