Vědci z univerzity v Los Angeles, kteří se složením extraktu ze stromu hovenie a jeho působením na lidský organismus zabývali, si jej nevybrali náhodou. Extrakty z tohoto stromu se v Číně využívají již 500 let ke zmírnění následků intoxikace alkoholem, lidově kocoviny.
Látka dihydromyricetin (DHM), která je v extraktu obsažená, se však ukázala být učiněným “zázrakem”. Podle Ťing Liangové, která vědecký tým v Los Angeles vedla, má DHM vzhlede k alkoholu řadu zajímavých účinků.
V první řadě snižuje subjektivní pocit opilosti – zkrátka nenechává alkohol působit. Váže se totiž na receptory pro důležitý neurotransmiter GABA Současně také potlačuje příznaky kocoviny.
Podávání této látky by mohlo výrazně snížit chuť pacientů na alkohol – zkrátka by se nedostavil jeho kýžený účinek. Další vědci však varují, že právě to by mohlo vést k většímu nárůstu konzumace alkoholu.
„To, že alkohol nemění naše vědomí ještě neznamená, že není pro tělo nebezpečný,“ zní velmi logická námitka.