Domů     Medicína
Ve Rwandě se šíří smrtící virus marburg, pomohou vyvíjené vakcíny?
Zdroj: Pixabay

Virus marburg vyvolává hemoragickou horečku marburg, jejíž mortalita dosahuje až 90 %. Proti nemoci neexistuje lék ani schválená vakcína. Nyní vypukla epidemie nemoci ve Rwandě. Pokud by se nákaza šířila dále, jsou odborníci, kteří pracují na vývoji vakcín, ochotni poskytnout očkovací látky, které již prošly klinickou studií, rwandské vládě, aby se zamezilo dalšímu šíření nemoci..

Virus marburg patří stejně jako virus ebola mezi filoviry a způsobuje krvácivé (hemohagické) horečky, při nichž dochází k silnému krvácení z tělesných otvorů. Dalšími příznaky nemoci jsou bolesti svalů a kloubů, stejně jako bolesti hlavy, zad a končetin, dále průjem a zvracení ústící v dehydrataci a selhání ledvin.

Poškození mozkové tkáně se nejprve projevuje zmateností, posléze bezvědomím a končí kómatem. Nakažení umírají při těžkém průběhu nemoci do týdne.

Virus se přenáší tělními tekutinami, včetně krve, výkalů, slin a zvratků, či přímým kontaktem s nakaženým, kterým může být vedle člověka i netopýr, kaloň či opice. Ačkoliv se o nemoci hovoří jako o horečce marburg, pojmenované podle německého města, onemocnění se vyskytuje v subsaharské Africe.

Virus byl objeven v Německu v roce 1967, když se ve městě Marburg nakazilo 24 laboratorních pracovníků od infikovaných opic. Jedna z největších epidemií této nemoci propukla mezi roky 2004 až 2005 v Kongu a Angole, kdy bylo 399 nakažených osob, z nichž 355 nákaze podlehlo.

Epidemie horečky marburg ve Rwandě

Nyní se horečka marburg šíří v africké Rwandě, zatím se hovoří o 27 případech a 9 mrtvých, zasaženi jsou především zdravotničtí pracovníci v hlavním městě Kigali. V pondělí 30. září uspořádala Světová zdravotnická organizace (WHO) ve švýcarské Ženevě telekonferenci za účasti rwandských vědců, kteří byli vybráni vládou země k provádění testů vakcín a jiných léků proti horečce marburg.

Žádná vakcína proti viru marburg zatím nebyla schválena, nicméně dvě se ukázaly jako bezpečné při testování v rámci klinických studií, a tak by mohly být nouzově využity ve Rwandě.

virus marburg, zdroj: WikiCommons

Jednou z nich je vakcína vyvíjená Sabin Vaccine Institute, pojmenovaném po Albertu Sabinovi (1906–1993), který vynalezl orálně podávanou vakcínu proti dětské obrně. Tato vakcína využívá modifikovaný šimpanzí adenovirus, jenž slouží jako vektor pro přenos genetických instrukcí do buněk.

Ty jim říkají, aby vytvořily protein viru marburg, což pomáhá imunitnímu systému rozpoznat a bojovat proti skutečnému viru. Úspěšně testována byla na 40 lidech, u kterých vyvolala imunitní odpověď.

Kruhový systém vakcinace

Druhá, podobná vakcína je vyvíjena na Univerzitě v Oxfordu ve Velké Británii. Teresa Lambeová, vakcinoložka z Oxfordu, která tamní vývoj vakcíny proti viru marburg vede, říká, že se u hrstky účastníků, kteří ji dostali v rámci klinické studie, projevila jako bezpečná.

Vakcíny by mohly být využity v takzvaném kruhovém systému vakcinace, kdy by byli rychle rozpoznány nejbližší kontakty nakaženého (rodina, přátelé), a ty by byly naočkovány. Tím by se zabránilo dalšímu šíření nemoci.

Dle slov Marka Feinberga, výkonného ředitele International Aids Vaccine Initiative v New Yorku, která rovněž vyvíjí vakcínu proti viru marburg, ovšem založenou na vektoru rekombinantního viru vezikulární stomatitidy, nejsou v současné době k dispozici žádné dávky této vakcíny, ale jejich výroba má začít tento týden.

Tato vakcína je obdobou již schválené vakcíny proti ebole. V boji s horečkou marburg by mohl být vyzkoušen i lék remdesivir, testovaný již proti ebole a covidu, případně léčba pomoci monoklinálních protilátek.

Štítky:
Související články
Antibiotická rezistence se stává jednou z největších výzev současného zdravotnictví. Miliardy lidí v chudých zemích si nemohou dovolit ani základní antibiotika na léčbu běžných bakteriálních infekcí, na což ve svých důsledcích mohou doplatit i bohaté země. Pokud se rychle nezmění přístup k tomuto problému, svět se může vrátit do doby, kdy i jednoduchá infekce znamenala […]
Objev antibiotik představoval pro lidstvo dlouhou dobu spásu, odhaduje se, že jen samotný penicilin zachránil 82 milionů životů. Jenže živé organismy se vyvíjejí, bakterie nevyjímaje, a tak si proti antibiotikům postupně budují odolnost. V nejbližší budoucnosti se tak zřejmě nemoci, jejichž původci jsou bakterie, opět stanou metlou lidstva… Odolností bakterií vůči antibiotikům se zabývá projekt […]
Kardiovaskulární onemocnění jsou stále nejčastější příčinou úmrtí ve světě i u nás. V roce 2022 trpělo nějakou nemocí srdce téměř 3 miliony Čechů. Lékaři tradičně hodnotí riziko rozvoje těchto chorob u pacientů na základě vysokých hodnot LDL tedy „špatného“ cholesterolu. Nový výzkum ukazuje, že je přínosné sledovat i další parametry… Lékaři se snaží předvídat riziko […]
Zdravé ledviny přefiltrují denně stovky litrů krve. Pokud však selhávají, musí pomoci technologie – dialýza. Ta se v Česku týká přibližně 6 500 lidí. Poškozené ledviny přitom zpočátku nebolí a jejich selhání se ani nijak neprojevuje. I proto lékaři často chronické onemocnění ledvin (CKD) objeví až v pokročilé fázi. V nejvážnějších případech se jejich nositelé nevyhnou dialýze, příznivější […]
Dánští vědci odhalili možné spojení mezi dlouhodobým vystavením jemným prachovým částicím ve vzduchu (PM2,5) a zvýšeným rizikem neplodnosti u mužů. Zároveň zjistili, že hluk z automobilové dopravy může být faktorem neplodnosti u žen starších 35 let. Výsledky této studie byly publikovány v prestižním časopise The BMJ a otevírají prostor pro další výzkum, který by mohl […]
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz