Domů     Příroda
Hrady řeckého ostrova Rhodos

komerční sdělení

Patříte mezi milovníky historie? Navštivte řecký ostrov Rhodos a užijte si dokonalou dovolenou plnou poznávání zdejších starobylých pevností a hradů!

 Rhodos patří mezi nejpůsobivější řecké ostrovy. Je tomu tak díky překrásným plážím, průzračnému moři a dechberoucí přírodě, ale také zdejším památkám. Naleznete tu různorodé antické stavby, křižácké pevnosti i byzantské chrámy a kláštery.

Níže vám přinášíme tipy na několik historických hradů, které můžete navštívit během své dovolené.

Palác velmistrů

Palác velmistrů se nachází ve staré části hlavního města Rhodos v severním cípu ostrova. Byl založen johanity jako jejich pevnost a sídlo velmistra řádu v roce 1309 a vybudován v gotickém stylu. V roce 1522 odtud byl rytířský řád vypuzen Osmany.

Vlivem času a událostí (např. v roce 1856 vybuchl střelný prach v muničním skladu po zásahu bleskem) zbyly z hradu bohužel jen ruiny. Ve 30. letech 20. století se však jeho restaurování chopili Italové, kteří zde plánovali vybudovat sídlo pro svého guvernéra kolonie.

Hrad tak získal dnešní podobu. Od roku 1988 je Palác velmistrů společně se Starým městem zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Dnes je zde umístěno muzeum s expozicemi, které dokumentují život na ostrově jednak v období antiky, druhak za vlády johanitů.

Kritinia

Pozůstatky hradu Kritinia, který patří k největším johanistkým pevnostem na Rhodu, se nacházejí na severozápadním pobřeží ostrova mezi vesnicemi Kritinia a Kamiros Skala.

Hrad byl vybudován rytíři řádu johanitů v roce 1472 kvůli ochraně obyvatel před osmanským vojskem. Na vedení stavby se postupně podíleli: velmistr Giovanni Battista Orsini, Pierre d’Aubusson, Basilio Della Scuola a Fabrizio del Carretto, pod jehož vedením byl hrad v 16. století dokončen.

Monolithos

V západním cípu řeckého ostrova Rhodos, nedaleko vesnice Monolithos, se nachází trosky stejnojmenné johanitské pevnosti pocházející z 15. století. Její původní účel byl jasný – obrana ostrova před nájezdníky a kontrola námořních cest. Hrad nikdy nebyl dobyt, přesto z něj zbyly jen ruiny.

I tak je tu však krásně, neboť se můžete kochat výhledy do širokého okolí tvořeného zelenými svahy ostrova a Egejským mořem. A součástí areálu jsou i dvě malé kaple – sv. Pantaleona a sv. Jiří.

Asklipio

Více ve vnitrozemí, ve východní části ostrova Rhodos se nachází pozůstatky hradu Asklipio tyčící se na kopci nad stejnojmennou vesnicí. Stavba byla vybudována v roce 1479 a měla mohutné hradby a dvě strážní věže.

Oficiální vchod byl pouze jeden, ale staré legendy praví, že do pevnosti navíc vedl ještě tajný tunel z jednoho z domů ve vesnici, aby sem mohli její obyvatelé rychle utéct v případě nebezpečí. Do dnešních dní se bohužel dochovaly pouze zbytky vnějších zdí, impozantní vstup, část jihovýchodní věže a základy malých budov uvnitř hradu. A jak už tomu bývá, je odtud opět pěkný výhled do okolí.

Lindos

Nad starověkou vesnicí Lindos ční stejnojmenná, původně byzantská pevnost z 12. století, avšak v průběhu století 14. přestavěna johanity na křižácký hrad. Rytíři svatého Jana zde opravdu udělali mnoho změn a vylepšení, takže z původní stavby toho příliš nezbylo.

Do dnešních dnů se pak dochovala jen jihozápadní nárožní věž a západní věž Místodržitelského paláce. Z vesnice se sem můžete vypravit pěšky nebo na oslu.

Feraklos

U východního pobřeží Rhodu se nachází záliv Haraki a stejnojmenná vesnice, nad níž se vypíná zřícenina johanitského hradu Feraklos. Rytíři svatého Jana dobyli již existující pevnost počátkem 14. století a v průběhu 15. století ji zrekonstruovali a zmodernizovali.

Dnes jsou zde bohužel k vidění už jen zbytky hradeb, zdí a obranných věží. Místo však určitě stojí za to navštívit, neboť je odtud překrásný výhled.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz