Japonští vědci v těchto dnech publikovali výsledky svého rozsáhlého průzkumu o vlivu kávy na lidské zdraví. Jejich závěry jsou překvapující!
Studie se v průběhu deseti let zúčastnilo na 90 tisíc Japonců a ukázalo se, že u lidí, kteří kávu pijí denně, se o polovinu snižuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou jater. Odborníci zjistili, že mezi těmi, kteří kávu nepijí vůbec, onemocní rakovinou jater ze 100 tisíc obyvatel přesně 547,2 lidí. U jedinců, kteří ji naopak konzumují pravidelně, se ale riziko výskytu zhoubné choroby snižuje pouze na 214,6 případů. Ochranné účinky kávy přitom vědci zaznamenaly především u lidí, kteří denně vypili minimálně dva šálky lahodného nápoje.
Otázkou zůstává, zda má stejné léčivé vlastnosti káva s kofeinem jako ta bez něj. Japonští experti svůj výzkum v tomto směru nevedli, protože káva bez kofeinu se na tamních ostrovech konzumuje velmi zřídka. Nedávná studie amerických odborníků, provedená nezávisle na té japonské, ale statisticky prokázala, že konzumace kávy bez kofeinu snižuje riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva.