Česko-japonští vědci vyvinuli metodu pro rozpoznání pravého kaviáru. Ten je vůbec nejdražším živočišným produktem na světě a proto si zaslouží takovou pozornost. Nejednou se stává, kdy je kaviár z jiných druhů jeseterů vydáván za skutečný.
Hlavy dohromady ale dali vědci z vodňanské Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a Fakulty rybářských věd Univerzity Hokkaidó a vyvinuli způsob, jak rozpoznat falsifikáty.
Jeseteři patří k nejohroženějším živočichům a to zejména právě kvůli pytláckému získávání tolik ceněného kaviáru. Nejdražší živočišný produkt se kromě čistých druhů jeseterů získává také z jejich hybridů, kupříkladu bestěra.
Aby bylo možné poznat pravost produktu, je zapotřebí analýzy DNA a její druhové identifikace. Metoda není jednoduchá a vyžaduje odpovídající molekulární metody.
Vědci se tak zaměřili na vývoj nových postupů, které by pomohly zjistit kvalitu kaviáru. Nejdříve identifikovali specifické znaky vyzy velké, jesetera malého a bestěra a posléze vytvořili jednoduchou metodu, která jednotlivé ryby od sebe rozpozná.
Tato metoda funguje i při následném určení původu kaviáru. K tomu je zapotřebí pouze jediné jikry.
Tato metoda není nijak nevyžaduje drahé technické vybavení. Navíc by měla pomoct při kontrole pravosti kaviáru, ale také při ochraně znovunavrácených jeseterových ryb do volné přírody.