Domů     Příroda
Koráli ve stresu
Dagmar Garciová 27.4.2021
Ilustrační foto: Ipittman / pixabay

Na základě nového vědeckého experimentu bylo prokázáno, že korálové útesy v severním Rudém moři velmi špatně snášejí změny teplot, přesněji značné ochlazení vody. V současnosti se zdejší organismy musejí denně vypořádávat s podmínkami těsně nad jejich minimální teplotní hranicí.

Odborníci jsou toho názoru, že Rudé moře nyní vstupuje do chladnější fáze. Tamní korálové útesy jsou sice známé pro svou vysokou odolnost vůči zvyšujícím se teplotám vody, ale náhlý přechod do chladné zimy jim rozhodně nesvědčí. Chlad u korálů totiž vyvolává fyziologickou stresovou reakci.

I když jsme opakovaně prokázali vysokou teplotní toleranci korálů na mělkých útesech u Eilatu, chtěli jsme ověřit možnost, že tato vlastnost je vykoupená citlivostí na chlad,“ sdělila Jessica Bellworthyová z Bar Ilanovy univerzity, jedna z autorek studie, která se spolu s týmem izraelských vědců zaměřila na výzkum korálů z Akabského zálivu.

„Skutečně jsme zjistili, že vystavení období studené vody způsobuje fyziologickou reakci podobnou bělení,“ doplnila. Tzv. bělení korálů je v dnešní době jedním z nejvážnějších příčin jejich úbytku.

Organismy vystavené v rámci experimentu chladu však nezemřely, po navrácení vody do normálního stavu se vzpamatovaly a uzdravily. Další fáze výzkumu spočívala v tom, že koráli byli vystaveni podmínkám abnormálně horkého léta.

„Důležité zjištění bylo, že ani ti jedinci, kteří utrpěli zimní stres, při vysokých teplotách nadále nebělili,“ uzavřela Bellworthyová s tím, že se jedná o dobrou zprávu.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz