Výrobky se sníženým obsahem kalorii zpomalují působení zhruba 900 genů spojených se stárnutím a poklesem paměti. Neurologové z Medicínského centra v New Yorku naordinovali myším samicím nízkokalorickou dietu s omezeným přísunem cukru a zjistili, že jejich geny si vedou překvapivě dobře.
Účinky diety na zdraví hlodavců a jiných savců jsou známé už celá desetiletí. Nicméně její následky u lidí nebyly správně pochopeny. Hovořilo se spíše jednotlivých pozitivech dietních programů, jako je například snížení rizika srdečních chorob, vysoký krevní tlak a mrtvice.
Předpokládalo se, že zdravá strava příznivě působí jen na několik málo genů. Nyní se ale podařilo prokázat, že stravování během našeho života ovlivňuje až tisícovku genů. „Je to důkaz, že strava přispívá k dobré fyzické kondici a brzdí vznik nemocí, které jsou spojeny se stárnutím.
Z naší studie ale rozhodně nevyplývá, že nízkokalorická strava je zázračným pramenem mládí,“ upozorňuje jeden z vedoucích výzkumníků, profesor Stephen D. Ginsberg.