Vaření piva je možná jednou z nejstarších lidských činností, vždyť jej staré civilizace popíjely již před devíti tisíciletími. Západoevropská a středoevropská kultura je vysloveně pivní, bohatou tradici má vaření piva zejména v Německu, Rakousku a České republice.
Však také termín „české pivo“ je chráněným geografickým označením Evropské unie..
Na prvním místě Česká republika, druhé Seychely, třetí Spolková republika, čtvrté Rakousko a pátá Namibie. Tak vypadá čelo světového žebříčku ve spotřebě piva na hlavu. Rodinu českých piv nyní rozšířilo pivo 21.STOLETÍ, na jehož vaření se podíleli i členové redakce a zástupci našeho obchodního oddělení.
Pivo 21.STOLETÍ vzniklo na Vltavě. Právě tam totiž kotví pivovar nazvaný jednoduše Loď. Technologie minipivovaru se nachází ve dvou lodních palubách, hlavní je vybavena dvounádobovou varnou o objemu 500 l.
Spodní paluba pak obsahuje 13 ležáckých tanků a 3 přetlačné. Maximální kapacita varny je 1 600 hl ročně.
Proces výroby piva je v českých zemích takřka stejný. Tou nejzákladnější surovinou je slad, který vzniká naklíčením obilných zrn. Základní obilninou je ječmen. Další ingrediencí je nepochybně chmel, který napomáhá konzervaci piva a k přidání mléčného tónu. Nedílnou součástí jsou také kvasnice.
Všechno, co je potřeba k výrobě piva, stojí přímo na palubě. Várka je dělaná na 500 l. Do vystírky se dává okolo 300 – 400 litrů vody a přidá se zrní. Na řadu přichází rmutování, které je typické pro česká piva a ležáky.
Ve scezovací kádi, které má falešné dno, odteče sladina (voda s extraktem) a následně se ohřívá do varu. V této fázi se přidává chmel a vaří 90 minut. Ve vířivé kádi se roztočí a zůstane čistá mladina (sladina s chmelem).
Následně se do spilky přidávají kvasnice. Je nějaký rozdíl v kvašení? „Zas tolik rozdílů není. Občas, když projedou okolní lodě, zůstává v nádobě příliš mnoho mladiny. Dle mého názoru si ale díky tomuto prostředí kvasinky lépe sedají a kvasí.
Někdy se ale stane, že pokud se loď rozhoupe, můžeme přijít o 20-30 litrů piva. To ale záleží, v jaké fázi je výroba,“ říká vrchní sládek Tomáš Tuchyňa. Kvašení trvá 7-10 dní, u svrchně kvašených piv 5-6 dní.
Následný proces dozrávání trvá asi 30-40 dní. Část se pak dává buď do sudů, nebo se nechává v tancích. Celý proces od sladování k hotovému pivu trvá 4-6 týdnů.