Domů     Příroda
Místo, které není vhodné pro život
Pavel Polcar 14.9.2022
Úvodní foto: Pixabay

Ne každá část planety Země musí nutně oplývat životem. Pokud jde o vyprahlé pouště, zde máme o jejich nehostinnosti jasno, ale věděli jste o existenci oblasti poseté krátery, jedovatými jezírky a horkými prameny? 21. století vás tam zavede.

Foto: Pixabay

Dallol, to je název místa v Afarské pánvi v severní části Etiopie, které může na první pohled evokovat představu cizí planety. Jedná se o nejteplejší místo na Zemi s průměrnými teplotami dosahujícími 34,6 stupně Celsia, v období letních měsíců se navyšují na až 46 stupňů.

Nebezpečná krása

Umístění kráterů v Dallolu je nejnižší položení sopečných kráterů na Zemi. Nacházejí se v hloubce 48 metrů pod hladinou moře. Nejsou ani zdaleka tak staré, poslední erupce zde byla zpozorována v roce 1926. Pro africkou krajinu nejsou charakteristické pouze vysoké dusivé teploty, za jejichž vznikem stojí neobvyklé geologické podmínky, ale také to jsou především krátery s vodou, jejíž paleta barev je velice pestrá – přechází od zelených, oranžových, žlutých a hnědých odstínů.

Foto: Pixabay

Tajemství zdejší krajiny

Prameny Dallolu vylučují chlorid železitý (FeCl3) a hydroxid železitý (Fe(OH)3). U obou sloučenin na vzduchu dochází k jejich tvrdnutí a solné usazeniny a jezírka „natírají“ dozelena. Neaktivní prameny po nějaké době začnou oxidovat a zbarvovat se do hnědé barvy, tento proces nastává opakovaně, proto může někomu Dallol připadat „magický“.

Prameny a gejzíry nejsou ani zdaleka vše, čím může zdejší kraj překvapit. Zelenomodře zbarvená jezírka obsahují vodu, kterou není dobré uhasit žízeň, je totiž jedovatá. Oblast zahrnuje také tzv. fumaroly, což jsou trhliny v zemském povrchu, z nichž do ovzduší proudí horké plyny a páry.

Výprava po stopách života

V roce 2016 se do oblasti vydala vědecká expedice, která chtěla zjistit, zda se zde nachází nějaký život, nebo jestli jde o „mrtvou“ oblast. „Je to úžasné, ale nepřátelské místo,“ vyjádřil se tehdy vedoucí výpravy a vědec ze španělského institutu Centro de Astrobiologia Felipe Gómez.

Foto: Pixabay

Je to jen několik měsíců zpátky, co skupina zveřejnila studii se závěry ze své výpravy. Podle všech informací se jim podařilo objevit mikroorganismy, archaea, jejichž velikost se pohybovala v nanometrických jednotkách.

Archaea je druh jednobuněčných organismů, které se řadí mezi extrémofilní, tedy takové, které se vyskytují v oblastech s extrémními teplotami, extrémním pH nebo vysokým obsahem soli.

Mikrobiální život zde není přirozený

V nejnovější studii, která probíhala pod vedením francouzské mikrobioložky Jodie Belillaové, bylo odebráno rozsáhlé spektrum vzorků ze čtyř zón geotermální oblasti v Dallolu, ty pak byly následně podrobeny důkladné analýze.

Odebraný materiál pocházel ze tří expedic, které proběhly v letech 2016 až 2018. Podle všeho byly výše zmíněné bakterie archaea do oblasti poblíž kráteru zaneseny turisty, z čehož vyplývá, že v této lokalitě neexistuje přirozený a aktivní mikrobiální život.

Za běžných okolností je voda jedním z kritérií pro život, v tomto případě jsou do cesty kladeny fyzikálně-chemické překážky.

Foto: Pixabay

Voda v Dallolu je plná síry a chloru, je extrémně slaná, v některých případech dokonce i desetkrát slanější než normální mořská voda, při teplotě okolo 180 stupňů Celsia vře, je bez kyslíku a její pH se blíží k nule, což je podobný jev jako u kyseliny v autobaterii.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz