Domů     Příroda
Létající stroje na smrt
Dagmar Garciová 20.7.2022
Foto: Pixabay

V posledních letech se jako synonyma pro invazní druhy skloňují především dva zástupci sršní. Konkrétně se jedná o sršeň asijskou (Vespa velutina) a sršeň mandarinskou (Vespa mandarinia).

Zatímco druhý ze zmíněných zástupců si vzal „do parády“ především USA, kde započal svou invazi v roce 2019, sršeň asijská ohrožuje Evropu, a to včetně České republiky. Sršeň mandarinská je největší druh sršně na světě.

Dělnice dosahují délky minimálně 3 centimetry a královny mohou měřit až kolem 5,5 centimetru a mít rozpětí křídel i více než 7,6 centimetru.

Žihadlo měří 6 milimetrů, hlava je relativně masivní a celá tmavě žlutá až oranžová. Sršeň asijská je podstatně menší než sršeň obecná (Vespa crabro) a do Evropy se dostala již v roce 2004. Zajímavostí je, že nemá v přírodě přirozeného nepřítele.

Dělnice mají délku zhruba 2 centimetry, samci 1,8 až 2 centimetry, královna až 3 centimetry. Oba invazní druhy jsou značně agresivní, a tak není neobvyklé, že často útočí i na člověka. Jsou známé také tím, že s oblibou likvidují včelstva.

Obáváme se toho, že se sršeň asijská jako invazní nepůvodní druh do České republiky dostane, protože proti ní se naše včela medonosná neumí bránit. Byl by to pro nás další problém k těm, co už máme nebo co mají naše včely – nemoci, pesticidy a nedostatečná výživa, když chybí pylová pestrost v krajině.

Je to hmyz, jehož pohyb v přírodě se dá jen těžko omezit,” uvedla předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Foto: Pixabay

Sršeň asijská je v likvidaci včel skutečně efektivní, vědci uvádějí, že jediná dravá sršeň může za den zlikvidovat až 50 včel.

Invaze sršně asijské do Česka samozřejmě hrozí. První u nás budou v rozmezí tří až pěti let, ze začátku půjde jen o jednotlivé nálezy. Častější bude do pěti až osmi let. Z pohledu běžných lidí přibude jen další druh „vosy“, které tu vždy byly – včetně sršní.

Moc se tedy nezmění,” sdělil v roce 2019 entomolog Jakub Straka z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz