Domů     Příroda
Mikroplasty a střeva nejsou přátelé
Pavel Polcar 23.12.2021
Foto: DanieleMascolo03 / Creative Commons / CC-BY-SA-2.0

Jsou všude kolem nás, třebaže je nevidíme – mikroplasty. Vědci se dlouhá léta snaží přijít na to, jak škodí lidskému tělu, v závěru roku 2021 oznámili propojení mikroplastů a zánětlivého onemocnění střev (Inflammatory Bowel Disease – IBD).

Mikroplastické znečištění zamořilo celou planetu, od vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány. Bylo prokázáno že lidé tyto drobné částice nejen konzumují v jídle a vodě, ale také je vdechují. Strava a faktory prostředí mohou vyvolat nebo zhoršit IBD, mezi které patří Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.

Lidé se zánětlivým onemocněním střev mají údajně až o 50 % více mikroplastů ve stolici.

V posledních letech prevalence IBD prudce vzrostla v rozvojových zemích v Asii. Odhaduje se, že do roku 2025 bude v Číně 1,5 milionu pacientů s IBD, což může zapříčinit rozsáhlou epidemii,“ uvedli vědci z Nanjing University v Číně.

Již předchozí výzkumy naznačily, že mikroplasty mohou způsobit střevní záněty a další střevní problémy u laboratorních zvířat, ale tento výzkum čínských vědců je prvním, který zkoumá potenciální účinky na člověka.

Vědci našli 42 kusů mikroplastů na gram v sušených vzorcích výkalů od lidí s IBD a 28 kusů ve vzorcích od zdravých lidí.

Koncentrace mikroplastů byla také vyšší u pacientů s těžším IBD, což naznačuje jistou souvislost. Studie však neprokazuje příčinnou souvislost a vědci uvedli, že je třeba provést další výzkum. Je možné, že například IBD způsobuje, že lidé zadržují více mikroplastů ve svých střevech.

Kromě spojení s IBD vědci zjistili, že lidé, kteří měli tendenci pít balenou vodu nebo jíst jídlo s sebou, měli ve stolici přibližně dvojnásobnou koncentraci mikroplastů. Celkem bylo mezi mikroplasty nalezeno 15 různých druhů plastů.

Nejrozšířenější byly PET, používané na lahve s vodou, a obaly na potraviny, a polyamid, který se nachází i v obalech potravin.

Jedna studie dokonce přinesla závěr, že někteří kojenci mají ve stolici více mikroplastů než dospělí, což může být způsobeno žvýkáním plastových předmětů nebo používáním plastových lahví na mléko, o kterých je známo, že uvolňují miliony mikroplastů.

Tato studie poskytuje důkaz, že skutečně požíváme mikroplasty. Je to důležitá studie, protože rozšiřuje základnu důkazů pro lidské expozice. K vytvoření kauzální souvislosti se specifickými stavy lidského zdraví je však zapotřebí více údajů o možných matoucích faktorech,“ dodal ke studii Evangelos Danopoulos z lékařské fakulty Hull York ve Velké Británii, který nebyl součástí studijního týmu.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz