Domů     Příroda
Běžné potravinářské barvivo dočasně zprůhlední tkáně
Zdroj: Geoff Gallice CC BY

Vědci ze Stanfordovy univerzity zjistili, že po nanesení žlutého potravinářského barviva tartrazinu na kůži myší, dojde k jejímu zprůhlednění, a tak je možné sledovat jejich střeva a břišní orgány či cévy v mozku bez nutnosti chirurgického výkonu. Po smytí barviva získá kůže opět normální barvu..

Potravinářské barvivo po nanesení dočasně zprůhlední kůži, svaly a pojivové tkáně. Když jej vědci nanesli na břicho myši, mohli sledovat její játra, střeva a močový měchýř, po nanesení na temeno hlavy pak zase mohli odborníci snadno pozorovat cévy v mozku zvířete.

Poté, co barvivo smyli, získala ošetřená kůže opět normální barvu. Vědci věří, že postup otevírá řadu možností využití u lidí, od lokalizace zranění a hledání žil pro odběr krve až po sledování poruch trávení či identifikaci nádorů.

„Místo spoléhání se na invazivní biopsie by lékaři mohli být schopni diagnostikovat hluboko uložené nádory pouhým vyšetřením tkáně člověka,“ domnívá se doktor Guosong Hong, vedoucí výzkumník projektu.

„Tato technika by mohla rovněž snížit bolestivost odběrů krve, protože by sestry s její pomocí snadno lokalizovaly vhodné žíly pod kůží.“ V současné době je průhlednost omezena na hloubku, do které barvivo pronikne, ale Hong se domnívá, že by do budoucna mělo být možné barvivo dodat hlouběji do tkání s použitím mikrojehličkové náplasti nebo injekce.

Kouzlo tkví v indexu lomu

Když světlo proniká do biologické tkáně, velká část se ho rozptýlí, protože struktury uvnitř těla, jako jsou tukové membrány a buněčná jádra, mají různé indexy lomu. Jak světlo prochází prostředím s různými indexu lomu, ohýbá se a tkáň je tak neprůhledná.

Stejný efekt způsobí i to, že se po vhození do sklenice vody tužka jeví jako ohnutá. Na základě toho začal doktor Zihao Ou a jeho kolegové ze Stanfordu teoretizovat, že konkrétní barviva mohou umožnit, aby určité vlnové délky světla procházely snadněji kůží a jinými tkáněmi.

Zdroj: WikiCommons

Silně absorbující barviva mění index lomu tkání, které je vstřebají, což umožňuje vědcům porovnat indexy lomu různých tkání a potlačit jakýkoli rozptyl. V sérii experimentů se jim podařilo vůči červenému světlu zprůhlednit čerstvá kuřecí prsa poté, co je ponořili do roztoku tartrazinu, žlutého potravinářského barviva.

To snížilo rozptyl světla uvnitř tkáně a umožnilo paprskům proniknout hlouběji. Poté přistoupili k pokusům na myších, kdy jim barvivo natřeli na kůži na břiše. Byli díky tomu schopní pozorovat jejich střeva a orgány.

Čím více tartrazinu, tím průhlednější tkáň

„Obvykle očekáváme, že molekuly barviva učiní věci méně průhlednými. Pokud například smícháte modrý inkoust s vodou, platí, že čím více inkoustu přidáte, tím méně světla může projít vodou,“ vysvětluje Hong.

„V našem experimentu to ale bylo naopak. Čím více tartrazinu jsme nanesli na neprůhledný materiál, jakým je sval nebo kůže, který normálně rozptyluje světlo, tím průhlednější byl. Ale pouze v červené části světelného spektra.“.

Postup ještě nebyl testován na lidech, výzkumníci tak budou muset prokázat, že je jeho použití bezpečné, zvláště pokud by barvivo mělo být vstříknuto pod kůži. Jiní nicméně mohou z tohoto průlomového zjištění těžit rovnou.

Mnoho vědců studuje přirozeně průhledná zvířata, jako jsou zebřičky, aby viděli, jak se u živých tvorů vyvíjejí orgány a rysy nemocí, jako je rakovina. S transparentními barvivy by se tímto způsobem dalo studovat mnohem širší spektrum zvířat.

Štítky:
Související články
Vědci v poslední době objevují úžasný potenciál hub, které se dají využít k mnoha průlomovým inovacím. Pomoci by mohly i s rozkladem plastů, které se hromadí a postupně zamořují planetu. Houby to zvládají bez vzniku mikroplastů a čím dál rychleji… „Lidé si začínají uvědomovat, že houby nejsou ani rostliny, ani živočichové, ale mají vlastní rozlehlou […]
Příroda 1.12.2025
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) myslí na to, aby jeleni a laně mohli v pohodě přezimovat a nebyli rušeni turisty. Proto je až do 30. dubna nadcházejícího roku uzavřena celá řada jinak přístupných tras. Jak uvede mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný, jeleni mají k přezimování k dispozici celkem 18 shromaždišť. Jedná se o oplocené obory, […]
Příroda Zajímavosti 30.11.2025
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že některé prvky psí povahy mají hlubší biologické kořeny, které jsou u obou druhů překvapivě blízké a nejde tak tedy jen o vliv výchovy nebo prostředí. Do výzkumu […]
Příroda Zajímavosti 29.11.2025
  Zapomeňte na přeplněné hotely, spěch a anonymní turistická letoviska. Jižní Tyrolsko nabízí zcela jiný rozměr cestování – dovolenou na statku. Ubytování u místních farmářů, voňavé domácí produkty, krajina Dolomit jako z pohlednice a možnost poznat region očima těch, kteří v něm žijí po generace. Koncept Roter Hahn, který sdružuje více než 1 600 farem, […]
Příroda Zajímavosti 28.11.2025
Pomocí technologie genové editace CRISPR vylepšená pšenice pomáhá půdním bakteriím vytvářet přírodní hnojivo. To by mohlo být průlomem na cestě k čistšímu, levnějšímu a udržitelnějšímu zemědělství. Vědci z Kalifornské univerzity v Davisu vyvinuli pšenici, která podporuje půdní bakterie k přeměně atmosférického dusíku na hnojivo využitelné rostlinami. Posílení přirozené sloučeniny v rostlině pšenice aktivuje bakterie k […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz