Domů     Objevy
Ruzyňský bér budoucnosti vyklíčí i v suchu a chudé půdě
Jan Zelenka 10.3.2025
Význam béru italského v podmínkách pokračující změny klimatu ještě poroste. V roce 2023 byla vydána příručka pro zemědělskou praxi „Pěstební technologie a praktické využití českých vyšlechtěných odrůd béru italského“. Je pro všechny zájemce zdarma dostupná na webu ústavu www.vurv.cz.

Jednou z prvních domestikovaných plodin pro výživu člověka je bér italský. V Číně se pěstoval již před 8 tisíci lety. Dnes se spolu s dalšími, v Evropě méně známými obilninami, dostává do popředí zájmu.

Vyniká vlastnostmi, které se v kontextu klimatických změn stávají významnými. Bér je totiž plodina suchovzdorná, a tedy perspektivní pro oživení jejího využití pro výživu v regionech trápících sucho.

S globálním oteplováním se dá pěstovat už i v České republice. Dvě odolné a výnosné odrůdy vyšlechtili odborníci na pracovišti Genové banky v CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu) v Praze-Ruzyni.

Potenciál pro biomasu i krmení

Bér italský nabízí vhodnou alternativu k současně pěstovaným obilninám jako zdroj suroviny pro lidskou bezlepkovou dietu, vhodný materiál pro výrobu biomasy nebo krmení zvířat, ale i další možnosti využití.

Zájem o něj v Evropě roste se změnou klimatu. Důležitá je nejen jeho odolnost k suchu, ale také fakt, že má vyšší výživovou hodnotu než u nás hlavní užívané obilniny. „Bér má u nás velký zemědělský potenciál zejména kvůli měnícímu se klimatu.

To je důvod, proč se jeho šlechtění a zavádění do praxe intenzivně věnujeme,“ uvedl RNDr. Mikuláš Madaras, Ph.D., ředitel CARC.

Víc bílkovin a aminokyselin, míň sacharidů

Při výzkumech v Číně byl u béru naměřen vyšší obsah bílkovin než u rýže, pšenice a kukuřice. Také množství nepostradatelných aminokyselin nutných pro lidské zdraví je v obilkách béru o 41 procent vyšší než v rýži, o 65procent vyšší než v pšeničné mouce, a o polovinu vyšší než v kukuřici.

Zajímavým parametrem je rovněž obsah sacharidů. Dosahuje 73 procent a je tedy nižší než u rýže, pšenice a kukuřice. Bér převyšuje rovněž obsahem vitamínů A, B1 a důležitých minerálů. Je bohatý na selen a vlákninu, naopak obsahuje jen marginální podíl lepku.

Je tak považován za ideální plodinu, respektive potraviny z něj vyrobené, pro diabetiky. Celozrnnou mouku lze využít pro výrobu bezlepkového pečiva.

Odrůda Ruberit

České šlechtění: Ruberit a Rucereus

Bér italský, známý také jako senegalské, německé, maďarské nebo sibiřské proso, je druh pocházející z Číny, Indie a Malé Asie. Nejpravděpodobněji vznikl z béru zeleného, který i dnes spontánně roste jak v Číně, tak v Indii.

V ČR se vyskytuje jako běžný plevel v kukuřici. Rozdíl mezi planým druhem a kulturním je zřejmý ve zralosti, kdy u planého druhu zrno vypadává z lichoklasu samovolně, oproti tomu u kulturního druhu zůstávají obilky v plodenství.

Sláma béru je ideální pro dobytek, a to jako krmivo díky jeho vysoké výživné hodnotě a dobré stravitelnosti nebo jako podestýlka, protože je relativně měkká.

Odrůda Rucereus

Šlechtění této zajímavé plodiny se v ČR provádí pouze v CARC. V genové bance, která je součástí ústavu, kde se nachází kolekce genetických zdrojů béru.

Vědcům se podařilo vyšlechtit první české odrůdy, které vynikají raností a rychlým vývojem. „Ruberit“ je o něco mohutnější a má cihlově červené zrno. „Rucereus“ je ranější odrůda s větším výnosem žlutého zrna.

Zlatý klas s kytičkou

Obě odrůdy jsou velmi odolné k samovolnému vypadávání zrna. Přínos obou odrůd pro zemědělskou praxi a ochranu životního prostředí byl v roce 2019 na 46. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka oceněn hlavní cenou ‚Zlatý klas s kytičkou‘,“ upozorňuje Ing. Jiří Hermuth, který již přes dvacet let pracuje s jedinečnými plodinami, jako je bér nebo další suchovzdorná obilovina čirok, v rámci výzkumného Týmu genové banky v CARC.

Plodiny jako jsou bér italský nebo čirok zrnový řadíme k plodinám s takzvanou rychlou C4 fotosyntézou, která se velmi dobře uplatňuje v podmínkách měnícího se klimatu v ČR. „Lépe hospodaří s vodou a zaručují stabilní výnosy a široké využití i při horších podmínkách v průběhu vegetace, jako jsou vysoké teploty a sucho.

Šlechtěním ‚vlastních‘ odrůd pro podmínky českého zemědělství se tak připravujeme na případnou budoucnost, pokud nás klimatické změny přivedou k ještě delším obdobím sucha a vyšších teplot. Jak bér, tak čirok lze využít také jako hodnotné letní strniskové meziplodiny,“ říká Jiří Hermuth.

Příprava na krizi

V posledních letech nedostatek vody a vyšší teploty vzduchu i půdy vyvolávají časnější termíny sklizně zrnin. To vede k prodlužování meziporostního období vhodného pro pěstování právě strniskových meziplodin.

Klimatické změny nás nutí ještě relativně včas hledat jejich nové, odolnější druhy, především právě ve skupině rostlin s C4 typem fotosyntézy. Bér je schopen vyklíčit i při zhoršených podmínkách a produkovat stabilní výnosy zrna i biomasy, kterou lze využít nejen pro krmné účely, ale třeba i k výrobě bioplynu.

Hojné porosty těchto plodin také vytvářejí v letním období kýžený úkryt pro polní zvěř a v době květu se stávají velkým lákadlem pro včelstva. Na rozdíl od jiných obilovin navíc nepřenáší obávané onemocnění způsobené různými druhy hub z rodu Fusarium, ani choroby pat stébel.

Pěstební technologie béru italského pro praxi. Na vzniku ověřené technologie bylo, že na tvorbě publikace se podíleli jak vědečtí i akademičtí pracovníci, tak i kolegové ze zemědělské praxe, studenti vysokých a středních odborných škol.
Foto: CARC – Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.
Zdroje informací: https://www.carc.cz/2025/03/06/tz-ruzynsky-ber-budoucnosti-vyklici-i-v-suchu-a-chude-pude/
Související články
Medicína Objevy 3.9.2025
Často propíraným tématem poslední doby je léčba kmenovými buňkami. Jedná se o nediferencované buňky, které je možné získat třeba z tukové tkáně a které mají hojivé schopnosti, jichž lze za určitých okolností úspěšně využívat Jak velký potenciál mají, dokazují aktuální výsledky práce vědců z Masarykovy univerzity v Brně. Kmenové buňky se vyznačují takzvanou autokrinní funkcí, […]
Objevy Technika Vesmír 28.8.2025
NASA zveřejnila nejdetailnější snímky Marsu, jaké kdy oko lidského stroje spatřilo. Rover Perseverance, operující v kráteru Jezero, poslal na Zemi fotografie, které berou dech. Ukazují krajinu tak jasně, že se zdá, jako byste stáli přímo na rudém písku – jen s trochou štěstí a hodně drahou vesmírnou letenkou. Mars je starý známý soused, který nás […]
Objevy Technika 27.8.2025
Plasty jdou do žlutého kontejneru, papír zase do modrého. Třídění odpadu je považováno za základ zdárné recyklace. Nicméně ta se netýká jen plastových lahví nebo hromady starých novin. Některé její formy mohou zásadním způsobem ovlivnit další technologický vývoj – směrem k větší ekologičnosti a udržitelnosti Neodymové magnety. Díky nim lze přeměňovat pohyb na elektrickou energii, […]
Historie Objevy 26.8.2025
Do Prahy dorazily jedny z nejcennějších fosilií lidských dějin – slavná „pražena“ Lucy a „pradítě“ Selam. Vůbec poprvé se objevují v Evropě. Pouze 60 dní mají návštěvníci Národního muzea šanci podívat se tváří v tvář dvěma ikonám lidské evoluce, jejichž kosti vyprávějí příběh starý přes tři miliony let. Poprvé v historii jsou originální fosilie ikonických předků […]
Objevy Příroda 21.8.2025
Mykologové z Botanického ústavu AV ČR objevili a vědecky popsali dva nové rody mikroskopických hub, které žijí v prostředí s vysokým obsahem soli – v mořské trávě u Mauricia a ve slané půdě v západních Čechách. Objev ukazuje, že některé druhy hub doposud spojované jen s mořským prostředím, dokáží překvapivě žít i na suchozemských místech […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz