Voda je v současnosti stále větší vzácností. Existují lokality, kde je vody už akutní nedostatek. Jinde, například v Austrálii, tamějším obyvatelům teče z kohoutku voda recyklovaná.
Některé přímořské oblasti vsadily na odsolování mořské vody (desalinaci). I tato nadějná technologie však podle nejnovějších výzkumů přináší své problémy.
Mořská voda, která je zbavena soli, se používá především v zemědělství. Zkušenost s ní mají například izraelští zemědělci. Právě Izrael patří mezi místa na Zemi, kde sladké vody příliš mnoho není a Blízký východ se může stát jednou z oblastí, kde se v budoucnu povede válka o vodu.
Bez minerálů to není ono
Odsolená mořská voda má poněkud jiné vlastnosti než voda sladká. Neobsahuje totiž minerální látky, které jsou pro růst kulturních plodin potřebné. Odsolenou vodou byla například zalévána rajčata nebo bazalka a jejich výsledná kvalita byla podstatně horší, než na jakou jsou pěstitelé zvyklí.
Rostlinám chybí při tomto způsobu zalévání především hořčík a kalcium. Jeden ze spoluautorů studie, která vliv odsolené vody na zemědělské plodiny sledovala, izraelský vědec Jorge Taršicky navrhuje, aby se potřebné prvky do vody přidávaly uměle. Zároveň však varuje: „Odsolená mořská voda rozhodně není vhodná jako voda pitná.“ Negativně totiž působí zejména na trávicí trakt a organismu při jejím užívání chybějí některé životně důležité minerály.
Odsolování? Nutnost!
Přesto Izraeli zřejmě nezbývá nic jiného, než se desalinaci mořské vody i nadále věnovat a zdokonalovat ji. Jak prohlásil izraelský ministr národní infrastruktury Binyamin Ben-Eliezer: „Vodní technologie zůstávají důležitou prioritou země. Nárůst izraelských zdrojů vody je vrcholnou prioritou a součástí našeho strategického plánu do budoucna. I zbytek světa pomalu začíná zjišťovat, že potřebuje výrobu toho, co se rychle stává nejdůležitější surovinou.“
Právě v Izraeli se nachází největší desalinační stanice světa. Ta je umístěna v jižní části země v přístavním městě Aškelon a otevřena byla před třemi lety. Za jediný rok je schopná vyprodukovat 100 milionů metrů krychlových užitné vody (naše největší přehrada na Lipně má jen třikrát větší objem), čímž je schopna pokrýt celých šest procent veškeré spotřeby sladké vody v Izraeli.
Odsolování vody
Desalinace vody je v podstatě snižování obsahu solí ve vodě (nebo jejich úplné odstraňování) na míru přípustnou pro vodu pitnou, průmyslovou nebo vhodnou pro zavodňování. Voda se odsoluje například pomocí ionexů (ve vodě nerozpustné měniče iontů), vymrazováním nebo destilací. Energeticky výhodná je vícestupňová destilace s použitím sluneční energie, při níž odpadní teplo z jednoho stupně odpařuje slanou vodu v dalším stupni za sníženého tlaku. Při dobrých klimatických podmínkách lze podle konstrukce destilačního zařízení získat 1,5-4 l destilované vody denně (na 1 m2 plochy kolektoru).
V izraelských odsolovacích stanicích se k odsolování nejčastěji používá reverzní osmóza. To je proces, který dovoluje transport rozpouštědla membránou, zatímco rozpuštěné soli a nízkomolekulární složky zachycuje.