Domů     Medicína
Nemocné kroky!
21.stoleti 20.5.2005

Že existují nohy krásné i řekněme méně hezké, je každému jasné. Že ale existují i diabetické nohy, o tom zas tolik lidí neví. Nejspíš by ale měli! 21. STOLETÍ se na tento problém podívalo blíže.Že existují nohy krásné i řekněme méně hezké, je každému jasné. Že ale existují i diabetické nohy, o tom zas tolik lidí neví. Nejspíš by ale měli! 21. STOLETÍ se na tento problém podívalo blíže.

Nohy patří k nejnamáhanějším částem lidského těla. Nejjednodušší „dopravní prostředek“ je proto také často postihován poruchami krevního oběhu v podobě diabetes mellitus, tedy cukrovky. Asi nejvíce by o tom měli vědět odborníci jednoho z nejmladších medicínských oborů, podiatrie, který se komplexní péčí o nohy zabývá.

Hrozí i amputace
„Cukrovka je stále rozšířenější nemocí a zčásti patří mezi civilizační choroby. Nejnovější výzkumy naznačují, že během pár let může být v České republice postižen každý desátý člověk. O zhruba stejném počtu hovoří i čísla Světové zdravotnické organizace (WHO)“, podotkla odborná asistentka MUDr. Pavlína Piťhová z 2. lékařské fakulty a nemocnice v pražském Motole, kde sídlí podiatrická poradna.   
Nemoc způsobuje mnoho problémů, ale jedním z nejčastějších je syndrom takzvané diabetické nohy, postižení nohou pacientů od kotníku směrem dolů. Projevuje se   vředy, gangrénou a v některých případech je nutná i amputace končetiny.
Léčba je nákladná a vyžaduje dlouhodobou hospitalizaci a rehabilitaci. Přitom ve srovnání s běžnou populací se onemocnění dolních končetin u diabetiků vyskytuje dokonce až 50krát častěji a zmíněným syndromem trpí až 25% diabetiků.
 
Za co může cukr?
Vysoká hladina cukru v krvi je pro člověka v podstatě jedovatá a poškozuje jak nervy, tak i cévy. Proto lidské tělo bedlivě střeží jeho množství a snaží se ho udržet na uzdě. Má pro to své důvody.
 „Vysoký cukr se v podstatě váže na všechno, co v krvi potká, tedy na cévy, vazivo, tuky, bílkoviny. Tím mění fyzikální a chemické vlastnosti tkáně. Změní se tažnost, pružnost a reaktivita s jinými chemickými sloučeninami. To znamená, že se vazivo zpomaleně odbourává. Tkáně pacienta onemocnělého cukrovkou mají úplně odlišné vlastnosti než u zdravého člověka“, vysvětlila nám doktorka  Piťhová. „Diabetici mají cévy jakoby o 10 let starší a opotřebovanější než zdraví lidé.“

Nejistá chůze
Nedokrvenost (ischémie) končetiny směřuje k onemocnění cév, jejich stenóze (zúžení) a tedy ke špatnému prokrvování. Je tak snížen průtok krve v oblastech kolem lýtka, kotníku a chodidla. Snížením pohyblivosti kloubů trpí až 30% diabetiků. Pohyb takových nohou je omezený a chůze nejistá. Změnou tlaku na plosku (chodidlo) se mění i dynamika chůze, jiným způsobem se odvaluje chodidlo, noha se doslova šoupe a tlak není rovnoměrně rozložen.
V této situaci může být vážnou komplikací vřed, a to nejen kožní, ale také zasahující do podkoží nebo postihující kosti v podobě abscesu – hnisavého ložiska. Pokud na noze vznikne, je z hlediska hrozící infekce nezbytná úzkostlivá ba téměř sterilní čistota.
 
Kde nás bota tlačí?
Je velmi zajímavé, že až 60% vzniku vředu na noze z vnějších příčin je zaviněno otlakem z nesprávně zvolené obuvi. Člověk postižený tímto syndromem totiž často necítí bolest, a proto ani neví „kde ho bota tlačí“. O tom svědčí i některé případy z praxe. Žena v ponožkách věšela záclony, stoupla si na topení aniž tušila, že si zavinila popáleniny druhého stupně. Muž zase hledal zapalovač a nakonec zjistil, že ho má v botě.
Nervy mají různé druhy vláken a záleží, jestli jsou poškozeny nervy na tlak, dotek nebo teplo. Zdravé nervy jsou (jako dráty bužírkou) obaleny pochvou ze zvláštní hmoty (myelinu), a když dojde k jeho poškození, nastává porucha jejich funkce. Proto je pro pacienty s uvedenými onemocněními obrovsky důležitá péče o nohy.
Praxe ukázala, že si takto nemocní nemohou kupovat boty jen podle velikostí, ale je nutné sehnat obuv určenou speciálně pro postižené (výrobci obuvi disponují ortopedickými měřidly). Často se podceňuje i výběr ponožek. Přitom dnes se vyrábějí i velmi vhodné prstové. Ponožky nesmí mít těsné gumy nad kotníkem a ideální jsou bavlněné s elastanem.

Olivový olej i na nohy
Vzhledem ke změnám na kůži a nehtech vznikají také problémy se suchou kůží, způsobující praskliny. „Doporučuji tuto kůži odstranit, ať už tradiční nebo medicinální pedikúrou“  radí MUDr. Pavlína Piťhová. „Nesmírně důležité je rovněž promašťování pokožky. Není bez zajímavosti, že ve světě se velmi účinně kromě různých krémů používá i olivový olej. Zapomínat bychom neměli ani na desinfekci proti možným infekcím a plísním“. 

Diabetická neuropatie je poškození funkce a struktury nervů. Pacient si stěžuje na  pálení, mravenčení, někdy až bodavé a šlehavé bolesti či pocit chladných nohou.  Dostavují se poruchy vnímání teploty, dotyku, tlaku i vibrací, a proto často dochází k úrazům, například k opaření horkou vodou apod.  Špatná funkce motorických nervů může vést až k vážnému oslabení svalů nohy.

Podiatrie je moderní, vědou zabývající se studiem nohy, její anatomií, fyziologií a správnou léčbou a ošetřením zdravých i nemocných nohou. Jejím cílem je prostě komplexní péče o nohy. Patří do ní tedy i pedikúra či masáže nebo výroba speciální obuvi. V poslední době se hodně hovoří právě o pedikúře, která pomáhá od tvrdé kůže a celkově se stará o nemocné i zdravé nehty. Při tradiční „mokré“ pedikúře se nohy napřed namáčejí a pak seřezávají, pilují a promašťují. Medicinální pedikúra, kterou odborníci doporučují právě diabetikům, zas používá vysokofrekvenční frézky a brusné kotoučky.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz