Domů     Medicína
E. coli ve střevech může spouštět řetězovou reakci vedoucí až k Parkinsonově chorobě

Vědcům z Kalifornské univerzity v Irvine se podařilo zjistit, že ve střevech lidí, trpících Parkinsonovou chorobou, dochází ke stejným procesům jako v jejich mozku. Ty u nich v konečném důsledku vedou k nedostatku neurotransmiteru dopaminu, který způsobuje poruchy hybnosti.

Přináší to naději, že by do budoucna mohlo být možné tento proces zastavit..

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy. Dochází při něm k úbytku nervových buněk, nacházejících se v části mozku zvané Substantia nigra, které za normálních okolností produkují neurotransmiter dopamin.

Ten zajišťuje přenos signálů mezi nervovými buňkami. Nedostatek dopaminu vede k tomu, že pacient postupně není schopen ovládat či kontrolovat svůj pohyb. Nemoc je známá už od starověku, poprvé popsána ale byla až v roce 1817.

Postihuje lidi nad 50 let věku, ve výjimečných případech se může objevit i dříve. V Česku touto nemocí trpí zhruba 10 až 15 tisíc lidí. Jedním z prvních varovných signálů může být klidový třes rukou, zhoršení čichu a chuti.

Zpočátku může třes postihnout jen jednu končetinu a teprve postupem času i druhou. Často třesem trpí horní a dolní končetiny do kříže, tedy například pravá ruka a zároveň levá noha. Parkinsonický třes může zachvátit i jazyk, rty a krk.

V pozdější fázi onemocnění často doprovází samovolné pohyby a postiženému se špatně artikuluje.

E. coli v centru vědeckého zájmu

Vědci z Kalifornské univerzity v Irvine pod vedením Elizabeth Bessové, odborné asistentky na katedře chemie, se zaměřili na studium střevního mikrobiomu u pacientů s Parkinsonovou chorobou. Rovnováha mikrobů se u nich posouvá, dominanci získávají určité druhy bakterii.

Patří mezi ně i čeleď enterobakterií (Enterobacteriaceae), kam spadá i dobře známá Escherichia coli neboli E. coli. „Přítomnost většího množství těchto bakterií přispívá ke zhoršování hybnosti pacientů s Parkinsonovou nemocí,“ říká ke zjištěním svého týmu Bessová.

V rámci studie se jim podařilo určit řetězovou reakci, která začíná u E. coli a končí tvorbou abnormálních proteinových shluků ve střevě, stejných jaké se nacházejí v mozcích lidí s „Parkinsonem“. Dřívější výzkumy naznačovaly, že by shluky ve střevech mohly podněcovat tvorbu těchto shluků v mozku prostřednictvím osy mozek-střevo.

Ovšem někdy se shluky nejprve vytvoří v mozku a až poté ve střevech. Bessová a její tým nicméně věří, že lepším pochopením toho, jak k tvorbě shluků ve střevech dochází, by mohli být schopni navrhnout účinnou prevenci tohoto podtypu nemoci.

Stejný proces ve střevech i mozku

Vědci se nejprve podívali na dřívější studie, které se zabývaly vznikem shluků v mozku při Parkinsonově chorobě. Buňky ve stárnoucím mozku mohou akumulovat železo, které narušuje strukturu dopaminu. Takto narušený dopamin následně reaguje s proteiny zvanými alfa-synukleidy a způsobuje jejich shlukování.

Ve střevech je dopamin také hojný, a tak se vědci snažili zjistit, zda i zde může docházet k podobným procesům.

V laboratorní misce proto pěstovali E. coli spolu s dusičnany a železem, které se nachází ve střevě, když je zanícené či vystavené oxidačnímu stresu. E. coli umí využívat dusičnany jako zdroj energie, kdy je přemění na dusitany.

Po uvolnění dusitanů z bakterií reagují tyto se železem, které oxiduje. Zoxidované železo pak oxiduje dopamin, který následně způsobí shlukování alfa-synukleidů ve výstelce myšího střeva, jež je podobná buňkám v lidské střevě.

Výsledky studie je třeba ještě dále potvrdit

Proces je tedy podobný tomu v mozku. Bessová k tomu říká: „Naštěstí existuje několik příležitostí, jak tento proces zastavit.“ Například kyselina kávová, obsažená v kávě, může pomoci zastavit oxidaci dopaminu v železe, je ale potřeba dalších studií k potvrzení tohoto účinku.

Studie má však i své kritiky. Vinata Vedam-Maiová, odborná neurochirurgická asistentka na Floridské univerzitě, považuje závěry za zajímavé, ale nedostatečně průkazné.

Tím, že studie probíhala pouze v miskách, nemohly být podle ní zohledněny vlivy dalších složek, které se nacházejí ve střevě, například antioxidantů ze stravy či odpadních látek uvolňovaných imunitními buňkami.

„Kvůli této složitosti pochybuji, že metabolismus dusičnanů je jednou z hlavních hnacích sil, které jsou základem oxidačních reakcí ve střevě,“ říká. Studie se navíc zaměřila pouze na E. coli, aniž by zachytila, jak tyto bakterie reagují s jinými, obsaženými ve střevním mikrobiomu.

Foto: Pixabay
Zdroje informací: LiveScience, University of California, National Institutes od Health, Mayo Clinic
Štítky:
Související články
Medicína 18.4.2025
Vědcům z Institutu Maxe Plancka pro kvantovou optiku se podařilo vytvořit nový test, který je schopen odhalit vzorky krve pacientů, kteří trpí rakovinou plic, a to s 81% přesností. Do budoucna by tento přístup pomohl pomoci významně posunout screening a diagnostiku rakoviny. Test je poháněn umělou inteligencí, která zkoumá rozdíly v molekulách, nacházejících se v […]
Medicína 17.4.2025
Akutní i chronické leukemie patří mezi nádorová onemocnění krve a krvetvorby, pro která v současnosti neexistuje screeningový program zachycující nemoc v široké populaci. Na leukemii však může poukázat běžné vyšetření krevního obrazu – ať již v rámci pravidelných preventivních kontrol u praktického lékaře, nebo v případě příznaků. Důležitým předpokladem je, aby pacient určité symptomy rozpoznal […]
Medicína 15.4.2025
Ročně zemře na vykrvácení až 1,5 milionu lidí po celém světě. Mnoho nemocnic se přitom potýká s nedostatkem krve pro transfuze, a to z důvodu neustálého poklesu dárcovství krve v kombinaci se zvýšenou poptávkou po krevních transfuzích z důvodu zvýšeného stárnutí populace, provádění rozsáhlých chirurgických zákroků či léčby chemoterapií, teroristických útoků i mezinárodních vojenských konfliktů. […]
Medicína 15.4.2025
Většina lidí si nevybaví nic, případně jen velmi málo z doby, kdy jim byly méně než tři roky. Už slavný rakouský psycholog a zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud nazval tento jev infantilní amnézií. Pokud jsou tyto vzpomínky klíčem k rozvoji naší identity v dospělosti, jak je možné, že si je nepamatujeme? Paměť je složitý a komplexní […]
Svět si nedávno prošel pandemií covidu, každoročně se objevují chřipkové epidemie a obavy vzbuzuje i ptačí chřipka. Kontrola šíření virů tak zůstává i nadále globální výzvou. Vědci z University of Pennsylvania se pokusili vyvinout antivirovou žvýkačku bránící přenosu viru chřipky či herpes simplex mezi lidmi. Vyrobená je z luštěniny! Předtím, než vypukla pandemie covidu, používal […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz