Domů     .Top
Jak funguje laser, který léčí šedý zákal?
Milan Koukal 20.4.2012

Nejpřevratnější přístroj za posledních 20 let – laserový přístroj LenSx, který zbavuje nepříjemného šedého zákalu – vyzkoušelo 21. STOLETÍ doslova na vlastní kůži.

Jak probíhá zákrok na nejmodernějším laserovém operačním zařízení, pocítím na levé oko. Už na něj dlouho skoro nevidím, jako by ho překrýval igelit. Lékař stanovil diagnózu šedý zákal (katarakta). Nejprve v předstihu absolvuji důkladné vyšetření moderními přístroji. Operaci totiž odborníci připravují každému „na míru“.

A jdeme na to!

Těsně před ambulantním „laserováním“ mi sestřička zakryje zdravé oko a to „nemocné“ dokonale znecitliví pomocí anestetických kapek. Pak oko dostane rozvěrač, který brání mrkání víček. Pokud by se snad některý klient bál, nebo byl nervózní, nabízejí do ruky plyšáka.

Všechny úkony, k nimž dochází, operatér komentuje, takže pacient ví, co se s ním v danou chvíli právě děje.

Aby operace probíhala bez problémů, musí se pacient soustředěně dívat dopředu na fixační světlo Trvá to však jen chvilku a soustředění není náročné.

Paprsek koncentruje energii

Co se mi to s okem děje? Femtosekundový laser se už delší dobu používá při operacích přímo na povrchu oka, konkrétně na oční rohovce. Pracuje s ultrakrátkými optickými impulzy v oblasti vlnových délek 1100 nm. Předpona femto- vyjadřuje délku jednoho pulzu 10-15.

Odstraňovat šedý zákal však u nás začal teprve v roce 2012. Laser LenSx při operaci šedého zákalu vytváří řezy jemným delikátním a precizním způsobem, bez ostrých nebo řezných nástrojů.

Řezání laserem využívá principu fotodisrupce. Při něm laserový paprsek zaostří do jednoho bodu, kde dojde ke koncentraci energie a tkáň rohovky se okamžitě změní v plyn (doslova se vypaří). Tím vznikají drobné bublinky, které dále pomáhají v procesu oddělení tkáně.  Při laserové operaci katarakty se nepoužívá žádný skalpel.

„Skalpel je nahrazen precizním laserovým paprskem řízeným počítačem a kontrolovaným chirurgem. Tím metoda vylučuje chyby způsobené manuálním vytvářením řezů pomocí skalpelu, nůžek a jehel,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka renomované Oční kliniky DuoVize v Praze.

Operační rána má přesný tvar, velikost a pozici. To zaručuje rychlé hojení a kvalitní vidění.

Slastná chvíle bez brýlí

Mikrochirurg mě informuje, že do přesného otvoru vytvořeného laserem vsunuje umělou multifokální čočku. Ta zajistí, že nebudu muset nosit žádné brýle. Za chviličku mi lékař oko pomaličku odkrývá.

„Uvidím něco, nebo budu trvale slepý?“ I takové otázky kdysi v obavách mívali operovaní. Často právem! Já však vidím. Tedy jen chvíli, než mi oko překryje obvaz.

Na sále jsem strávil necelých 20 minut. S obvázaným okem jdu dnes domů, odpočinu si a zítra již začíná život bez brýlí. Při kontrole den po operaci je kryt z oka už dole. Po mnoha letech vidím jasně nablízko i do dálky. A to bez brýlí!

Moderní technologie dominují

Dosavadní zkušenosti a možnosti léčení různých forem postižení zraku dále vylepšuje zmíněný femtosekundový laser LenSx. Byl jako první femtosekundový laser schválen americkým FDA (Food and Drug Administration – Úřad pro schvalování potravin a léků) pro operaci katarakty a získal i evropský certifikát CE.

Laser mj. rozmělní lidskou čočku, vytvoří operační vstupy v rohovce a dokonce i delikátní rohovkové nářezy, které odstraňují astigmatismus (nepravidelné zaoblení rohovky). Po provedení těchto kroků laserem chirurg následně odsaje z oka zbytky čočky a implantuje umělou nitrooční čočku.

Tím celá operace končí, protože operační rány vytvořené laserem jsou dvojitě lomené a samotěsnící. Samotný laserový zákrok pak trvá jen 40–50 vteřin. Operaci „obyčejné“ čočky hradí zdravotní pojišťovny, v případě multifokální (víceohniskové) čočky si operaci hradí pacienti. Jedna taková čočka vyjde na 19 000 Kč.

Nejnovější výzkumy prokázaly, že laser je desetkrát přesnější než člověk!

Nebojte se nože u oka!

Důležitou roli v dramatu kolem zraku zpočátku hrával vibrující mikronůž. Nablýskané ostří se téměř dotýkalo křehké rohovky. To už je pryč, stejně jako doba, kdy pacient pociťoval v oku nepříjemný tlak. Někdo při operaci dokonce ztrácel zrak, naštěstí pouze dočasně.

Prvním kompletně laserovým zákrokem bez použití nože v refrakční oční chirurgii (odstraňování dioptrických vad) se staly metody NeoLASIK a NeoLASIK HD. Využívají femtosekundového laseru Zeiss VisuMAx.

Umožňuje vyřadit z procesu „lidský“ faktor dovednosti chirurga a „mechanický“ faktor dříve používaných řezných zařízení (keratomů).

Femtosekundový laser pracuje v kombinaci s osvědčeným bezpečným excimerovým laserem Zeiss Mel 80. Ten vytváří ultrafialové záření (krátké pulzy o velmi vysoké energii) vznikající v plynném aktivním médiu, tzv.

excimeru. Dokáže odstraňovat refrakční vady oka (při nich se nevytváří ostrý obraz na sítnici) úpravou tvaru rohovky – odpařením její povrchové vrstvičky.

Více se dozvíte:

www.duovize.cz

www.operacesedehozakalulaserem.cz

Katarakta nezná stereotypy

Šedý zákal (katarakta) je onemocněním oční čočky, při kterém dochází ke ztrátě její průzračnosti s postupným zhoršováním zraku. Podle vývoje se liší katarakta stacionární (obvykle vrozená) nebo progresivní – postupuje s časem.

Převážně trápí seniory – tzv. senilní katarakta. Spíše výjimkou je katarakta juvenilní, vznikající už v mládí.

Nehrozí nějaké nebezpečí?

*V 17. století osleplo po operaci šedého zákalu devět z deseti pacientů!

*Ještě v 80. letech 20. století šlo o náročný invazivní zákrok, kdy chirurg používal velký operační řez, a rána se musela sešít rozsáhlým stehem.

*Pacient operační sál opouštěl s přelepenýma očima, odkázaný na péči ostatních. V nemocnici strávil 7 až 10 dní.

*Dnes již v den operace pacient odchází domů.

Laser má širokou rodinu

LASER – Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (zesilování světla stimulovanou emisí záření) je optickým zdrojem elektromagnetického záření, tj. světla v širším smyslu. Světlo je z laseru vyzařováno ve formě úzkého svazku.

Pradědeček dnešních moderních laserů se narodil v USA roku 1960, když Theodore H. Maiman poprvé předvedl funkční zařízení. Užívá se v mnoha oborech, máme ho i doma mj. v přehrávači CD či tiskárně.

Podstatou laserového přístroje pro operace čočky je laserový zdroj a soustava několika složitých počítačů, které umožňují plánovat a řídit celý zákrok. Nechybí kamera, oční tomogram a záznamové zařízení tiskárny.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz