Novinkou mezi těmito upravenými rostlinami je tzv. „triple-stack“ rýže, kterou vyvinula kalifornská společnost Arcadia Biosciences. Této geneticky modifikované rýži nevadí nedostatek vody, čemuž vděčí genu pocházejícímu z půdní bakterie Agrobacterium tumefaciens, ale je i díky genu z Huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana), který je používán jako modelový organismus v molekulární genetice rostlin, tolerantní i vůči zasolené půdě.
Kromě toho rýže dostala i gen z ječmene, který umožňuje efektivní nakládání s dusíkem.
Ve výsledku tato rýže dokáže růst bez ohledu na vrtochy klimatu a nemusí se hnojit. To je důležité především v jižní a jihovýchodní Asii, kde podle International Rice Research Institute sucho postihuje 23 milionu hektarů a jen v Indii bývá kvůli suchu úroda nižší až o 40 procent. Příliš zasolených je pak podle statistik až 800 milionů hektarů půdy.