Domů     Příroda
Kofeinem ke kreativitě? Mýtus, tvrdí vědci
Jan Martinec 11.3.2020

Káva je natolik populárním nápojem, že jí vědci věnují neustálou pozornost. Nejnovější studii provedli odborníci z Arkansaské univerzity, kteří se zabývali vlivem látek v kávě obsažených na schopnost kreativního řešení problémů….

Kromě chuti a schopnosti udržet člověka vzhůru je nápoj oceňován také pro svou údajnou schopnost podporovat kreativní myšlení. Vědci z Arkansasu však zjistili, že tomu tak není.

Výzkum byl prováděn na 80 dobrovolnících, z nichž první polovina dostala placebo, zatímco druhá požila pilulku se 200 miligramy kofeinu, odpovídajícími hodnotě jednoho šálku kávy.

Posléze bylo u těchto lidí zkoumáno divergentní a konvergentní, přičemž zejména divergentní myšlení úzce souvisí s kreativitou. Překvapivě se jednalo o jednu z mála oblastí, kterou kofein ve skutečnosti vůbec neovlivnil.

Namísto toho zlepšil náladu a výrazně zvýšil konvergentní myšlení, které by se dalo obecně charakterizovat jako schopnost „správně“ odpovědět na otázky bez potřeby kreativity. .

Káva tedy kreativitu sama o sobě nezvyšuje, ale je dost dobře možné, že se kreativní člověk dokáže po jejím vypití lépe soustředit na práci, což pak vytváří tu mylnou představu o přímé spojitosti mezi konzumací oblíbeného nápoje a lepší tvořivostí.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz