Domů     Příroda
Než na horách rozmrzne jíní
21.stoleti 21.5.2004

Zdánlivá banalita – ale jak vyfotografovat pod elektronovým mikroskopem ojíněnou trávu, aniž by roztály ledové krystaly? Laboratořv Beltsville v Marylandu pořídila tento efektní snímek jíní na čepeli listu trávy jako ukázku možností práce s rastrovacím elektronovým mikroskopem (SEM) při velmi nízké teplotě. Zdánlivá banalita - ale jak vyfotografovat pod elektronovým mikroskopem ojíněnou trávu, aniž by roztály ledové krystaly? Laboratořv Beltsville v Marylandu pořídila tento efektní snímek jíní na čepeli listu trávy jako ukázku možností práce s rastrovacím elektronovým mikroskopem (SEM) při velmi nízké teplotě.

V laboratoři v Beltsville se rozhodli fotografovat v kontejneru s tekutým dusíkem. Ojíněná tráva byla uchována během transportu a později i v laboratoři při -196 stupních Celsia, což ji bezpečně ochránilo před rozmrazením a zničením krystalů.

A jak vlastně vzniká a čím se liší jíní od známější jinovatky?
Jíní, jinovatka, rosa, ledovka, námraza i náledí, to vše jsou z pohledu meteorologů takzvané srážky usazené. Liší se nejen výslednou podobou, ale hlavně mechanismem vzniku. Jíní, stejně jako rosa, vzniká na zemském povrchu, který je poměrně prudce ochlazen, třeba za jasné noci. Chladnější vzduch pojme méně vodní páry a ta přebytečná se začíná srážet. V létě ve formě vodních kapiček rosy, a pokud se povrch ochladí pod bod mrazu, z přebytečné páry se stanou krystaly jíní. Jíní se objevuje jako chmýří na stéblech trávy, na vodorovných i šikmých plochách. Jíní se však nevyskytuje na stromech a drátech, kde naopak často nalézáme jinovatku. Ta ke svému vzniku potřebuje poněkud nižší teplotu (minimálně -3 stupně Celsia, častěji však pod -8 stupni Celsia) a především vzduch přesycený vodní parou. Méně efektní a vítané jsou další zimní usazené srážky; námraza, ledovka a náledí. Námraza se tvoří rychlým zmrznutím přechlazených kapiček mlhy nebo oblaku, které proudí okolo »postiženého« předmětu. Od jeho povrchu lze námrazu odtrhnout jen stěží. Ledovka je hladká průsvitná usazenina, tvořící se během mrznoucího deště či mrholení. Náledí na rozdíl od ledovky vzniká tím, že kapičky deště či mrholení později na zemi zmrznou.
Jana Patková

Předchozí článek
Související články
Příroda Zajímavosti 12.12.2025
Odborníci z Cambridgeské univerzity se rozhodli porovnat, jak si na tom lidé se svojí mírou monogamie stojí ve srovnání s ostatními savci. Obsadili krásné 7. místo z 35 druhů, což je umisťuje mezi skutečně monogamní, na rozdíl od našich nejbližších příbuzných šimpanzů a goril, kteří stojí na úplně opačné straně spektra… Lidé se umístili před […]
Příroda Zajímavosti 11.12.2025
V pátek držíte v ruce lamí ohlávku, a přemýšlíte, kdo tu vlastně vede koho. V sobotu vás vyplaší čerti-krampusáci, rakouská specialita na profesionální strašení dětí i dospělých. A v neděli cestou do Česka žasnete nad nejdelším železničním tunelem Rakouska. Mezitím přemýšlíte, jak se rodí dokonalý lyžařský oblouk a jak úžasná je vlastně fyzika v pohybu. Cesta na […]
Příroda Technika 10.12.2025
Že samičky některých opeřených letců snášejí vejce do cizích hnízd, je věc celkem známá. Snad každý si v této souvislosti vybaví kukačku. Ta bývá nezvanou návštěvnicí u jiných druhů. Ovšem existuje i takzvaný vnitrodruhový hnízdní parazitismus. To znamená, že samice nechá vejce v hnízdě ptáka stejného druhu. Dělají to kupříkladu některé kachny, vrabci nebo vlaštovky. […]
Příroda 8.12.2025
Černá vdova. Tento výraz se v lidské společnosti používá pro ženu, vraždící své protějšky. Je to ovšem také poměrně rozšířená přezdívka osminohých predátorů, jež patří mezi snovačky. Odpověď na otázku, co dalo vzniknout oné přezdívce, je úplně jednoduchá. Samička po páření mnohem menšího partnera zahubí, přesněji řečeno ho „slupne“ – což není nic neobvyklého ani […]
Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí. TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin. „Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz