Domů     Medicína
Náklady na léčbu HIV stále rostou
Pavel Polcar 11.12.2019

Infekce HIV v Česku stále patří k aktuálním problémům. Podle Státního zdravotního ústavu bylo v ČR na konci roku 2018 registrováno celkem 3 368 HIV pozitivních pacientů. U 636 z nich se rozvinulo onemocnění AIDS. V roce 2018 v rámci celé ČR lékaři nově diagnostikovali 208 případů infekce HIV, což bylo o 46 méně než v roce 2017..

Podle Hany Kadečkové, tiskové mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR, každý rok roste počet klientů s HIV i náklady na jejich léčbu: „Za poslední čtyři roky přibylo 114 nakažených pacientů a náklady na léčbu se zvýšily z 41 milionů na 76 milionů.

Jde tedy o 85% nárůst. Nejrozšířenější skupinu pacientů s HIV tvoří muži – z celkového počtu 275 nemocných je jich 246. Nejvyšší koncentrace nemocných je ve velkých městech, zejména v Praze a Brně.“.

Virus se do organismu může dostat třemi způsoby – nechráněným pohlavním stykem, krví (injekční užívání drog, aplikace infikované krve nebo přípravků z ní vyrobených) a přenosem z matky na dítě. K infikování organismu dojde v případě, že do něj pronikne tzv.

infekční dávka viru. Inkubační doba se pohybuje kolem tří týdnů, infikovaná osoba je zdrojem možné nákazy prakticky okamžitě po vniknutí viru HIV do organismu a nakažlivou zůstává až do konce svého života.

HIV virus v těle napadá skupinu bílých krvinek zvanou T lymfocyty. Ty hrají důležitou roli při obranyschopnosti lidského organismu. Množící se virus krvinky zabíjí, jejich klesající počet vede k selhávání imunity a rozvoji onemocnění AIDS. Ničení imunitního systému virem HIV je postupné a může trvat i několik let.

Předem nelze říct, zda se u dané osoby onemocnění projeví. U velké většiny z nich dojde k rozvoji některého z příznaků HIV/AIDS obvykle za 10 až 15 let po infekci.

Oslabená imunita nedokáže organismus bránit proti infekcím. Proto bylo onemocnění AIDS v minulosti onemocněním smrtelným – většina pacientů umírala do dvou let. Po vývoji antiretrovirových léků se z něj stala nemoc chronická.

V dnešní době jsou pacienti léčeni několika různými druhy antiretrovirotik, která se většinou kombinují. Ačkoli má antiretrovirová terapie pouze omezený efekt, dokáže oddálit postup nemoci, a výrazně prodloužit a zkvalitnit život pacienta.

Související články
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz