Domů     Medicína
Mýdlo jako naděje a prádlo pro život

komerční sdělení

Každých 90 vteřin umírá ve světě jedno dítě na nemoci spojené se záchody a špinavou vodou. Každý den ženy stráví dohromady 266 milionů hodin hledáním místa, kam si odskočit. Každý třetí obyvatel planety nemá vlastní čistou toaletu a pro asi polovinu z nich (miliardu) není dostupná ani vlastní díra v zemi..

Více lidí má mobilní telefon než vlastní záchod. Ten chybí asi 1,1 miliardě obyvatel planety. Bez toalet se přitom šíří nemoci, z nemocí je 200 milionů podvyživených dětí a z nich celých 160 milionů mladších 5 let zaostává ve vývoji.

Vývojem se myslí pokles IQ až 15 bodů a to podle výzkumu časopisu Lancet vede k až o 20 % menším příjmům. A na konci celého tohoto řetězce bez záchodů je podle Světové banky hrubý domácí produkt jednoho jediného státu nižší o 3 procenta. Přitom stačí tak „málo“ – záchod a mýdlo.

To si uvědomuje i společnost Diversey, jejíž vizí je zdravý a bezpečný svět, a posláním „chránit lidi a pečovat o ně prosazováním technologií čištění a hygieny zaměřených na budoucnost“.

Speciálně její programy „Soap For Hope“ (Mýdlo pro naději) a „Linens For Life“ (Prádlo pro život) mají přínosy společenské, environmentální i finanční.

SOAP FOR HOPE

Každý rok zemře více než 7 milionů dětí na nemoci, kterým lze předejít jednoduchým mytím rukou. Přitom typický hotel se 400 pokoji vyprodukuje každý rok 3,5 tuny pevného mýdlového odpadu. Tento odpad buď končí na skládce, nebo se odváží do celosvětových recyklačních zařízení, což hotely stojí vysoké poplatky.

Proto společnost Diversey založila projekt Soap For Hope, který učí ohrožené komunity zachraňovat mýdlové kousky z hotelů a vyrábět z nich nové mýdlové kostky.

Jak to funguje?

Mýdlo se získává od zákazníků hotelů Diversey, poté se převáží na místní pracoviště, kde ho obyvatelé znovu zpracovávají pomocí inovativní, ale jednoduché metody lisování za studena. Metoda lisování za studena umožňuje vyrobit 120gramové nebo 500gramové kostky mýdla za méně než 10 minut.

Metoda nepotřebuje elektrickou energii ani tekoucí vodu, což jsou zdroje, kterých je ve slumech nebo chudých vesnicích nedostatek. Nové mýdlo se pak distribuuje na místě nebo převáží do potřebných komunit, čímž se eliminuje odpad, zlepšuje hygiena a vytvářejí se nová pracovní místa.

Stovky hotelů a tuny mýdla

Od spuštění programu v říjnu 2013 se do něj zapojilo více než 800 hotelů ve 188 městech ve 41 zemích světa. Do dnešního dne odklonila iniciativa Soap For Hope 2950 tun pevného mýdlového odpadu ze skládek, opětovně se vyrobilo více než 24,5 milionu kusů mýdla a distribuovali je více než milionu lidí, a to za rok.

Lidé zapojení do projektu Soap For Hope si zároveň vydělávají na drobné živobytí a jejich komunity mají přístup k mýdlu zdarma, což je zásadní pro prevenci život ohrožujících onemocnění jako jsou průjmy, zápal plic nebo virová onemocnění.

Podle některých modelů se 1 dolar investovaný do stavby latrín, sanitace (čisté vody) a hygieny vrátí 4krát.

Všechny projekty jsou vedeny přímo místními neziskovými organizacemi a na práci zaměstnávají znevýhodněné členy komunity.

LINENS FOR LIFE

V typickém hotelu se 400 pokoji se ročně vyprodukují asi dvě až tři tuny použitého prádla na vyhození – prostěradla, povlaky na polštáře, ručníky, stolní oblečení, uniformy zaměstnanců. To je hodně prádla.

Pro tým společenské odpovědnosti firmy Diversey (CSR) je to oblast druhého programu, Linens For Life.

Má podobně jednoduchý, ale mocný cíl – poskytnout potřebným lidem nebo ohroženým rodinám podporu a možnost si vydělat.

Hotely místo toho, aby vyřazené prádlo posílaly na skládky nebo do spaloven, ho mohou recyklovat způsobem, který má skutečný význam, a pomáhat tak lidem v nouzi. Například těm, kteří přišli o všechno při přírodní katastrofě, uprchlíkům, ženám, které byly zachráněny z obchodu s lidmi nebo ze situace domácího násilí.

Hotely poskytnou prádlo organizacím, ty je přemění na nové a užitečné věci, které lze prodat, a tím pomoci získat pro lidi příjem. Mezi vytvořené předměty patří tašky i jednoduché oděvy.

K dnešnímu dni Diversey zahájila více než 80 projektů Linens For Life v celkem 33 městech v Asii, na Středním východě a v Africe. Použité ložní prádlo shromážděné zúčastněnými hotely se distribuuje nevládním organizacím a místním komunitám k opětovnému použití nebo recyklaci. Tyto projekty poskytly udržitelnou obživu přibližně 1700 lidem.

Související články
Nový výzkum, který se zaměřil na studium dvojčat, odhalil genetické rysy, které mohou signalizovat nástup roztroušené sklerózy dlouho předtím, než se u člověka projeví příznaky této nemoci. Změny v genové aktivitě imunitních buněk mohou pomoci označit lidi, kteří mají roztroušenou sklerózu, aniž by o tom věděli. Roztroušená skleróza (sclerosis multiplex) je chronické autoimunitní onemocnění, při […]
Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí rakoviny střev, nyní ukazuje svou potenciální schopnost „rozpouštět“ určité typy rakovinných buněk. Na obzoru se tak rýsuje převratná léčba nádorových onemocnění, byť je potřeba ještě další výzkum. […]
Rozvíjející se věda, zvaná epigenetika, naznačuje, že účinky traumatu, ať už se jedná o válku, genocidu, zneužívání či hladomor, mohou být zřejmě předávány z jedné generace na druhou, protože změní způsob zapínání a vypínání genů u potomků. Je to pro lidstvo přínosem, nebo zátěží, se kterou je třeba se vyrovnat? Epigenetika se zabývá tím, jak […]
Druhý říjnový týden udržuje v napětí a očekávání nejlepší světové vědce, právě v těchto dnech jsou totiž rozdávány Nobelovy ceny, jakožto ocenění za práci a objevy hned v několika oborech. Laureáty Nobelovy ceny za medicínu a fyziologii se letos stali američtí biologové Victor Ambros a Gary Ruvkun za objev mikroRNA a její role v regulaci […]
Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šířila dále, jsou odborníci, kteří pracují na vývoji vakcín, ochotni poskytnout očkovací látky, které již prošly klinickou studií, rwandské vládě, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz