Domů     Zajímavosti
Svět za padesát let
21.stoleti 21.4.2004

V denním tisku i odborných časopisech se to jen hemží nejčastěji katastrofickými pohledy na naši budoucnost. Nemalou měrou k tomu přispívají i romány a filmy s vidinami černé budoucnosti, plné násilí, válek, přírodních katastrof či mezigalaktických střetů. Časopis 21. STOLETÍ proto připravil ve spolupráci s předními odborníky českých i zahraničních vědeckých institucí unikátní a objektivní pohled do budoucnosti lidstva. Jak tedy bude vypadat příštích padesát let na planetě Zemi? V denním tisku i odborných časopisech se to jen hemží nejčastěji katastrofickými pohledy na naši budoucnost. Nemalou měrou k tomu přispívají i romány a filmy s vidinami černé budoucnosti, plné násilí, válek, přírodních katastrof či mezigalaktických střetů. Časopis 21. STOLETÍ proto připravil ve spolupráci s předními odborníky českých i zahraničních vědeckých institucí unikátní a objektivní pohled do budoucnosti lidstva. Jak tedy bude vypadat příštích padesát let na planetě Zemi?

Podíváme -li se do vydání novin starého 50 let, nestačíme se divit. Vědci v roce 1954 předpovídali, že za padesát let bude elektřina vyráběna jen pomocí štěpení jádra, automobily budou jezdit bez řidičů, průměrný lidský věk překročí stovku, na Sahaře budou kvetoucí plantáže a lidstvo bude čile komunikovat se svými mimozemskými bratry. Tyto vize se sice nesplnily, zato máme mobilní telefony s fotoaparáty v hodinkách, lidem se implantují navigační čipy, umíme transplantovat a nahrazovat tělesné orgány, vyrábíme letadla létající bez pilotů a genetičtí inženýři jsou na cestě ke stvoření umělého života. Podívejme se zblízka jak vidí odborníci jednotlivé oblasti lidského života.

Bydlení jako v sametu
Základem moderního bydlení bude propojená domácnost, protože počítače budou nedílnou součástí našeho každodenního života. Podle úvah expertů by měla být ve vyspělých zemích do deseti let každá domácnost vybavena počítačem, stejně jako je dnes její nezbytnou součástí lednička, či televize.
Počítač ovšem nebude samoúčelným pracovním prostředkem, ale řídícím mozkem celé domácnosti s multimediálními parametry. To znamená, že už nebudou třeba samostatné DVD přehrávače, domácí kina, radiopřijímače, řídící jednotky osvětlení a topení, zabezpečovací zařízení, či bytové termostaty.
Vše obstará centrální počítač, na nějž se připojí jednotlivá bytová zařízení v podobě terminálů. Jeho součástí bude například běžný televizní tuner s rozvodem různých programů do plochých obrazovek – panelů v každé místnosti. Lednice bude hlásit chybějící potraviny, či končící dobu spotřeby, mikrovlnná trouba si sama naprogramuje přípravu jídla, pračka si sama řekne o více saponátu.
Velké změny doznají okna, z nichž se stanou aktivní elementy. Během dne si sama nastaví míru ztmavnutí, či zesvětlení podle venkovního světla, v noci se zneprůhlední pro větší soukromí. Část oken se změní v ploché displeje, na kterých si budeme moci vybrat scenérii, působící například dojmem pohledu do přírody.

Budeme žít i virtuálně
V roce 2020 bude běžné 3D zobrazení prostřednictvím počítačů. Přesné 3D mapy lidského těla umožní lékaři vstoupit pomocí speciálních brýlí do přesně simulovaného modelu a na dálku provádět pomocí robota operace. Za 50 let už budou realitou virtuální školy a univerzity. Hodnota získaných informací a jejich úroveň u absolventů se zjistí pomocí speciálních mozkových sond.
Obrovský skok zaznamená už v příštích deseti letech domácí zábava, videohry a domácí kino. Zdigitalizované videohry, ale i filmy dovolí interaktivní přístup. Budeme se moci procházet po Měsíci, hovořit virtuálně s jeho dalšími návštěvníky a sdělovat si navzájem své dojmy, či cestovat ve společnosti krásných dívek po romantických koutech naší planety a sedět přitom pohodlně doma.   Stranou nezůstane ani sex, který si budeme moci naprogramovat v trojrozměrné podobě a jednoduchým stisknutím tlačítka si aktivujeme ve chvilkách potřeby i orgasmus.
Virtuální realita však nebude jen pro zábavu. Vědci v NASA už připravují digitální mapy Měsíce a  Marsu. Potom jim bude stačit navléknout si speciální oblek a jít ve stopách robotického vozítka na povrchu Marsu, prohlížet se ze všech stran zajímavé objekty a označit ty které je zaujmou. Automatický robot pak označené vzorky sebere a dopraví na Zemi.

Lidstvo přejde k léčivým potravinám
Velké množství druhů potravin, které dnes konzumujeme, působí na náš organismus škodlivě. V laboratořích už vznikají potraviny, zvané nutraceutikálie, které budou mít opačný, tedy léčivý účinek. Každé sousto nás tak bude dělat zdravějšími.
Dnes jsou rozhodujícími faktory zda člověk zemře na srdeční , či mozkovou  mrtvici , což jsou hlavní příčiny úmrtí starších osob,krevní tlak a množství lipoproteinů, tedy tak zvaného špatného cholesterolu. Riziko dnes snižujeme tím, že jíme méně nebezpečných potravin.
Nová třída chemikálií, zvaných isoflaviny obsažených například v sojové bílkovině, které budou součástí běžných jídel, nám umožní bez obav konzumovat například tak nezdravé potraviny, jakými jsou hamburgery, či smažené bramborové lupínky.
V potravinářství a výživě se nutně bude muset mnohem více čerpat z přírodních bohatství moří, protože obdělávatelné půdy na Zemi už mnoho nezbývá. Rozšíří se tedy mořské plantáže, chovy ryb a dalších mořských živočichů. V čistých vodách uprostřed oceánů vzniknou umělé ostrovy s mořskými farmami, schopné produkovat obrovská množství potravy, nezatížené průmyslovými odpady a lidským znečištěním. V roce 2050 už by měla být uměle využívána jedna pětina mořských vod.
Výroba potravin se ovšem neobejde ani bez genetických zásahů a stále více se budou i přes protesty některých skupin lidí uplatňovat geneticky modifikované rostliny a zvířata.

Propojený vesmír
Komunikační systémy budou i v následujících padesáti letech zažívat nesmírně rychlý rozvoj. Podle předních expertů na komunikace, mezi něž patří například britský vědec Vinc Cerf, jeden ze spolutvůrců internetu, bude v příštích deseti letech internet základním komunikačním prostředkem, který pohltí i stávající telefonní sítě, ať už pevné, či mobilní.
Do třiceti let se internet rozšíří i do meziplanetárního prostoru a propojí systémem komunikačních satelitů další planety naší sluneční soustavy. Tak bude možné přímé internetové spojení například s lidskými základnami na Měsíci. Systém přenosu signálu pomocí telekomunikačních družic vyloučí postupně pozemní mezičlánky a bude umožňovat trvalé vysokorychlostní připojení.
Vytáčené připojení a připojení prostřednictvím mobilních sítí zanikne již v nejbližších letech. Vysokorychlostní internet, umožňující tzv. broadband home – tedy širokopásmový domov, bude dokonalým prostředkem pro interaktivní příjem televize, rozhlasu, či sledování filmů. Stále více se budou propojovat vysocevýkonné počítače do celosvětové sítě, umožňující tzv. grid computing, tedy využívání nadbytečné kapacity jiných počítačů. Díky internetu se vytvoří obrovské množství pracovních příležitostí v oblasti práce doma – home workingu, na druhé straně do dvaceti let zanikne většina úřednických míst v oblasti běžné administrativy, bankovnictví, či pojišťovnictví, protože drtivá většina úředních procesů už poběží jen prostřednictvím internetu.
Skvělou budoucnost, alespoň v nejbližším desetiletí předpovídají odborníci mobilním telefonům. Ty v sobě postupně soustředí všechny funkce celé řady mobilních elektronických aparatur, od radia, filmové kamery, televize, či fotoaparátu, až po elektronickou peněženku, elektronický klíč od bytu, či automobilu, navigační, nebo zabezpečovací zařízení.

Člověk jako kyborg
Temnou budoucnost lidstva si představuje věhlasný britský profesor Kevin Warwick z Readingské univerzity. Ten je přesvědčen, že v budoucnosti zvítězí inteligentní stroje nad lidmi a hrůzostrašnou budoucnost líčí jako vizi z filmů o Terminátorovi. Tvrdí zcela vážně, že za padesát let budou stroje mnohem inteligentnější než člověk, který jim bude otrokem.
Na druhé straně ovšem nevylučuje, že se lidé poučí a inteligentním strojům stanoví přísné bloky a omezení, aby k takové situaci nedošlo. Zároveň předpovídá velmi rychlý nástup elektronických implantátů do lidského mozku, které umožní jeho přímé propojení s jakýmkoliv počítačem, ať už prostřednictvím elektromagnetických impulsů, nebo telepatickou cestou.
Stejně tak se prostřednictvím miniaturního čipu v mozku bude moci člověk – kyborg propojit s internetem, nebo telefonní sítí, případně vnímat to co dosavadními smysly nepostřehne, jako ultrazvuk, radiaci, či ultrafialové paprsky, magnetické pole atd.
Někteří Warwickovi kolegové jdou v popisu lidského kyborga ještě dál. Předpovídají, že za padesát let již bude běžné propojení nervových spojení s mozkovým implantátem, takže například naše oči budou fungovat jako televizní kamery, přenášející obraz po nervových vláknech a ten bude možné přijímat prostřednictvím internetu na kterémkoliv místě Země. Ovšem za předpokladu, že to budeme chtít.

Letadla bez pilotů, auta bez řidičů
Bezpilotní letadla jsou už dnes realitou a objevují se i první experimenty s automobily bez řidičů. Za 50 let by mělo být povolání pilota již minulostí, stejně jako řidičský průkaz. Do roku 2020 by měly například piloty helikoptér nahradit senzory a křemíkové čipy. Helikoptéry v podobě robotů budou schopny vysazovat a nabírat vojáky v bojovém nasazení a budou řiditelné přímo ze země, Budou moci automaticky zásobovat vrtné věře, nebo zasahovat při přírodních katastrofách.
Spolu s automatizací předpovídají odborníci z NASA, že za 50 let přejde  více než 20% dopravy ze země do vzduchu. Budoucnost vidí v rodinných létajících bezpilotních minivanech, které se snadno jako automobil zaparkují u domu. NASA už má připraven program rozvoje soukromého letectví  ve 21. století a jeho další perspektivy.
Vytipované už jsou dokonce trasy nebeských silnic na americkém kontinentě,  zpracovány jsou i digitální mapy, s jejich pomocí budou letadla automaticky naváděna od startu po přistání. Ve správném kursu jej tedy budou udržovat digitální datalinky. Ve vývoji jsou proto i nové lehčí a bezpečnější konstrukce a výkonnější a menší motory. Odborníci už pracují i na speciálním rekvalifikačním programu, který změní během tří týdnů řidiče v pilota.
Automobilová doprava skončí s benzínem a ropu. Zásoby budou totiž vyčerpány! Robotem řízené automobily bude pohánět elektrická energie z fotoelektrických článků zabudovaných v silnicích. Většina elektřiny se bude vyrábět z vodíku a novou renesanci má zažít i jaderná, ale mnohem bezpečnější energetika.
Budoucnost má i vlaková doprava. Reálně se již uvažuje o transatlantickém tunelu z Evropy do Ameriky, kterým by se vlaky měly za 50 let řítit rychlostí až 1500 km/hod na magnetickém polštáři.

Život se prodlouží na 150 let
Lidské tělo je prý naprogramováno na 120 let, někteří vědci říkají až 150 let života. To, co nám život zkracuje jsou především hluboce zakořeněné zlozvyky, jako přejídání, kouření, drogy, alkohol. Genetici mají už dnes důkazy, že pravděpodobnost objevení se těchto zlozvyků je založena na našich genech. To jim otevírá možnost, že škodlivé zvyky budou moci zanedlouho opravovat genovou terapií, stejně jak už se to děje u některých dědičných chorob.
Prodloužení života přispěje i využití kmenových buněk při pěstování náhradních orgánů za ty, které nám přestanou sloužit. V roce 2015 by měla být zkompletována genová mapa člověka a tak bude pomocí kmenových buněk možné vypěstovat už libovolný lidský orgán, jako plíce, ledviny, játra, oči, včetně výměny poškozených mozkových buněk, či biologického srdce. V roce 2030 už budou běžné kmenové banky, ve kterých bude při narození každého člověka zmrazena část jeho pupečníku pro pozdější vypěstování vlastního nového orgánu.
Značnou roli v prodloužení života sehrají i nanotechnologie, s jejichž pomocí se do krevního oběhu vypustí parta robotických miniopravářů velikosti bakterií, schopných opravit poškozené tkáně i jednotlivé buňky.
Značný pokrok se čeká i ve farmacii a to rovněž díky zmapování lidského genomu. Léky totiž nebudou přizpůsobeny jen na specifické nemoci, ale biochemii individuálních pacientů. Minulostí se stanou injekce, většina léků bude aplikována inhalováním, v jídle, nebo speciálními automatickými aplikátory dávek, které se připevní na kůži, nebo polknou. Už tedy nebude žádné noční vstávání kvůli užívání antibiotika po čtyřech hodinách!
Rutinní operace, jako je  například vyjmutí slepého střeva budou provádět chirurgičtí roboti.
Naše důvěra ve schopnosti vědy, která dramaticky omezí dopady rakoviny, infarktů, diabetes a dalších chorob včetně návykových zlozvyků, nás vede k optimistické předpovědi, že naši mladší čtenáři budou u premiéry časopisu, který ponese v záhlaví 22. STOLETÍ.

Záhada jménem klimatické změny
Přesto, že člověk má poměrně přesné představy o vývoji vědy, technologií a o budoucích objevech, je naprosto bezradný v předpovědi jak se bude chovat naše Země. Přední odborníci zvučných jmen totiž mají mnohdy úplně opačné názory. Nám tedy v naší předpovědí pro příštích padesát let nezbývá nic jiného, než tuto situaci akceptovat a dát slovo oběma stranám.


Názor první: Země se bude oteplovat
Globální oteplování bude nadále pokračovat. Vlivem neustálého snižování magnetického pole Země , působení skleníkových plynů, zvýšené tisícileté aktivity Slunce a změny náklonu zemské osy se očekává za padesát let nárůst teploty až o 5°C. Vlivem masového tání ledovců by se tak hladina moří zvýšila až o jeden metr, což by mělo katastrofální následky zejména pro přímořské státy.
Dopad však bude tvrdý i na našem území. Průtok většiny řek se sníží více než o polovinu, rapidně poklesnou hladiny podzemních vod, zvýší se rizika povodní, sníží se kvalita vod, častější bude výskyt katastrofálního letního sucha. Doprovodnými jevy budou prudké změny počasí, časté bouře, záplavy a orkány, zvýší se riziko půdních erozí. Nad republiku se pomalu začne stěhovat subtropické klima se všemi doprovodnými jevy. Budou sice časnější sklizně, ale mnohé plodiny kvůli suchu vymizí, začnou masově mizet i jehličnaté lesy. Jejich zbytky budou pod přísnou ochranou se zákazem vstupu. I do střední Evropy se rozšíří mnohé tropické choroby a jejich přenašeči.
V polárních oblastech vyhynou lední medvědi a další zvířena, ze světa zmizí na 27% savců, 14% ptáků a 18% rostlin. Zmizí rovněž deštné pralesy. Celá planeta začne pociťovat akutní nedostatek vody, kvůli které se začnou šířit ozbrojené konflikty.

Názor druhý: Země se bude ochlazovat
Naši planetu čeká nástup nové doby ledové, která by se podle propočtených period měla v plné síle vrátit asi za pět tisíc let. Nicméně silné ochlazování v podobě malé doby ledové bude přicházet už v příštích padesáti letech, kdy se má například v Evropě snížit průměrná teplota až o 3,5%C.
Podle nedávno uvolněné tajné zprávy expertů z amerického Pentagonu, která ležela řadu měsíců v trezoru, bude muset zejména Evropa čelit obrovskému náporu lidí, kteří ztratí své domovy v pobřežních oblastech. Předpokládané ochlazení má podle Pentagonu znamenat mnohem větší nebezpečí, než světový terorismus. Státy budou stále intenzivněji pracovat na vývoji jaderných zbraní, aby uchránily své zdroje potravin, vody a energií.
Vypukne řada válek, které přerostou v celosvětový konflikt. Ten má vypuknout zejména kvůli nedostatku vody a energie v roce 2020. Evropa se změní v ozbrojenou pevnost bránící se nájezdům celých národů z Afriky a Asie trpících nedostatkem vody.
Silné bouře už v roce 2007 budou mít za následek vylidnění části Nizozemska, ale i západního pobřeží Afriky. Srážky v Evropě poklesnou až o 30% a do Evropy se nastěhuje od roku 2030 sibiřské klima. Výrazně se sníží celosvětová zemědělská produkce. Střední Evropu a Rusko zasáhnou vlny nemocí, skončí rybolov v severním Atlantiku, v Baltickém moři a Severním oceánu. Tato moře do 50 let natrvalo zamrznou. Kvůli nedostatku energie a spalování dřeva dojde k masovému kácení evropských lesů, velké části kontinentu se změní v nehostinné tundry, porostlé pouze mechy, lišejníky a nízkými křovinami.

CO ČEKÁ PLANETU ZEMI
2010:  
Plně funkční je interaktivní televize a video. Uskutečňují se první xenotransplantace – náhrad lidských orgánů geneticky upravenými zvířecími orgány. První lidé si nechávají implantovat elektronické čipy do mozku, umožňující propojení s počítačem. Z kmenových buněk vznikají první náhradní tkáně. Z Marsu se vrací první návratový bezpilotní modul se vzorky půdy. Objevuje se první klon člověka. Sériově se vyrábějí auta poháněná vodíkem.

2015:
Člověk má možnost získat nové biologické srdce. Teplota planety se zvýšila (snížila) o 2°C, začínají první konflikty o vodu a masové migrace obyvatel. Miniaturní nanoroboti velikosti bakterií analyzují zdravotní stav lidí a opravují poškozené tkáně, či celé orgány. Lidé dokáží aplikovat umělé plíce, játra a poškozené smysly. Genová mapa člověka je kompletní. Člověk dokáže akumulovat sluneční energii, začíná ji využívat k vytápění domů, ohřevu vody, pohonu aut a v průmyslu. Letadla létají bez pilotů, řídí je počítače. Domácnosti jsou vybaveny centrálním počítačem, řídícím všechny práce. Implantované elektronické čipy umožňují spojení s internetem a mobilní telefonování. Objevují se umělé mozkové buňky.

2020:
Teplota planety se zvýšila (snížila) o 3 stupně, ozbrojené konflikty narůstají, hladiny oceánů stouply o půl metru, obrovský exodus z pobřežních oblastí. Na našem území se vylidňují oblasti Polabí, Povltaví, Poodří a Podyjí kvůli každoročním mohutným záplavám. Lidstvo má účinnou vakcínu proti AIDS, dokáže vyléčit všechny druhy rakoviny. Aby se zamezilo nežádoucí migraci, terorismu a zločinnosti, schválí OSN a mezinárodní společenství povinné čipové označení všech obyvatel planety. Zmizely všechny druhy platebních karet, papírových peněz i mincí a byly nahrazeny implantovanými čipy. Základním zdrojem energie je vodík. Počítače začínají inteligentně uvažovat a samostatně rozhodovat. Na Měsíci se buduje první lidská základna. Více než polovina práceschopného obyvatelstva pracuje doma prostřednictvím internetu.

2025:
Vrcholí celosvětový konflikt o vodu, bude stát dvě miliardy lidských životů. Člověk dokáže pomocí implantátů komunikovat s vyššími savci. Vznikají molekulární počítače, řízené živou hmotou. Kryobanky kmenových buněk, odebraných při narození každému člověku z pupečníku, umožňují vypěstovat náhradní orgány. Zkompletován a vyzkoušen dokonalý atomový motor pro vesmírné rakety. Na Zemi se objevují nové druhy zvířat, vypěstovaných klonováním. Na oběžné dráze Země je spuštěna první solární elektrárna, přenášející na povrch planety energii pomocí elektromagnetických vln. Člověk dokáže používat mimosmyslové pomůcky, odhalí principy psychotroniky.

2030:
Průměrná teplota se zvýšila (snížila) o 3,5°C. Na střední a jižní Moravě vznikají rozsáhlé pouštní oblasti. Z nížin zmizely lesy, zůstávají jen úzké pásy v horských oblastech. V domácnostech se zabydluje 3D (trojrozměrné) kino. Na Marsu přistáli první lidé. Automobily poháněné vodíkem a sluneční energií jezdí automaticky bez řidičů. Člověk dokáže komunikovat s hmyzem a rostlinami. Průměrný věk ve vyspělých zemích se zvýšil na sto let, v zaostalých oblastech naopak poklesl na 50 let.

2035:
Většina energie se vyrábí pomocí termonukleárních elektráren z vody. Německo, Nizozemsko, ale i Spojení státy přicházejí o obrovská území zaplavená vodou, z oceánů mizí mnohé ostrovy. Ukončen vývoj umělého oka. Na Měsíci je budována první pozemská kolonie. Jsou tam nalezena ložiska surovin, první elektrárna vyrábí kyslík pro umělé město. Silně poklesla zemědělská výroba, naopak většina potravin se vyrábí na umělých mořských plošinách a plantážích. Je vyřešen levný způsob odsolování mořské vody, lidstvo v poslední chvíli zabrání katastrofě v podobě celosvětové žízně.

2040:
Českou kotlinu nadále sužují záplavy katastrofální sucha, poklesla hladina podzemních vod, většina pitné vody se čerpá z hloubkových, několik set metrů hlubokých vrtů. Počet obyvatel v ČR se zvýšil o pět milionů přistěhovalců. Na zemi se objevuje nový biologický druh – kyborg, kombinace člověka s počítačem. Nastává první vzpoura inteligentních robotů a počítačů. Lidstvo navazuje první kontakt s vyspělou mimozemskou civilizací. Evropu a Ameriku spojuje podmořský tunel, jímž se řítí vlaky rychlostí 1500 km/hod. Zmenšil se soukromý bytový prostor pro jednoho člověka, ve vyspělých zemích připadá na jednu osobu 6 m2.

2045:
Lidé objevují možnost symbiózy s rostlinami a nižšími druhy živočichů, navzájem si  dodávají energetické látky. Roboti s lidskými vlastnostmi žádají rovnoprávnost a volební právo. Na Měsíci přibývá kolonistů, staví se další města, Měsíc je propojen se Zemí tzv. nebeským výtahem. Na zemi přistává první mimozemská vesmírná loď. Vědci objevili princip antigravitace a začíná se prakticky využívat v dopravě. Na Marsu vzniká první stálá vědecká základna.

2050:  
Teplota na Zemi se zvýšila o 5°C. Tektonické změny způsobené změnami sklonu zemské osy a magnetického pole působují katastrofální zemětřesení. Nejpočetnějším národem na Zemi je Indie. Lidstvo dokáže ovládnout antihmotu. Objeví se technologie reprodukce předmětů, první pokusy o praktické využití teleportace. Pozemské rakety s posádkou postupně navštěvují další planety naší sluneční soustavy. Pokračují výměny informací a technologií s mimozemskou civilizací. Na Zemi je vyčerpána poslední kapka ropy, probíhá čištění sítě ropovodů, jimiž bude dopravována pitná voda. Průměrný lidský věk ve vyspělých státech se prodloužil na 130 let.
 

Předchozí článek
Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz