Domů     Příroda
Včely poznají lidskou tvář
21.stoleti 9.12.2005

Zdají se vám všechny včely stejné? Je zvláštní, že tvorovi, který v porovnání s člověkem disponuje pouhou setinou procenta množství neuronů, nedělá potíže zapamatovat si naši tvář.Zdají se vám všechny včely stejné? Je zvláštní, že tvorovi, který v porovnání s člověkem disponuje pouhou setinou procenta množství neuronů, nedělá potíže zapamatovat si naši tvář.Člověk by bez se rozeznávání tváří v každodenním životě neobešel. Při rozhodování o tom, jestli náhodného chodce obšťastníme přátelským povykem, nebo si ho naopak nebudeme raději vůbec všímat, využíváme zejména na tuto činnost specializované části koncového mozku. Nicméně hmyz nic takové nemá. Jak tedy dokáže rozpoznat jednu tvář od druhé?
Jelikož jsou včely proslulé svou schopností pamatovat si jednotlivé druhy květů, optickému specialistovi z Cambridge University Adrianu Dyerovi nedala spát otázka, jestli se jejich schopnosti nevztahují i na jiné objekty.
Podstrčil jim tedy fotografie několika tváří, a návštěvu jedné z nich odměňoval cukerným roztokem. Po troše opakování se včely na tento portrét naučily chodit ve zvýšené míře. Vědci dokonce zkoušeli fotografie různě přesouvat a nakonec včelám sebrali i cukerný roztok. Přesto se nenasytný hmyz na danou fotografii dokázal vracet ještě další dva dny. „Můžeme si myslet, že některé schopnosti nám propůjčují určité části našeho složitého mozku, ale když to pak vyzkoušíme na včelách, najednou to jde i na mnohem jednodušším seskupení neuronů,“ říká k tomu Adrian Dyer.
„Tato studie ukazuje, že včely jsou chytřejší, než si člověk doposud myslel,“ komentuje studii neurolog Michael Tarr z Brown University na Rhode Islandu. Nicméně nepředpokládá, že by včely rozpoznávaly tváře stejným způsobem jako lidé. „Kdyby byly k pokusu použity brambory, pravděpodobně by se dostavil úplně stejný výsledek.“
Etolog James Gould, který se podílel na výzkumu principu včelího rozpoznávání květů, k tomu dodává: „Pro včely je lidská tvář jen takovým značně podivným květem.“

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz