Vědci vyvinuli novou zobrazovací metodu s rozlišením na molekulární úrovni. Dovoluje jim sledovat vliv hladiny estrogenu a enzymu aromatázy na index tělesné hmotnosti (BMI).
Aromatáza je klíčový enzym v syntéze estrogenů ve tkáních celého těla včetně mozku. Podle Světové zdravotnické organizace se počet obézních lidí od roku 1980 více než zdvojnásobil. V roce 2010 už bylo téměř 43 milionů jen dětí mladších pěti let s nadváhou.
Protože ani v případech, kdy by bylo možné řešit nadváhu úpravou životního stylu, osvěta vždy nepomáhá, je třeba hledat i jiný způsob léčby.
Aktivitu aromatázy měřili vědci v oblastech mozku spojených s chováním, návyky vztahujícími se k jídlu, v hypotalamu a amygdale. S překvapením zjistili významnou míru souvislosti mezi hladinou aromatázy a BMI v amygdale, která ovládá emoční paměť.
Uložené emoční zážitky by tedy mohly mít velký vliv na stravovací návyky člověka. To je v souladu s empiricky podloženou psychologickou hypotézou, že nadměrný příjem potravin má v některých případech nahradit nedostatečný příjem příjemných emočních zážitků – například lásky nebo sounáležitosti.
Snížená dostupnost enzymu byla u osob s vyšším BMI kromě amygdaly i v thalamu a hypothalamu. Snížená hladina aromatázy vede podle výsledků studie ke snížené dostupnosti estrogenu a potenciálně horší kontrole nad chutí k jídlu a příjmem potravy.
Tento poznatek by mohl potenciálně vyústit v celou řadu nových studií hodnotících vztah estrogenu a obezity, příjmu potravy a kontrolu chuti k jídlu.