Domů     Medicína
E. coli ve střevech může spouštět řetězovou reakci vedoucí až k Parkinsonově chorobě

Vědcům z Kalifornské univerzity v Irvine se podařilo zjistit, že ve střevech lidí, trpících Parkinsonovou chorobou, dochází ke stejným procesům jako v jejich mozku. Ty u nich v konečném důsledku vedou k nedostatku neurotransmiteru dopaminu, který způsobuje poruchy hybnosti.

Přináší to naději, že by do budoucna mohlo být možné tento proces zastavit..

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy. Dochází při něm k úbytku nervových buněk, nacházejících se v části mozku zvané Substantia nigra, které za normálních okolností produkují neurotransmiter dopamin.

Ten zajišťuje přenos signálů mezi nervovými buňkami. Nedostatek dopaminu vede k tomu, že pacient postupně není schopen ovládat či kontrolovat svůj pohyb. Nemoc je známá už od starověku, poprvé popsána ale byla až v roce 1817.

Postihuje lidi nad 50 let věku, ve výjimečných případech se může objevit i dříve. V Česku touto nemocí trpí zhruba 10 až 15 tisíc lidí. Jedním z prvních varovných signálů může být klidový třes rukou, zhoršení čichu a chuti.

Zpočátku může třes postihnout jen jednu končetinu a teprve postupem času i druhou. Často třesem trpí horní a dolní končetiny do kříže, tedy například pravá ruka a zároveň levá noha. Parkinsonický třes může zachvátit i jazyk, rty a krk.

V pozdější fázi onemocnění často doprovází samovolné pohyby a postiženému se špatně artikuluje.

E. coli v centru vědeckého zájmu

Vědci z Kalifornské univerzity v Irvine pod vedením Elizabeth Bessové, odborné asistentky na katedře chemie, se zaměřili na studium střevního mikrobiomu u pacientů s Parkinsonovou chorobou. Rovnováha mikrobů se u nich posouvá, dominanci získávají určité druhy bakterii.

Patří mezi ně i čeleď enterobakterií (Enterobacteriaceae), kam spadá i dobře známá Escherichia coli neboli E. coli. „Přítomnost většího množství těchto bakterií přispívá ke zhoršování hybnosti pacientů s Parkinsonovou nemocí,“ říká ke zjištěním svého týmu Bessová.

V rámci studie se jim podařilo určit řetězovou reakci, která začíná u E. coli a končí tvorbou abnormálních proteinových shluků ve střevě, stejných jaké se nacházejí v mozcích lidí s „Parkinsonem“. Dřívější výzkumy naznačovaly, že by shluky ve střevech mohly podněcovat tvorbu těchto shluků v mozku prostřednictvím osy mozek-střevo.

Ovšem někdy se shluky nejprve vytvoří v mozku a až poté ve střevech. Bessová a její tým nicméně věří, že lepším pochopením toho, jak k tvorbě shluků ve střevech dochází, by mohli být schopni navrhnout účinnou prevenci tohoto podtypu nemoci.

Stejný proces ve střevech i mozku

Vědci se nejprve podívali na dřívější studie, které se zabývaly vznikem shluků v mozku při Parkinsonově chorobě. Buňky ve stárnoucím mozku mohou akumulovat železo, které narušuje strukturu dopaminu. Takto narušený dopamin následně reaguje s proteiny zvanými alfa-synukleidy a způsobuje jejich shlukování.

Ve střevech je dopamin také hojný, a tak se vědci snažili zjistit, zda i zde může docházet k podobným procesům.

V laboratorní misce proto pěstovali E. coli spolu s dusičnany a železem, které se nachází ve střevě, když je zanícené či vystavené oxidačnímu stresu. E. coli umí využívat dusičnany jako zdroj energie, kdy je přemění na dusitany.

Po uvolnění dusitanů z bakterií reagují tyto se železem, které oxiduje. Zoxidované železo pak oxiduje dopamin, který následně způsobí shlukování alfa-synukleidů ve výstelce myšího střeva, jež je podobná buňkám v lidské střevě.

Výsledky studie je třeba ještě dále potvrdit

Proces je tedy podobný tomu v mozku. Bessová k tomu říká: „Naštěstí existuje několik příležitostí, jak tento proces zastavit.“ Například kyselina kávová, obsažená v kávě, může pomoci zastavit oxidaci dopaminu v železe, je ale potřeba dalších studií k potvrzení tohoto účinku.

Studie má však i své kritiky. Vinata Vedam-Maiová, odborná neurochirurgická asistentka na Floridské univerzitě, považuje závěry za zajímavé, ale nedostatečně průkazné.

Tím, že studie probíhala pouze v miskách, nemohly být podle ní zohledněny vlivy dalších složek, které se nacházejí ve střevě, například antioxidantů ze stravy či odpadních látek uvolňovaných imunitními buňkami.

„Kvůli této složitosti pochybuji, že metabolismus dusičnanů je jednou z hlavních hnacích sil, které jsou základem oxidačních reakcí ve střevě,“ říká. Studie se navíc zaměřila pouze na E. coli, aniž by zachytila, jak tyto bakterie reagují s jinými, obsaženými ve střevním mikrobiomu.

Foto: Pixabay
Zdroje informací: LiveScience, University of California, National Institutes od Health, Mayo Clinic
Štítky:
Související články
Medicína Zajímavosti 19.12.2025
Mnoho psychiatrů se po celá desetiletí domnívalo, že z ADHD neboli poruchy pozornosti s hyperaktivitou lze vyrůst. Nyní se ukazuje, že se mýlili. U řady osob porucha přetrvává až do dospělosti, mnoho dalších je naopak diagnostikováno až jako dospělí. Je však pravdou, že se příznaky AHDH s přibývajícím věkem mění. Kdy se nechat vyšetřit? Podle […]
Medicína Objevy 15.12.2025
Alkohol škodí zdraví – to je známá věc. Při metabolickém procesu v játrech z něj vzniká acetaldehyd. O něm se dá říct ledacos, ale určitě ne to, že je nám prospěšný. Koneckonců jde o toxickou látku. Tělo se s ním musí nějak vypořádat a svým způsobem po něm uklidit. Tým odborníků z Ústavu organické chemie […]
Medicína 14.12.2025
Jeden z nejcitovanějších amerických lékřů Eric Topol představuje ve své nové knize Super Agers: An Evidence-Based Approach to Longevity (Superstaříci: Vědecky podložená cesta k dlouhověkosti) optimistickou vizi, ve které lze výrazně posunout hranice zdravého stárnutí. Tvrdí, že přitom není třeba hledat zázračné elixíry ani slepě následovat různé šarlátany zaštiťující se duchovnem, ale důsledné využití toho […]
Coby silný halucinogen umí LSD radikálně zvýšit kreativitu a představivost, proto se stala vyhledávaným zdrojem inspirace pro umělce a vědce a symbolem 60. let minulého století. Na druhou stranu uměla rozvinout i skryté psychické poruchy a způsobit děsivé psychické stavy, tak zvané bad tripy. Proto byla jako droga nakonec zakázána. Dnes se k ní vědci […]
Evropské cereálie, chléb i těstoviny obsahují nečekaně vysoké množství trifluoroctové kyseliny (TFA), látky patřící mezi tzv. věčné chemikálie. Ukazuje to nová analýza organizace PAN Europe, která prověřila 66 běžně prodávaných obilných produktů ze šestnácti zemí. TFA se objevila ve více než osmdesáti procentech testovaných potravin. „Hladiny TFA v obilných výrobcích zhruba stokrát vyšší než průměrné […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz