Domů     Technika
Nový Peugeot 5008: Neskutečný křižník ze Sochaux
Jan Zelenka 3.10.2024

Už je tu. Nová záležitost nastavující v segmentu C-SUV tak trochu jiná měřítka. Nový postrach konkurence, který ve 100% elektrické verzi jako jediný na trhu nabízí prostor v kabině až pro sedm cestujících, a k tomu elektrický dojezd až 660 km. Nový Peugeot 5008..

Vznikl a vyrábí se výhradně ve Francii. Elektromotor uvádí na trh společný podnik Stellantis–Nidec v Trémery. Redukční převodovky vznikají ve Valenciennes a baterie montují v gigafactory ve francouzském Douvrinu. Celé auto se pak montuje v Sochaux.

A my jako první Češi jsme s ním jezdili v rozsáhlém lesním komplexu Svatojiřského lesa na Nymbursku v okolí Loučeně.

Vlastně jsme vyzkoušeli všechny verze, z kterých český zákazník bude moct vybírat.

Základ je platforma

Páteří nové 5008 je flexibilita platformy Stellantis STLA Medium, kterou jako první model využívá v delší konfiguraci. Má rozvor 289 cm a celkovou délku 479 cm. To je dost. Stejně jako více než 40 jízdních asistenčních systémů.

Aby Peugeot svým zákazníkům usnadnil přechod na vozy s plně elektrickým pohonem, nabízí nový model 5008 v základu verzi Hybrid 136 e-DCS6 za 820 tisíc korun. Ten je vybaven systémem Peugeot Hybrid 48V, který tvoří benzínový motor nové generace o výkonu 136 k, spojený se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou, jejíž součástí je elektromotor.

Díky baterii, která se dobíjí za jízdy, nabízí hybrid vyšší točivý moment při nízkých otáčkách motoru a snižuje spotřebu paliva až o 15 % na výsledných 5,7 l/100 km. Při jízdě ve městě může nový 5008 Hybrid 136 e-DCS6 až 50 % času fungovat ve 100% elektrickém režimu s nulovými emisemi.

To zní skvěle, horší je, že tím benzinovým motorem je pouze tříválcová 1,2.

Protože plug-in hybridní jednotka se v Česku prodávat nebude, Peugeot s mild-hybridem očekává 50% prodeje. Zbytek by měly tvořit elektrické E-5008.

A ty jsou neskutečné.

Volba buď, nebo

Peugeot nechce nic komplikovat, proto nabízí jen dva výbavové stupně: Allure a GT, přičemž obě verze poskytují až 7 míst. I nabídka elektromotorů je jednoduchá – alespoň pro český trh. Jsou také dva, buď s nižším výkonem 157 kW (210 k, 345 Nm), nebo silnějším 170 kW (230 k, 345 Nm).

Dvě jsou i kapacity vysokonapěťové lithium-iontové baterie 400 V s chemickým složením NMC (nikl, mangan a kobalt), a to buď 73 kWh pro dojezd až 500 km, nebo verze 96 kWh pro variantu delší dojezd až 660 km.

Ostatním elektrickým spotřebičům (světla, infotainment atd.) dodává nadále energii 12V baterie, která je sama napájena z vysokonapěťové baterie prostřednictvím měniče. Tepelný management baterie využívá cirkulující chladicí kapalinu, která zajišťuje velmi rychlé nabíjení, optimalizovaný dojezd a delší životnost. Tepelné čerpadlo samozřejmě přispívá také k tepelnému komfortu cestujících a zároveň šetří energii baterie.

Na 520/574 kg vážící baterie je poskytována záruka na 8 let (nebo 160 000 km) s garancí minimální nabíjecí kapacity 70 %.

Velký a přizpůsobitelný zavazadlový prostor

Zavazadlový prostor nového modelu 5008 má v pětimístné konfiguraci objem 748 litrů, v sedmimístné konfiguraci 259 litrů a v dvoumístné konfiguraci až 1 815 litrů. Vyniká výjimečnou modularitou, kterou nabízí propracovaná architektura sedadel, jež umožňuje širokou škálu kombinací uspořádání.

Při sklopení všech zadních sedadel nabízí nový model 5008 obrovskou rovnou podlahovou plochu.

Charakteristiky druhé řady: lavice 60/40, opěradla 40/20/40

Charakteristiky třetí řady: opěradla 50/50.

Udržitelná koncepce

Peugeot se už před lety zavázal k tomu, že se stane 100% elektrickou značkou. Pokračuje tak v rozšiřování své bezemisní produktové nabídky a k tomu přidává udržitelnost. V nové 5008 najdete více než 500 kg ekologických materiálů (kovy + polymery).

Například „zelená“ ocel a hliník tvoří 60 % celkové hmotnosti „zelených“ materiálů. Více než 30 polymerových dílů je vyrobeno ze „zelených“ materiálů. U nárazníků, spoilerů, odkládacích přihrádek a koberečků se používá recyklovaný plast.

Udržitelný přístup k designu je patrný i ze snížení počtu ozdobných lišt na karoserii a odstranění všech chromovaných dílů z exteriéru nového modelu 5008.

 

Foto: Peugeot
Související články
Je to obří bazén na střeše Jeseníků. Stavěl se dlouhých 20 let. Vylámalo se kvůli němu 290 tisíc kubíků horniny, přemístilo přes 3 miliony m3 zeminy a spotřebovalo 175 tisíc kubíků betonu. Elektrárna v horách sice zní děsně, ale i díky tomu z vody Divoké Desné vznikl unikát, kam jezdí davy turistů.   A který se před 20 […]
V posledních dvou týdnech proběhla slyšení Pobřežní stráže týkající se tragédie ponorky Titan, soukromého plavidla, které před 15 měsíci implodovalo na dně severního Atlantiku, V hlubinách tehdy nalezlo smrt pět lidí. Navzdory původním veřejným zprávám z loňského roku pasažéři pravděpodobně neměli tušení, že se plavidlo chystá implodovat. Pobřežní stráž kromě jiného zveřejnila videa vraku ponorky […]
Evropská unie učinila další krok směrem k posílení evropské kvantové výpočetní infrastruktury podpisem smlouvy na pořízení kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice, konkrétně v IT4Innovations národním superpočítačovém centru v Ostravě, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava. Smlouva byla podepsána mezi Společným evropským podnikem pro vysoce výkonné počítání (EuroHPC JU) […]
Ve stájích koně za miliony, stejně tak auta na parkovišti. K tomu francouzské jídlo, francouzské pití, petanque a několik VIP osobností. Peugeot pozval na statek Dvůr Hoffmeister pár vyvolených – instagramové výherce „O den s ambasadory“. A tak tu byl Peugeot 208 i Adam Mišík, Peugeot 308 a operní pěvkyně Andrea Kalivodová, Peugeot 408 a […]
Společnost OpenAI slaví. Nedávno totiž světu představila nový model umělé inteligence o1-preview, která dokáže uvažovat jako člověk. Namísto běžných situací by však měla najít uplatnění především v profesionální sféře. Jedná se o první model z nové řady, který má ambici zlepšit schopnosti strojového uvažování a řešení složitých problémů – zejména v oblastech vědy, kódování nebo […]
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz