Hráči na dechové hudební nástroje by podle vědců měli vypít před koncertem sklenici vymačkané červené řepy. Zlepší jim výkon. Prý jim pomůže hrát déle bez potřeby nadechnutí. Tým britských a švédských vědců objevil, že za efektem džusu stojí obsah vysokého množství dusičnanů, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý.
Tento plyn pomáhá našim svalům fungovat stejně dobře za užití méně kyslíku. A stejně dobře funguje i pro dechovou výdrž.
Vědci z Univerzity středního Švédska a Univerzity v Exeteru v Anglii zkoumali trénované potápěče. Při experimentu jim podali 70 ml řepné šťávy. Ukázalo se, že sportovci pod vodou vydřeli téměř o půl minuty déle, než obvykle.
Ti, kteří pili šťávu, zůstali pod hladinou průměrně 4 minuty 38 vteřin. To je ve srovnání o 11 % více, než kontrolní skupina s placebem (4 min. 10 s.).
Odborníci řepu doporučují nejen muzikantům či operním pěvcům, ale též atletům. V dalším pokusu se zaměří na to, jestli bude mít nápoj stejné účinky také ve vysokohorských podmínkách. Kladné výsledky by jistě uvítali horolezci.