Domů     Medicína
Kdo se v nich má vyznat? Rozluštíme spolu inkontinenční pomůcky

komerční sdělení

Pokud jste se také právě ocitli „na lodi“ s lidmi, kterým se inkontinence nevyhnula, určitě máte v hlavě pořádný zmatek. Proč právě já? To je nejčastější otázka, kterou si všichni říkají. Jenže inkontinence nemá slitování. Objeví se u kohokoliv bez rozdílu věku a příliš se neptá na dovolení.

Takže pokud jste žili dosud s vědomím, že inkontinence rovná se starý nemocný člověk, právě jste zjistili, že to byl mýtus. Jak je to možné? Bude to nejspíš tím, že o úniku moči nikdo moc nemluví. Natož o tom svém.

Kde začít?

Jenže co teď s tím? Říkáte si. Inkontinence je tady. Vaší hlavě bude asi dlouho trvat, než si dovolí přiznat, že i vy patříte mezi inkontinentní. Měli byste ale vědět, že se rozhodně nemusí jednat o trvalý stav.

Druhů inkontinence, potažmo příčin vzniku inkontinence je hrozně moc. Jedno je celkem jisté. Vyšetření inkontinence u lékaře se nejspíš nevyhnete.

Ale nebojte, diagnóza inkontinence není nikterak drastický zákrok. Vlastně se jedná o souhrn úkonů, které dohromady vedou ke zjištění příčiny inkontinence a nastavení vhodné léčby. I zde platí pravidlo, čím dříve začnete problém řešit, tím lepší je prognóza.

Ať už navštívíte praktického lékaře, urologa nebo ženy gynekologa, všichni tito odborníci mají obrovské množství zkušeností s léčbou inkontinence. Možná bude třeba upravit životosprávu, možná vám lékař doporučí cvičení na posilování pánevního dna. Zvolit může také medikamenty nebo operativní zákrok.

Zachovejte klid – řešení existuje

Věřte nebo ne, jedna z prvních věcí, kterou budete muset udělat, je pořízení vhodných inkontinenčních pomůcek. Jedná se o vložky nebo plenkové kalhotky. Jedině s nimi budete mít pocit jistoty a bezpečí a nestane se vám trapas, když nestihnete doběhnout na toaletu.

Samovolný únik moči je k vzteku. Můžete se stokrát přesvědčovat, že moč zůstane, tam kde má. Při inkontinenci si ale tělo dělá co chce a moč odchází kdykoliv se jí zlíbí, třeba když se zrovna budete s kolegy v práci smát nebo když v obchodě zvednete karton s mlékem. S inkontinenčními pomůckami ale můžete být v klidu.

Správně si vybrat, to je podstata všeho

Jenže jaké inkontinenční pomůcky vybrat? Koukali jste se na nabídku? Je jich tolik, že byste se v nich mohli zorientovávat několik let.

A objevují se stále nové a nové. Takže co? Co byste měli vědět, je to, že při lehkém úniku moči si vystačíte s inkontinenčními vložkami. Zde záleží, zda jste žena nebo muž, protože inkontinenční vložky jsou pro každé pohlaví jinak tvarované.

Ty dámské jsou hodně podobné menstruačním. Ženy jejich vzhled příliš nepřekvapí. Také u inkontinenčních vložek najdete lepítka ze spodní strany a křidélka… Muži mají speciální tvar vložek. Vybrat si mohou z tvaru misky nebo kapsy.

Vložky vždy poslouží jen při úniku malého množství moči. Jestli přemýšlíte, kterým stupněm inkontinence vás život obdařil, spolehlivou odpověď vám dá pouze lékař na základě vyšetření.

I se silnou inkontinencí lze nadále komfortně žít

U středního až těžkého stupně inkontinence bude třeba sáhnout po inkontinenčních plenkových kalhotkách. I zde je samozřejmě na výběr hned několik variant. Aktivní osoby jistě ocení navlékací plenkové kalhotky.

Na trhu jsou dnes už kalhotky v designu spodního prádla, barevné, černé, s potiskem, kalhotky s vyšším pasem,… Opravdu je z čeho vybírat. Ležícím pacientům lépe poslouží kalhotky zalepovací. Ty mají lepítka jako dětská papírová plenka.

Savé jádro mají posunuté o něco více do zadní části, takže jsou vhodné při střední a těžké inkontinenci na noc.

Léčba inkontinence je často zdlouhavá a dost často o nervy. Má ale smysl se jí věnovat. Obava z trapasu úniku moči na veřejnosti je velký psychický nápor. Spolu s inkontinenčními pomůckami je možné i nadále žít komfortní plnohodnotný život. Užívejte si každého dne naplno.

Související články
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz