Zákeřná Alzheimerova choroba se v poslední době stává stále závažnějším společenským problémem. Výzkum jejích příčin, průběhu a možností léčení je proto jednou z významných priorit medicínského výzkumu. Američtí vědci nedávno zjistili, že pomocnou ruku může podat obyčejná káva.
Alzheimerova choroba patří do rodiny degenerativních onemocnění nervové tkáně. Jejím typickým příznakem je postupné zhoršování kognitivních funkcí, které se projevuje postupnou ztrátou paměti a „hloupnutím“. Stojí za ním zvýšené ukládání degenerativních proteinů, zejména beta amyloidu, který zhoršuje fungování spojů mezi nervovými buňkami. Postupně byla objevena řada látek, které vývoj onemocnění dokáží tlumit či brzdit. Patří mezi ně např. látky s antioxidativními účinky, látky zlepšující metabolismus mozku či látky potlačující záněty. Organismem, který výzkumníci při svých pokusech užívají nejčastěji, nejsou lidé, ale nejběžnější laboratorní zvířata, myši. Američtí vědci z University of South Florida v Tampě nedávno přišli s nápadem, že myším aplikují vysoké dávky kofeinu. Tyto myši však nebyly úplně obyčejnými myšmi. Vědci je před experimentem geneticky upravili tak, aby se jim horšila paměť podobně, jako se to děje lidem postiženým Alzheimrem. Po dávce, která odpovídá zhruba pěti šálků kávy, pak u myší pozorovali výrazné vylepšení paměti. Kofein totiž způsoboval výrazné snížení hladiny beta amyloidu v krvi, což se projevilo i v mozku a následně také v jeho mentálních schopnostech. „Naše výzkumy poskytují důkazy pro to, že kofein není jen prevencí proti Alzheimerově chorobě, ale může být i kvalitní léčbou“, říká neurolog Gary Arendash, který byl hlavním autorem studie. Milovníci kávy mají tedy o důvod více, proč svému nápoji holdovat.