Domů     Technika
Jdou dohromady videohry a vyšší inteligence?
Pavel Polcar 19.5.2022
Úvodní foto: Pixabay

„Neseď u té hry pořád, zblbneš…“ Připadá vám tato věta povědomá? Mnozí rodiče ji používají na své ratolesti, aby je odradili od věčného vysedávání u počítače. Co když je to ale přesně naopak?

Skupina čínských a australských vědců si tento zažitý mýtus vzala do parády a zjistila, že při hraní her u dětí nenastává žádný výrazný pokles inteligence, ba přímo naopak. „S videohrami můžete mít výkonnější mozek, lepší orientaci a zbavit se stresu,“ uvedl Diankun Gong, jeden z autorů studie.

Výzkum ukázal, že odlišné ostrovní podoblasti jsou spojeny s konkrétními neuronovými sítěmi (např. pozornostní a senzomotorické sítě).

Studie trvající dva roky zkoumala 9855 dětí z USA, které se zúčastnily studie ABCD. V ní se sleduje dlouhodobý vývoj mozku a zdraví dětí ve věku 9–10 let. Vědci jsou přesvědčeni, že inteligence není jen záležitostí genetickou, ale má na ni a její vývoj vliv spousta nejrůznějších faktorů.

„Pravidelní hráči mají větší množství šedé hmoty i silnější konektivitu mozkových buněk – neuronů. To se pozitivně projevuje i na řešení složitých problémů,“ dodává Gong.

Podle všeho bylo nejdůležitějším zjištěním, že hraní skutečně přineslo pozitivní změny inteligence. Ukázalo se, že děti, které hrály více videoher v 9–10 letech, vykazovaly o dva roky později největší nárůst inteligence.

Výsledky dokazují, že za dva roky studie se u dětí, které hrály hry delší dobu, než je průměr, zvýšilo IQ přibližně o 2,5procentního bodu nad průměr jejich věkové skupiny. Na růst inteligence mělo pozitivní vliv i pouhé sledování videí, což je překvapující, vzhledem k tomu, že jde o rozpor se staršími výzkumy o vlivu sledování televize.

Nezkoumali jsme vliv chování u obrazovky na fyzickou aktivitu, spánek, pohodu nebo školní výsledky, takže o tom nemůžeme nic říci. Naše výsledky ale podporují tvrzení, že čas strávený u obrazovky obecně nezhoršuje kognitivní schopnosti dětí a že hraní videoher může skutečně pomoci zvýšit inteligenci.

To je v souladu s několika experimentálními studiemi hraní videoher,“ dodal na závěr Torkel Klingberg, profesor kognitivní neurovědy na oddělení neurověd Karolinska Institutet.

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz