Domů     Technika
Největší kosmický festival v tuzemsku Czech Space Week je zpět
Jan Zelenka 11.11.2022

Za hranice Česka a ještě dál se vydá letošní festival kosmických aktivit Czech Space Week, který pořádá Ministerstvo dopravy společně s agenturou CzechInvest, Hvězdárnou a planetáriem v Praze a dalšími partnery. .

zdroj: Czech Space Week

Akce potrvá od 28. listopadu do 2. prosince a nabídne bohatý program pro firmy, investory, startupy, studenty, děti a ostatní fanoušky vesmíru. Festival oslaví úspěchy českých firem podnikajících v kosmickém průmyslu a představí novinky, které hýbou kosmickým odvětvím v České republice.

Generálním partnerem akce se stala brněnská společnost TRL Space Systems..

Czech Space Week přivítá zástupce kosmického průmyslu ze zemí Afriky a Blízkého východu

Zahajovací a zároveň klíčovou událostí letošního ročníku Czech Space Weeku je akce nazvaná Space2Business, která je oficiální akcí českého předsednictví v Radě Evropské unie. Jedná se o průmyslový den kosmických firem společně s mezinárodní konferencí, B2B sekcí, veletrhem a bohatým doprovodným programem pro návštěvníky se zájmem o inovativní vesmírné technologie.

Cílem akce je podporovat podnikání v kosmickém průmyslu a vytvářet nová obchodní partnerství. Událost navazuje na sérii úspěšných Kosmických průmyslových dní, které se konaly na předchozích ročnících festivalu.

Tentokrát však akce věnuje zvláštní pozornost spolupráci napříč celou Evropou a se státy z Afriky a Blízkého východu.

V rámci akce chystají organizátoři také bohatý doprovodný program, mezi kterým nebudou chybět panelové diskuze na téma Space Together se zástupci kosmických agentur z celého světa. Na hlavním pódiu se proti sobě postaví také šampioni z ESA BICu spolu se startupy ze soutěží EU a EUSPA. Odborná porota pak rozhodne o absolutním vítězi v rámci tzv. pitch competition.

zdroj: Czech Space Week

zdroj: Czech Space Week

Copernicus – program EU pro pozorování Země otevře v diskuzi téma války na Ukrajině

Zároveň s akcí Space2Business proběhne v Kongresovém centru Praha konference České uživatelské fórum Copernicus, která se koná v České republice již od roku 2012. Letošní ročník bude tematicky rámován dopady války na Ukrajině, které se projevují v mnoha oblastech našeho života, ať se jedná o zemědělství, obchod, energetiku, potravinovou bezpečnost či ochranu životního prostředí.

Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy Planetum uspořádá také minikonferenci s názvem Příští zastávka: Vesmír pro studenty středních a vysokých škol se zájmem o dění v českém kosmickém průmyslu.

Cílem konference je představit mladým lidem možnosti stáží během studia i po něm a motivovat je k hlubšímu vzdělání v tomto směru. Další doprovodné akce pro studenty a děti chystají partneři Czech Space Weeku, kterými jsou Vysoké učení technické v Brně, vzdělávací kancelář Evropské vesmírné agentury pro Českou republiku ESERO a Hvězdárna a planetárium Brno.

zdroj: Czech Space Week

Časopis 21. STOLETÍ je hrdým mediálním partnerem festivalu Czech Space Week.

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz