Domů     Medicína
Nová série Medikomiksů vysvětluje dětem, co to jsou vážné nemoci
Pavel Polcar 22.9.2020

Po kreslených příbězích o hemofilii a lymfomu vznikl ve spolupráci s lékaři, pacienty a jejich rodinnými příslušníky nový díl Medikomiksu zaměřující se na karcinom prsu. Všichni autoři do něj vložili své praktické zkušenosti a příběh odráží skutečné dění v české rodině.

Závažná nemoc zásadně ovlivňuje život celé rodiny ve všech oblastech. Dospělí vědí, že nastává nelehké období, ale jak všechny aspekty spojené s nemocí vysvětlit dětem? Právě s tímto problémem pomáhají Medikomiksy – kreslené příběhy srozumitelně vysvětlující, jak funguje lidské tělo, proč vznikne nemoc, co se děje během léčby a jak správně pomoci nemocnému v rámci rodiny.

Nastavení správné atmosféry, komunikace a vzájemného porozumění je nejen z pohledu pacienta, ale i ostatních rodinných příslušníků velice důležité. Za projektem Medikomiks stojí biotechnologická společnost Roche, která se nad rámec výzkumu a vývoje nových léčebných možností věnuje také vzdělávání pacientů a laické veřejnosti.

Čtenáři Medikomiksů se v každém díle setkají se superhrdiny, kterými jsou Miki a Roni, zkráceně Mikroni. Ti zavedou rodiče a jejich děti do tajuplného Mikrosvěta, tedy lidského organismu. Zde jim ukazují, jaká je příčina, průběh a léčba závažných onemocnění.

Vše je popsáno formou jednoduchého komiksového příběhu. „Pro mnohé rodiče může být rozhovor s dítětem o vážné nemocivelmi náročný. Nevědí, jak takové téma dětem správně vysvětlit, váhají, zda to vůbec má smysl a opomenout nelze ani emoční náročnost takového rozhovoru.

Medikomiksy ulehčují oběma stranám pochopení nové situace a usnadňují komunikaci v náročné fázi života,“ vysvětlil MUDr. Jiří Pešina, ředitel komunikace společnosti Roche.

Medikomiksy přebírají úlohu rádce i učitele, a rodiče tak mají po ruce pomocníka, který otevře diskusi o velmi vážném tématu a pomůže jej srozumitelnou a hravou formou vysvětlit dítěti. „Největší přínos vidím v tom, že dítě si na příběhu může uvědomit, že za nemoc maminky nemůže.

Vztahy jsou o komunikaci a při rakovině spolu lidé musí hovořit. Někdo o vážné nemoci neumí mluvit otevřeně, proto je Medikomiks pomocníkem a dobrým vodítkem,” popsala Dr. Mgr. Zuzana Nemčíková, psycholožka, která má opakovanou osobní zkušenost s karcinomem prsu.

Kromě bezplatné online verze, dostupné exkluzivně na www.medikomiks.cz, jsou komiksy pro pacienty a jejich blízké k dispozici také v tištěné podobě, a to ve vybraných pacientských organizacích a centrech:

Český svaz hemofiliků, Hemojunior, Lymfom Help, Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu a Aliance žen s rakovinou prsu.

Související články
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz