Američtí vědci v posledních dnech zveřejnili svou rozsáhlou studii o hroznýši barmském. Zaměřili se v ní především na jeho chování a fyziologické změny během příjmu potravy.
Podle Jamese Hickse, které výzkum vedl, se plaz stravuje velmi nepravidelně, ale za to spořádá velké porce najednou, což má vliv i na jeho srdeční činnost. Během 24 až 48 hodin po příjmu potravy se u hroznýše spotřeba kyslíku sedmkrát zvýší a srdce se snadno dokáže takovým změnám přizpůsobit, protože hmota jeho srdeční komory naroste o neuvěřitelných 40 procent. Tento jev je u hadů doprovázen také zvýšenou produkcí myosinu, proteinu, který podporuje svalové stahy.
Odborníci se shodují, že u ostatních savců, včetně člověka, k podobnému stavu dochází až po několika týdnech a měsících usilovného cvičení. Zjištění amerických vědců by proto mohlo v budoucnosti poskytnout návod, jak celý proces u člověka urychlit, čímž by bylo možné předejít některým zdravotním problémům.