Domů     Technika
Česká stopa ve vesmíru: Z Klatov do rakety Ariane 6
Jan Zelenka 28.10.2024

Česko se chystá na největší tuzemský festival kosmických aktivit Czech Space Week, kde nemůže chybět jedna velká společnost z malého pošumavského města. V Klatovech totiž společnost ATC Space vyrábí komponenty pro novou evropskou raketu Ariane 6.

Vlajková loď Evropské kosmické agentury už 9. července uskutečnila úspěšný první start, málokdo ale ví, že se raketa neobejde bez několika komponent, které pocházejí právě z klatovského závodu ATC Space. Tady vyrobili hliníkové díly pro pomocné motory nosiče.

Naše firma se podílí na výrobě a kompletaci dvou zásadních komponent pro Ariane 6,” říká jednatel firmy Tomáš Kroták, „jedná se o takzvaný Forward Skirt a Rear Skirt.” Zmíněné části jsou zjednodušeně řečeno válce, které tvoří tělo pomocných motorů na tuhé pohonné látky, takzvaných boosterů.

Například Rear Skirt je kruhová základna samotného pomocného motoru na tuhé pohonné látky. Tento komponent přenáší sílu a hmotnost celé rakety před vzletem, čemuž odpovídá i jeho strukturální pevnost a odolnost.

Česká stopa ve vesmíru

Firma provádí konečnou montáž těchto komponent pomocí takzvaného nýtování, kdy se jednotlivé hliníkové díly skládají ve výsledný díl rakety Ariane 6. Pracovníkům pomáhá šestiosý robot PowerRACe s automatizovaným systémem určování polohy.

Robot provádí vrtání otvorů, do kterých pak pracovníci ručně vkládají spojovací prvky. Krom této činnosti vyrábí ATC Space taktéž jednotlivé hliníkové díly. Ty se ve firmě vyřezávají pomocí vodního paprsku a následně opracovávají na přesných CNC frézkách.

Firma je pevnou součástí výrobního řetězce nového nosiče. Zkušenosti místních pracovníků jsou Evropskou kosmickou agenturou ceněné. „Ušli jsme dlouhou cestu. Vycházíme ze zkušenosti s výrobou prvků pro raketu Ariane 5,” upozorňuje Tomáš Kroták na dlouholeté zkušenosti firmy.

„Při budování nového závodu pro díly rakety Ariane 6 ocenila ESA naše zkušenosti při návrhu továrny, jejího vybavení i dodržení harmonogramu výstavby. Řada prvků v naší výrobě patří již mezi naše know-how a máme plnou důvěru evropského kosmického průmyslu.” Mezi inovace, kterými ATC Space disponuje, patří například systém vakuového upínání specifických dílů, díky kterému je možné tyto přesné díly obrábět a nepoškodit je mechanicky.

V současnosti se firma připravuje na výrobu vylepšených komponent dle upraveného designu horního prstence rakety. Všechny díly na plánované lety Ariane 6 první generace jsou již téměř dokončeny, a tak firma upravuje výrobu na budoucí variantu nosiče.

Související články
Vyvinout silové a sdělovací kabely, které budou použitelné pro rekonstrukci nebo výstavbu nových bloků jaderných elektráren. To je hlavním cílem projektu, na kterém pracují vědci z Centra polymerních systémů (CPS) Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně společně se společností PRAKAB Pražská Kabelovna a Ústavem jaderného výzkumu ŘEŽ.   Nově vyvíjené kabely musí být odolné proti radiaci […]
Čínští vědci vybavili svého robota STAR1 párem tenisek, díky kterým se mu podařilo dosáhnou rychlosti 3,6 m/s, a stát se tak nejrychlejším humanoidním robotem na světě. V závodě v poušti Gobi to nandal i některým svým lidským soupeřům. STAR1 je humanoidní robot vysoký 171 centimetrů a vážící 65 kilogramů, kterého postavila čínská společnost Robot Era. […]
Největší český výrobce letadel, společnost AERO Vodochody AEROSPACE, pojmenovala svůj nejmodernější cvičný letoun L-39 Skyfox. Název odkazuje na dlouholetou tradici úspěšných československých letounů, jako byly L-29 Delfín nebo L-39 Albatros, a zároveň vystihuje jedinečné vlastnosti nového cvičného stroje. Aero letoun L-39 Skyfox produkuje v sériové výrobě a letos navíc slaví 105. výročí od založení. Za tu […]
Značka Kia vyvinula jako první na světě automobilové příslušenství vyrobené za použití plastů vytěžených organizací The Ocean Cleanup z Velké tichomořské odpadkové skvrny (GPGP). poskytovatele řešení trvale udržitelné mobility. Jedním z nejdůležitějších výstupů dosavadní spolupráce je rohož do zavazadelníku z plastů vytěžených z oceánu, kterou Kia v limitované edici uvede ve zcela novém modelu Kia EV3. Exkluzivní […]
V Německu otevřeli lunární simulátor za 45 milionů eur, díky kterému budou evropští astronauté testovat vše od 3D tisku obydlí z měsíčního prachu až po pěstování potravin v tamních podmínkách. Projekt, provozovaný Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Německým střediskem pro letectví a kosmonautiku (DLR), nemá ve světě obdoby –⁠ ani NASA podobné zařízení nevlastní. Simulátor […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz