Domů     Technika
Lexus UX 250h: Urban Explorer
Jan Zelenka 11.2.2020

První liga kompaktních crossoverů má dalšího hráče. A nebude hrát druhé housle. Nejmladší, nejnovější a nejvyspělejší Lexus současnosti je také tím nejmenším. To ale neznamená, že není nositelem tradičních japonských principů Takumi, Kaizen a Omotenashi….

Třída „Urban Crossover“ má nového ambasadora, doslova, nositele toho názvu. Jezdí skvěle a s hybridním ústrojím čtvrté generace od Toyoty je jako umělec street artu ve fraku. Je zjevením moderních aut, technologická balada 21. století, třebaže infotainment jaksi zamrzl v čase.

Lexus UX 250h není nic menšího než koncentrovaná touhu zašitá do klasického kabátu města – ostatně UX znamená Urban Crossover (lze se setkat také s označení Urban Explorer). Jako první kompaktní crossover a poslední díl do mozaiky řady X doplňuje větší stájové NX a RX.

Základ života

Lexus UX je v rámci modelové řady naprostou novinkou. Vyrostl na podvozkové platformě GA-C (využívá ji např. sesterská Toyota C-HR) a je oproti minulé generaci modulárních platforem o 60 % tužší a má o 1,5 cm nižší těžiště, ale navzdory příbuznosti s modelem C-HR lze i na něm najít drobné odlišnosti – sváry jsou zde laserové a je navíc uzpůsobené pro druhý elektromotor pohánějící zadní kola a jeho měnič.

V detailech se liší i podvozek, když při využití stejného typu přední i zadní nápravy (MacPherson vpředu a víceprvková lichoběžníková vzadu) umožňuje využití adaptivních tlumičů AVS. Pro lepší rozložení hmotnosti, jízdní stabilitu a nižší spotřebu jsou kapota, blatníky a všechny dveře modelu UX vyrobeny z hliníku.

Tohle šasi umožňuje montáž konstrukčně složitějších náprav či hybridních baterií bez zásadního vlivu na prostor pro posádku nebo zavazadla.

Jednotka snů

Srdcem auta je samonabíjecí plně hybridní systém 4. generace s vysoce účinným zážehovým čtyřválcem 2,0 litru, který pracuje pouze v Atkinsonově cyklu. Jeho účinnost díky chytrým konstrukčním řešením a vysokému kompresnímu poměru (14:1) dosahuje rekordních 41 % a výkon činí 107 kW (146 k) při 6000 ot./min.

a 180 Nm ve 4400 ot./min. Navíc mu pomáhají elektromotory. Vůz je vpředu osazen 80kW (109 k) elektromotorem (vzadu 5,3 kW), jež navíc poskytuje nezanedbatelných 202 Nm, které jsou vzhledem k charakteristice elektromotoru dostupné ihned po sešlápnutí plynu.

Konstrukčně modernizovaný nikl-metal hybridový akumulátor je opatřen novým chladícím systémem, díky němuž může být umístěn pod zadními sedadly tak, aby nezasahoval do zavazadlového prostoru. Optimální součinnost spalovacího motoru a elektromotoru(rů) zajišťuje elektronická jednotka Power Control Unit, která je ve srovnání s předchozím hybridem o 20 % menší a 10 % lehčí.

Lexus si ke 4. generaci hybridního ústrojí došel časem. Celých 25 let a 1,4 milionu prodaných samonabíjecích hybridů dělí Lexus od konkurence, která s tím začala teď.

Slyšíte ten zvuk?

Technickou perlou je i prémiový zvukový systém, zvýrazněn šesti nebo osmi reproduktory. Pro zajištění dokonalé redukce zvuku s minimálním zkreslením jsou membrány reproduktorů Panasonic vyrobeny z recyklovatelné pryskyřice obsahující bambusové dřevěné uhlí a opálová rostlinná vlákna.

Audiosystém Mark Levinson pak obsahuje 13 reproduktorů s výkonem 915 Wattů. Každý komponent systému je konstruován tak, aby celkové harmonické zkreslení zvuku bylo na hodnotě 0,1 % nebo méně. Systém je vybaven zesilovačem třídy D s paramentry 150 W/4 Ω x 12 kanálů.

UX se vyrábí v japonském závodě Lexus Kjúšú – Fukuoka.

 

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz