Domů     Medicína
Ženy jsou k poruchám funkce štítné žlázy náchylnější
Dagmar Garciová 13.4.2022
Foto zdroj: Pixabay

Štítná žláza je životně důležitý orgán umístěný v oblasti krku, jenž produkuje hormony nezbytné pro řízení řady tělesných funkcí. Pro svou správnou činnost potřebuje tento orgán dostatek jódu.

Pokud ho nemá, může dojít k poruše funkce štítné žlázy a nepříjemným zdravotním komplikacím. Na přísun jódu by si měly dávat větší pozor ženy, ty jsou totiž na nemoci štítné žlázy náchylnější. Převážně pak ženy těhotné a kojící, které značnou část této látky předávají svému dítěti. Jestli vaše štítná žláza funguje správně, zjistíte z krevního testu.

Zdravá štítná žláza produkuje přesně tolik hormonů, kolik tělo pro své fungování potřebuje. Z různých důvodů se ale může stát, že dojde k poruše její funkce a hormonů začne vytvářet málo, nebo naopak příliš mnoho, což může mít neblahý vliv na kvalitu života.

Porucha štítné žlázy může zapříčinit problém s otěhotněním

Když štítná žláza produkuje hormonů málo, hovoříme o hypotyreóze. Ta může být vrozená, ale i získaná, a to právě například z důvodu nedostatku jódu v organismu. „Mezi nejčastější příznaky hypotyreózy patří celková únava, spavost a zimomřivost, suchá kůže, vypadávání vlasů, zpomalená či nepravidelná srdeční činnost a poruchy menstruačního cyklu.

Nemoc může být také příčinou problémů s otěhotněním,“ vysvětluje MUDr. Andrea Kačenková z laboratoře SYNLAB.

O nadměrné funkci štítné žlázy, tedy hypertyreóze, hovoříme v případě, že hormonů vytváří příliš mnoho. Tato porucha vzniká například jako důsledek poškození štítné žlázy autoimunitním procesem. Některé z jejich příznaků mohou být podrážděnost, úzkost, nadměrné pocení, třes rukou, zrychlená srdeční činnost a poruchy menstruačního cyklu. Hypertyreóza může vést také k úbytku kostní hmoty a následné osteoporóze.

U obou typů onemocnění štítné žlázy platí, že pokud jsou neléčené, nebo nejsou odhalené včas, může se na těle jako další z příznaků objevit také takzvaná struma, tedy viditelně zvětšená štítná žláza. Ta někdy způsobuje útlak dýchacích cest a jícnu, a člověk tak může špatně polykat nebo obtížně dýchat.

Základem je dostatek jódu

Pro svou správnou funkci a tvorbu adekvátního množství hormonů potřebuje štítná žláza jód. „Hlavní prevencí onemocnění štítné žlázy je dodržování dostatečného denního příjmu jódu ze stravy. V tom mají nespornou výhodu přímořské národy, hlavními zdroji jódu jsou totiž mořské ryby a plody.

Obsažen je ale i v některých druzích zeleniny. Optimální denní příjem jódu pro udržení správné funkce štítné žlázy by měl u dospělého člověka činit kolem 150 mikrogramů,“ říká MUDr. Kačenková. Jód ve větším množství obsahuje i minerální voda Vincentka nebo sůl, do které je v České republice tato látka přidávána.

Těhotné ženy potřebují vyšší denní dávky

K poruchám štítné žlázy jsou obecně náchylnější ženy, u kterých je riziko až osmkrát větší než u mužů. To je dáno větší hormonální zátěží v jejich životě. Obzvlášť v období těhotenství a menopauzy, kdy se hladina hormonů v těle rychle mění, může být jejich štítná žláza velmi vyčerpaná.

Doporučený denní příjem jódu se tak v období těhotenství a kojení zvyšuje, a to cca o 100 mikrogramů, tedy celkem na 250 mikrogramů.

Související články
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz