Život lidí na severu Afriky se v době před asi 7000 let výrazně odlišoval jak od života v Evropě, tak od života v jednom z blízkým civilizačních center, v oblasti úrodného trojúhelníku. Zatímco Evropa stále žila poměrně primitivním životem a v oblasti blízkého východu se lidé z velké části usadili k zemědělskému životu, Afrika byla pravděpodobně rájem pastevců dobytka.
Němými svědky této doby jsou především obrázky skotu roztroušené po rozpálených skalách Sahary. Poměrně častým výjevem je na těchto malbách i dojení skotu, což naznačuje, že tehdejší lidé museli být alespoň z nějaké části schopní trávit mléko či jeho produkty.
Archeoložka Julie Dunneová z univerzity v britském Bristolu spolu se svými kolegy nedávno analyzovala zbytky nádob, nalezených na významné lokalitě Takarkori. Tyto zbytky analyzovala s využitím současných chemických metod a také nově vzniklé databáze tuků, obsažených v tělech a produktech přežvýkavců.
Podle Dunneové si lidé na Sahaře pochutnávali na mléku či jogurtu v době před 7200 – 5800 lety.