Domů     Příroda
Než na horách rozmrzne jíní
21.stoleti 21.5.2004

Zdánlivá banalita – ale jak vyfotografovat pod elektronovým mikroskopem ojíněnou trávu, aniž by roztály ledové krystaly? Laboratořv Beltsville v Marylandu pořídila tento efektní snímek jíní na čepeli listu trávy jako ukázku možností práce s rastrovacím elektronovým mikroskopem (SEM) při velmi nízké teplotě. Zdánlivá banalita - ale jak vyfotografovat pod elektronovým mikroskopem ojíněnou trávu, aniž by roztály ledové krystaly? Laboratořv Beltsville v Marylandu pořídila tento efektní snímek jíní na čepeli listu trávy jako ukázku možností práce s rastrovacím elektronovým mikroskopem (SEM) při velmi nízké teplotě.

V laboratoři v Beltsville se rozhodli fotografovat v kontejneru s tekutým dusíkem. Ojíněná tráva byla uchována během transportu a později i v laboratoři při -196 stupních Celsia, což ji bezpečně ochránilo před rozmrazením a zničením krystalů.

A jak vlastně vzniká a čím se liší jíní od známější jinovatky?
Jíní, jinovatka, rosa, ledovka, námraza i náledí, to vše jsou z pohledu meteorologů takzvané srážky usazené. Liší se nejen výslednou podobou, ale hlavně mechanismem vzniku. Jíní, stejně jako rosa, vzniká na zemském povrchu, který je poměrně prudce ochlazen, třeba za jasné noci. Chladnější vzduch pojme méně vodní páry a ta přebytečná se začíná srážet. V létě ve formě vodních kapiček rosy, a pokud se povrch ochladí pod bod mrazu, z přebytečné páry se stanou krystaly jíní. Jíní se objevuje jako chmýří na stéblech trávy, na vodorovných i šikmých plochách. Jíní se však nevyskytuje na stromech a drátech, kde naopak často nalézáme jinovatku. Ta ke svému vzniku potřebuje poněkud nižší teplotu (minimálně -3 stupně Celsia, častěji však pod -8 stupni Celsia) a především vzduch přesycený vodní parou. Méně efektní a vítané jsou další zimní usazené srážky; námraza, ledovka a náledí. Námraza se tvoří rychlým zmrznutím přechlazených kapiček mlhy nebo oblaku, které proudí okolo »postiženého« předmětu. Od jeho povrchu lze námrazu odtrhnout jen stěží. Ledovka je hladká průsvitná usazenina, tvořící se během mrznoucího deště či mrholení. Náledí na rozdíl od ledovky vzniká tím, že kapičky deště či mrholení později na zemi zmrznou.
Jana Patková

Předchozí článek
Související články
Vědci v poslední době objevují úžasný potenciál hub, které se dají využít k mnoha průlomovým inovacím. Pomoci by mohly i s rozkladem plastů, které se hromadí a postupně zamořují planetu. Houby to zvládají bez vzniku mikroplastů a čím dál rychleji… „Lidé si začínají uvědomovat, že houby nejsou ani rostliny, ani živočichové, ale mají vlastní rozlehlou […]
Příroda 1.12.2025
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) myslí na to, aby jeleni a laně mohli v pohodě přezimovat a nebyli rušeni turisty. Proto je až do 30. dubna nadcházejícího roku uzavřena celá řada jinak přístupných tras. Jak uvede mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný, jeleni mají k přezimování k dispozici celkem 18 shromaždišť. Jedná se o oplocené obory, […]
Příroda Zajímavosti 30.11.2025
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že některé prvky psí povahy mají hlubší biologické kořeny, které jsou u obou druhů překvapivě blízké a nejde tak tedy jen o vliv výchovy nebo prostředí. Do výzkumu […]
Příroda Zajímavosti 29.11.2025
  Zapomeňte na přeplněné hotely, spěch a anonymní turistická letoviska. Jižní Tyrolsko nabízí zcela jiný rozměr cestování – dovolenou na statku. Ubytování u místních farmářů, voňavé domácí produkty, krajina Dolomit jako z pohlednice a možnost poznat region očima těch, kteří v něm žijí po generace. Koncept Roter Hahn, který sdružuje více než 1 600 farem, […]
Příroda Zajímavosti 28.11.2025
Pomocí technologie genové editace CRISPR vylepšená pšenice pomáhá půdním bakteriím vytvářet přírodní hnojivo. To by mohlo být průlomem na cestě k čistšímu, levnějšímu a udržitelnějšímu zemědělství. Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu vyvinuli pšenici, která podporuje půdní bakterie k přeměně atmosférického dusíku na hnojivo využitelné rostlinami. Posílení přirozené sloučeniny v rostlině pšenice aktivuje bakterie k […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz