Obezita vede k vyššímu riziku vzniku srdečních onemocnění, cukrovky druhého typu a rakoviny. Podle odborníků spočívá nejúčinnější boj proti „epidemii“ obezity ve zmenšování porcí jídla. Tým vědců z Univerzity v Cambridgi provedl studii, která zahrnovala 6711 lidí a zjistil, že díky menším porcím je možné omezit denní příjem kalorií na 279. K tomu by mohly pomoci menší balení jídla v supermarketech a menší porce v restauracích i doma. Využít by se měly také menší talíře, skleničky a jiné nádobí.
Součástí studie bylo také porovnání velikosti balení jednotlivých potravin z roku 1993 a 2013. Za 20 let se například objem housek zvětšil ze 70 na 86 gramů, rodinné balení chipsů ze 100 na 150 gramů a porce buráků je nyní o 80% větší.
Podle odborníků tedy, co se obezity týče, leží klíč k lepšímu stavu populace v menším příjmu potravy. Studie totiž ukázala, že lidé mají tendenci sníst všechno, co mají na talíři.