Domů     Medicína
Vědci zjistili, co stojí za časným nástupem kolorektálního karcinomu
E.coli

Mnoho zemí je v posledních desetiletích svědkem strmého nárůstu počtu případů rakoviny střev u mladých dospělých. Za příčinu byla označena průmyslově zpracovaná strava, stoupající míra obezity a nedostatek pohybu.

Nejnovější studie však odhaluje, že viník může být ještě jeden, a to toxiny produkované škodlivými kmeny běžné střevní bakterie..

K nejstrmějšímu nárůstu počtu případu kolorektálního karcinomu dochází v Anglii, na Novém Zélandu, v Portoriku a Chile. U nás je ročně zjištěno přibližně 7 000 nových případů tohoto zhoubného onemocnění, kterému ročně podlehne 3 000 Čechů.

Mezi hlavní příznaky tohoto typu rakoviny patří krvácení z konečníku nebo příměs krve ve stolici, a to jak jasně červené, tak tmavé, dále odcházení stolice v úzkém proužku, ztráta hmotnosti, únava, slabost, břišní nepohoda, pocit plnosti, bolesti břicha a větší plynatost.

Globální zdravotní záznamy ukazují, že míra rakoviny tlustého střeva roste u dospělých do 50 let v nejméně 27 zemích, přičemž výskyt se každých deset let za posledních 20 let zhruba zdvojnásobuje. Pokud bude trend pokračovat, rakovina střev by se mohla stát do roku 2030 hlavní příčinou úmrtí na rakovinu v této věkové skupině.

Lékaři dlouho spojovali nárůst počtu případů rakoviny tlustého střeva a konečníku se stoupající mírou obezity, konzumací nezdravého jídla a fyzickou nečinností. Podle závěrů nejnovější studie se ale ukazuje, že potenciální hybnou silou onemocnění může být něco zcela jiného, a to škodlivé kmeny běžné střevní bakterie E.coli.

Škodlivé kmeny E.coli

Profesor Ludmil Alexandrov z Kalifornské univerzity v San Diegu k tomu říká: „Myslíme si, že je to infekce v raném věku, která následně zvyšuje riziko rozvoje kolorektálního karcinomu v budoucnu.“ Ve snaze porozumět trendu analyzoval mezinárodní tým pod vedením odborníků z Kalifornské univerzity v San Diegu DNA z 981 kolorektálních nádorů od pacientů z 11 zemí Severní Ameriky, Jižní Ameriky, Asie a Evropy.

Ačkoliv většina vzorků pocházela od starších pacientů, 132 od mladších, u kterých šlo o rakovinu tlustého střeva s časným nástupem.

Kolorektální karcinom

Vědci zjistili, že u nádorů odstraněných pacientům mladším 40 let se třikrát častěji vyskytovaly genetické mutace způsobené kolibaktinem, což je toxin vylučovaný škodlivými kmeny E.coli, než u pacientů starších 70 let.

Stejné typické mutace byly, podle jiné studie zveřejněné v časopise Nature, detekovány častěji právě v zemích s nejvyšší mírou raného nástupu rakoviny tlustého střeva. Vědci předpokládají, že tyto vzory mutací vznikají, když jsou děti vystaveny kolibaktinu před dosažením věku 10 let.

Mutace narušují DNA v buňkách tlustého střeva a mohou zvýšit riziko vzniku kolorektálního karcinomu před dosažením věku 50 let.

Toxin pomáhá bakteriím mít navrch nad jinými

Podle odborníků se škodlivé kmeny E.coli vyvinuly a získaly výhodu ve střevech díky produkcí kolibaktinu. Zatímco toxin poškozuje DNA člověka, mikroby díky němu mohou mít navrch nad ostatními střevními bakteriemi.

„Tento druh mikrobiálního chemického boje je v evoluci docela běžný, když produkce toxinu pomáhá potlačovat mikrobiální konkurenty,“ vysvětluje Alexandrov. Nezodpovězenou otázkou však zůstává, jakým mechanismem dojde k tomu, že se v dětském organismu přemnoží škodlivé bakterie produkující kolibaktin.

„Máme podezření, že k tomu přispívá kombinace faktorů, včetně stravy, které negativně spolupůsobí během klíčové fáze vývoje střevního mikrobiomu,“ podotýká David Scott, ředitel Cancer Grand Challenges z Cancer Research UK. Zatím není jisté, zda by například přijímání probiotik v dětském věku mohlo zafungovat jako prevence, kdy by prospěšné bakterie v nich obsažené nahradily škodlivé mikroby ve střevě.

Alexandrov k tomu říká: „Ve Spojených státech a Velké Británii má asi 30 až 40 % dětí ve střevech E.coli produkující kolibaktin.“ Bude nicméně zapotřebí dalšího výzkumu, aby se stanovila definitivní souvislost mezi kolibaktinem a zvýšeným rizikem raného vzniku kolorektálního karcinomu v mladém věku.

Zdroj: The Guardian

Foto: WikiCommons by fkfkrErbe & by Nephron
Zdroje informací: The Guardian
Štítky:
Související články
Usnout včas, spát celou noc, probudit se svěží – pro mnohé sen. Doslova. Ve světě, kde se večerní ticho mění v modré světlo displejů a hlava neumí přestat přemýšlet ani v jednu ráno, se kvalitní spánek stává luxusem. Jenže spánek není jen odpočinek. Je to chvíle, kdy se tělo opravuje, mozek uklízí, srdce zklidňuje, imunita […]
Historie Medicína 10.7.2025
Antropologové z Národního muzea ve spolupráci s Kriminalistickým ústavem Policie ČR, Ústavem soudního lékařství ÚVN, archiváři a knihovníky oznámili významný objev, a to, že identifikovali ostatky Jana Františka Löwa z Erlsfeldu (1648–1725), předního barokního lékaře, šlechtice a čtyřnásobného rektora Univerzity Karlovy. Tento úspěch přichází symbolicky právě v roce, kdy uplynulo 300 let od jeho úmrtí a zároveň 100 let od […]
Dlouhá léta bylo slepé střevo považováno za zbytečný evoluční přežitek – orgán, který je nám prakticky k ničemu, ale umí potrápit, když se zanítí. Nové vědecké poznatky však ukazují, že je zřejmě důležitější, než se zdálo. Proč ho potřebujeme? Slepé střevo vzniklo u člověka tím, že tenké střevo neústí do tlustého přímo na jeho počátku, […]
Žádná novinka to vlastně není, určité druhy hmyzu se k léčení používaly už ve starověku a tato zkušenost se leckde uchovala dodnes v lidové tradici. Jenže medicína si musela pár století počkat na vývoj metod schopných potvrdit nebo vyvrátit tradované účinky. Výsledky jsou zajímavé…   Stalo se za I. světové války: S americkými jednotkami se v roce 1917 […]
Mluví se o nich jako o svatém grálu. Lék Ozempic, primárně určený na léčbu diabetu 2. typu, a další podobného typu se ukázaly jako spása pro všechny lidi s nadváhou a obezitou. Prootže se po nich hubne. Ukazuje se, že chrání i před kardiovaskulárními onemocněními, a dokonce by si měly poradit i s Alzheimerovou nemocí. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz