Domů     Technika
Taxi nové generace
Dagmar Garciová 9.8.2022
Foto: Pixabay

Sny o malých létajících strojích, které by představovaly taxislužbu, mají výrobci letadel a helikoptér již nějakou dobu. Cílem je především tuto formu přepravy zrychlit a vyhnout se tolik přeplněným silnicím.

Tím největším hráčem na tomto poli je patrně francouzský Airbus, jenž je spojovaný především s velkými dopravními letadly.

Airbus své plány na danou formu přepravy představil již v roce 2019, když předložil vizi pro rok 2024 na přepravování návštěvníků olympijských her. Rozvážet chce hosty i samotné olympioniky autonomními létajícími taxi na baterky.

Na netradičním způsobu přepravy se Airbus podílí společně s pařížským dopravním podnikem. Mezi hlavní benefity vzdušné přepravy patří obrovská úspora času. Zatímco přeprava z letiště Charlese de Gaulla do centra Paříže trvá běžnou dopravou někdy i více než hodinu, létajícím taxi je tato vzdálenost zdolána v řádu několika málo minut. Odlety na této trase by byly každých 6 minut.

Městský podnik Aeroports de Paris musí zvolit lokality, kde by mohly být zkonstruována depa pro létající taxi. Jednou z důležitých podmínek je, aby byla zajištěna bezpečnost a aby byly stroje otestované a spolehlivé.

Nutná je i dostatečně velká kapacita baterie pro překonání delších vzdáleností, prozatím je v plánu pouze elektrický pohon.

Foto: Pixabay

Od snu k realitě

Zatímco se olympiáda v Paříži blíží, s létajícím taxi to vypadá tak „půl na půl“. Koncem roku 2021 společnost, po letech vývoje, představila finální návrh svého létajícího taxíku CityAirbus NextGen. „CityAirbus NextGen kombinuje nejlepší designové prvky a technologický pokrok.

Naším hlavním cílem bylo vyvinout optimální výkon pro relativně krátké cesty. Nový stroj považujeme za počátek městské letecké mobility,“ uvedl Joerg-Peter Mueller, výkonný ředitel Airbus Urban Air Mobility.

CityAirbus NextGen byl navržen tak, aby autonomně létal na vzdálenost 80 km s průměrnou rychlostí 120 km/h. Design tohoto avantgardního letounu odhaluje tvar V pro ocas letadla, pevná křídla a také 8 plně elektrických vrtulí.

Na palubě mohou sedět až čtyři cestující a užívat si let s výhledem velkým předním sklem, navíc je přeprava zcela ekologická s nulovými emisemi.

Je tichý jako myška

CityAirbus NextGen je plně elektrický stroj s možností vertikálního vzletu a přistání (eVTOL). Je známo, že helikoptéry a velké drony jsou poměrně hlučné, to ovšem u nového stroje neplatí, technologie NextGen byla vybudována tak, aby co nejvíce omezila emise hluku, a to především proto, že létat bude hlavně ve městech.

Hlučnost dosáhne maximálně 70 dB při přistání a o 5 dB méně za letu, to lze srovnat s hlukem vysavače nebo televize v provozu. CityAirbus NextGen splňuje nejvyšší certifikační standardy a je navržený s ohledem na jednoduchost.

Foto: Pixabay

Nyní se nový CityAirbus nachází ve fázi podrobného návrhu, jeho první let je naplánován na rok 2023 a certifikace se očekává v roce 2025. Již nyní je tak jasné, že olympiádu bohužel nestihne. „Snažíme se spoluvytvářet zcela nový trh, který udržitelně integruje městskou leteckou mobilitu a zároveň řeší ekologické a sociální problémy,“ dodal generální ředitel Airbus Helicopters Bruno Even.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz