Domů     Medicína
Německým vědcům se poprvé v historii podařilo nafilmovat ovulaci u myši
Zdroj: Nature Cell Biology

Proces vzniku nového tvora je fascinující a stále obestřený řadou neobjasněných tajemství. Průlomu nyní dosáhli vědci z německého Institutu Maxe Plancka, kterým se pomocí vylepšené technologie podařilo zachytit okamžik, kdy se vajíčko uvolní z vaječníku myši a začíná jeho cesta, která po oplodnění vede až k vzniku nového života..

Ovulační cyklus u žen byl objeven teprve před sto lety, a to současně Japoncem Kyusaku Oginem (1882–1975) a Rakušanem Hermannem Knausem (1892–1970). Od té doby učinilo lidstvo velký pokrok ve znalostech, týkajících se počátku lidského života.

Celý proces začíná ve vaječníku, ze kterého se každý měsíc, tj. asi 400krát za život ženy, uvolní vajíčko. To poté vejcovodem sestoupí do dělohy, kde čeká, zda ho oplodní spermie. Řada věcí však dosud nebyla plně objasněna. Například to, co se děje předtím, než je vajíčko vůbec uvolněno z vaječníku.

Německým vědcům pod vedením Meliny Schuhové, Christophera Thomase a Tabey Lilian Marxové z Institutu Maxe Plancka pro multidisciplinární vědy se nyní podařilo vizualizovat celý proces ovulace v myších folikulech v reálném čase.

Nová metoda živého zobrazování vyvinutá tímto týmem umožňuje proces studovat ve vysokém prostorovém i časovém rozlišení, což by mohlo do budoucna přispět k novým poznatkům ve výzkumu plodnosti, včetně lidské.

Ze kterého vaječníku se vajíčko uvolní?

Během plodných dní ženy dozrává v jejích vaječnících 15 až 30 vajíček v rámci jednoho menstruačního cyklu, a to uvnitř tekutinou naplněných váčků, kterým se říká folikuly. Zrání vajíčka v nich podporují speciální buňky zvané kumulární buňky.

K ovulaci se však dostane pouze ten největší a nejlépe vyvinutý folikul. Ten praskne a vajíčko se z něj uvolní do vejcovodu. Všechny zbývající zralá vajíčka tělo rozloží.

Zdroj: Max Planck Institute

Vzhledem k tomu, že je ovulace regulována složitou souhrou hormonů, celý proces zůstává nedostatečně pochopený. Vaječníky leží hluboko v těle, takže přístup k nim je omezený. K ovulaci navíc dochází pouze v úzkém časovém rámci a dopředu není jasné, který vaječník nakonec uvolní folikul, že kterého vyjde jen 0,12 milimetru velké vajíčko.

Německým vědcům se ale nyní podařilo zaznamenat průběh ovulace u myší. „Můžeme rozlišit tři fáze,“ vysvětluje Melina Schuhová, vedoucí oddělení meiózy na Institutu Maxe Plancka. „Folikul se rozšiřuje, smršťuje a nakonec uvolňuje vajíčko.“.

Ovulace probíhá ve třech fázích

První fáze, rozšíření folikulu, je řízena uvolňováním kyseliny hyaluronové. Ve druhé fázi dochází ke smrštění folikulu, na čemž se podlí buňky hladkého svalstva ve vnější vrstvě folikulu. „Když folikul praskne, což se stane ve třetí fázi, vajíčko se uvolní a ovulace je dokončena,“ vysvětluje Tabea Lilian Marxová, která rovněž působí na katedře meiózy.

„Povrch folikulu se vyboulí ven a nakonec praskne, čímž se uvolní folikulární tekutina, buňky kumulu a nakonec vajíčko,“ vysvětluje.

Po ovulaci vytvoří folikul strukturu známou jako žluté tělísko, které produkuje hormon progesteron k přípravě dělohy na implantaci embrya. Pokud není vajíčko oplodněno, nebo se neuhnízdí v děložní sliznici, žluté tělísko po 14 dnech ustoupí a začne nový menstruační cyklus.

Vědci se domnívají, že by jim tyto znalosti mohly pomoci zkoumat například vliv chemických látek a léků na fungování vaječníků a jejich schopnost uvolnit zdravé vajíčko.

Štítky:
Související články
Nový výzkum, který se zaměřil na studium dvojčat, odhalil genetické rysy, které mohou signalizovat nástup roztroušené sklerózy dlouho předtím, než se u člověka projeví příznaky této nemoci. Změny v genové aktivitě imunitních buněk mohou pomoci označit lidi, kteří mají roztroušenou sklerózu, aniž by o tom věděli. Roztroušená skleróza (sclerosis multiplex) je chronické autoimunitní onemocnění, při […]
Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí rakoviny střev, nyní ukazuje svou potenciální schopnost „rozpouštět“ určité typy rakovinných buněk. Na obzoru se tak rýsuje převratná léčba nádorových onemocnění, byť je potřeba ještě další výzkum. […]
Rozvíjející se věda, zvaná epigenetika, naznačuje, že účinky traumatu, ať už se jedná o válku, genocidu, zneužívání či hladomor, mohou být zřejmě předávány z jedné generace na druhou, protože změní způsob zapínání a vypínání genů u potomků. Je to pro lidstvo přínosem, nebo zátěží, se kterou je třeba se vyrovnat? Epigenetika se zabývá tím, jak […]
Druhý říjnový týden udržuje v napětí a očekávání nejlepší světové vědce, právě v těchto dnech jsou totiž rozdávány Nobelovy ceny, jakožto ocenění za práci a objevy hned v několika oborech. Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se letos stali američtí biologové Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její role v regulaci […]
Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šířila dále, jsou odborníci, kteří pracují na vývoji vakcín, ochotni poskytnout očkovací látky, které již prošly klinickou studií, rwandské vládě, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz