Domů     .Top
3 tipy na netradiční destinace pro cestovatelské dobrodruhy, co rádi ušetří

komerční sdělení

Rádi byste okusili něco netradičního, ale nemáte budget na návštěvu Seychel? Nevadí, můžete navštívit opravdu nevšední místa a zažít opravdu nevšední věci a to za relativně malý peníz, jen musíte vědět, kam vyrazit.

Kupříkladu, pokud byste se rádi vydali po stopách české historie, ale rádi byste zavítali někam dále, než jen po českých luzích a hájích, nezoufejte. Po stopách Čechů se totiž můžete vypravit třeba až do Rumunska!

Ano, do Rumunska.  Většina z Vás má jistě povědomí o českých menšinách v Maďarsku či na Ukrajině, ale o té v Rumunsku ví v dnešní době jen málokdo. Přitom v rumunských horách v oblasti zvané Banát žije přibližně 1200 Čechů.

V horské – izolované oblasti si zde česká komunita zachovává svou původní kulturu, zvyky a tradice a co je důležité i jazyk, a to již skoro 200 let! Při návštěvě se tak můžete seznámit s obyčeji, které už u nás v Čechách dávno vymizely.

 Pokud se chcete dozvědět více, pokračujte na článek o historické pouti Čechů, kteří odešli do rumunského Banátu.

Když už budete v Rumunsku, můžete si výlet prodloužit do sousední Moldávie. Moldavsko s námi sdílí řadu z postkomunistického dědictví, avšak až tady si uvědomíte, že přeci jenom s dobou komunistického temna vypořádáváme každý jinak a především jinou rychlostí.

Moldavané jakoby si ani pomoct nechtěli a raději by vyměnili svou zemi za jinou. A řada z nich, zejména ti mladší, tak opravdu činí. Důvodem jsou nepříznivé životní podmínky, které v Moldávii panují. Průměrný plat se pohybuje kolem 250EUR za měsíc, v tu chvíli si člověk uvědomí, že u nás ve středu Evropy s průměrným platem přes 1000EUR měsíčně, to není zase tak špatné.

I mladí Moldavané vědí, že jejich život pravděpodobně uběhne mnohem rychleji, než ekonomická náprava jejich země. A tak se jejich životy často točí pouze okolo získání rumunského pasu a vycestování do Evropy.

Každý Moldavan má svůj plán a svůj sen o životě na západě. Ne vždy jsou však příběhy jenom veselé a tak se můžete setkat i s případy, kdy rodiče opouštějí své vlastní děti napospas osudu a vyrážejí vstříc.

Pokud chcete nasát atmosféru postkomunistické kocoviny na vlastní kůži, je ideálním navštívit venkovskou hospůdku. V restauračním zařízení pro běžné lidi je totiž i dnes možné takřka na vlastní kůži pocítit, jaký asi tak byl život v dobách sovětského svazu.

Zajímá vás víc? Přečtěte si o životě v současném Moldavsku.

Pokud byste chtěli něco opravdu exotického, ale pořád nechcete utratit majlant, pak Vám můžeme směle doporučit Indii. Za letenku sice něco málo dáte, nicméně náklady na poznávání krás Indie jsou pro Evropany opravdu směšné – Indie je jednou z nejlevnějších zemí světa a její návštěva pro vás bude životním zážitkem.

Nejlidnatější nebo také „největší demokracie světa“ světa Vás zaručeně pohltí. Indie je ideální cílovou destinací také pokud se chcete v zimě jet někam tzv. „ohřát“. Turistická sezóna začíná na začátku listopadu a trvá do konce března.

V tomto období převládá pěkné počasí s příznivými denními teplotami. Od dubna začíná období horka a teploty šplhají nad 40 stupňů ve stínu. Indie je opravdu obrovská, jen těžko ji budete moci procestovat najednou.

Pro vnitrostátní cestování použijte ideálně vlak. Ten je řešením pro každého dobrodruha. Je to opravdu zážitek, byť někdy se to může jevit pro novice jako oříšek. Nicméně i pro začátečníky existuje návod, jak cestovat po Indii vlakem.

Indie je ideální zemí pro baťůžkáře, kteří mají rádi přímý kontakt s lidmi. Indové jsou obecně velmi milí a nápomocní ve všech ohledech. Pokud Vám tedy přelítne přes nos levná letenka, neváhejte ani vteřinu.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz