Domů     Medicína
Duševní svěžest i ve vysokém věku díky velkým neuronům
Zdroj: Pixabay

Někteří lidé zůstávají duševně svěží, i když už jim táhne na osmdesátku, zatímco kognitivní schopnost jiných upadnou v mnohem mladším věku. Nyní se vědci pokusili zjistit, co za tím může stát. Překvapivě, velikost jejich mozkových buněk….

Vědci z Northwestern University v Illinois se zaměřili na odhalení příčiny toho, proč některým lidem zůstávají kognitivní funkce srovnatelné s někým ve středním věku, i když už překročili osmdesátku. Co stojí za jejich superschopností zůstat mentálně bystrý i ve vyšším věku?

Zkoumali mozek šesti takto obdařených jedinců, sedmi kognitivně průměrných starších osob, šesti mladých lidí a pěti jedinců v raných stádiích Alzheimerovy choroby.

Ve své studii se zaměřili na entorhinální kůru, asociační oblast neocortexu zodpovědnou za ukládání vzpomínek, protože je to jedna z prvních lokalit postižených Alzheimerovou chorobou. Skládá se ze šesti vrstev neuronů naskládaných na sebe.

Druhá vrstva je přitom zvláště důležitým centrem, které přijímá informace z jiných paměťových center v mozku. A právě neurony v této vrstvě byly u duševně svěžích starých osob větší než u všech ostatních skupin, dokonce i té, v níž byli lidé o 20 až 30 let mladší.

Zdroj: Stockvault

Velké neurony bez tau spletenců

Jejich neurony navíc neobsahovaly žádné tau spletence neboli abnormální akumulace bílkovin, které se shromažďují uvnitř neuronů a omezují komunikaci mezi nimi, což je charakteristickým příznakem Alzheimerovy choroby.

Vedoucí výzkumu, Tama Gefenová, odborná asistentka psychiatrie a behaviorálních věd na Feinbergově lékařské fakultě Northwestern University to komentuje slovy: „Abychom pochopili, jak a proč mohou být lidé odolní vůči rozvoji Alzheimerovy choroby, je důležité posmrtně zkoumat mozky lidí, kteří si skvělé kognitivní schopnosti uchovali do vysokého věku.“.

Z pozorování, že tito lidé mají větší neurony než mnohem mladší jedinci, se dá usuzovat, že větší neurony u nich byly přítomny od narození a jejich struktura se udržovala po celý život. Velké neurony tak předurčují své nositele k duševní svěžesti až do vysokého věku.

U lidí trpících Alzheimerovou chorobou naopak postupně dochází ke smršťování (atrofii) neuronů v entorhinální kůře.

Na základě této studie jsou vědci přesvědčeni o tom, že je to v důsledku tvorby tau spletenců, což vede ke zhoršení paměťových schopností ve vyšším věku. Toto zjištění je zásadní pro včasnou identifikaci Alzheimerovy choroby, sledování jejího průběhu a vedení léčby.

Tým vědců nyní plánuje provést další studii, v jejímž rámci chce zjistit, proč mají lidé se schopností udržet si duševní svěžest do vysokého věku tak velké neurony.

Související články
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz