Domů     Vesmír
Země zachytila nový mini-měsíc
Martin Janda 14.9.2024

Když se asteroidy přibližují k Zemi, obvykle se dějí dvě věci. Buď ve většině případů Zemi minou nebo naši planetu zasáhnou a vytvoří na obloze jasnou světelnou čáru nebo v horším případě dopadnou až na povrch.

Avšak v ojedinělých případech je asteroid zachycen gravitací Země a nějaký čas obíhá planetu, čímž se z něj stává dočasný měsíc, byť jen pomíjivý..

V nedávné době byl pomocí pozemských teleskopů spatřen vesmírný kámen, který má právě takový osud: dočasně se stane dalším měsíčním společníkem Země. Asteroid s označením 2024 PT5, který byl zaznamenán v časopise Research Notes of the American Astronomical Society, má délku pouhých 10 metrů.

Astronomové vypočítali, že od 29. září do 25. listopadu bude asteroid obíhat Zemi, než se vymaní z gravitačního vlivu planety a zmizí v hlubinách vesmíru. „Je to opravdu zajímavé,“ uvedla výzkumnice zabývající se dynamikou asteroidů z Centra pro astrofyziku při Harvardově univerzitě a Smithsonianově institutu Federica Spoto, která se na studii nepodílela.

Dodala, že pozorování asteroidu 2024 PT5 pomůže vědcům lépe pochopit vesmírné objekty pohybující se v blízkosti Země a to včetně těch, které se občas střetnou s naší planetou.

Asteroidy, které se nedokážou vymanit z gravitačního pole Země a po určitou dobu ji obíhají, se označují jako mini-měsíce. Díky své malé velikosti a rychlosti je však obtížné je odhalit a přesně identifikovat.

Někdy se dokonce ukáže, že jde o umělé objekty, například evropská sonda Gaia určená k mapování hvězd byla jednou zaměněna za asteroid. Často se podobné omyly týkají také zbytků z raket.

„Pokaždé, když je objeven objekt s dráhou tak podobnou Zemi, je tu šance, že jde o vesmírný odpad,“ uvedl astronom z Universidad Complutense v Madridu a spoluautor studie Raúl de la Fuente Marcos. Pozorování asteroidu 2024 PT5 však podle něj ukazuje, že „se jedná o přírodní objekt, o tom není pochyb.“.

Asteroid byl objeven 7. srpna pomocí systému ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System). Podle astronomických výpočtů má asteroid před sebou dvouměsíční obíhání kolem Země, než se vydá dál.

Původ asteroidu 2024 PT5 naznačuje zajímavou zápletku. Jeho minulý pohyb naznačuje, že „by mohl být kusem vyvrženého materiálu po srážce s Měsícem,“ uvedl ředitel Centra pro studium objektů v blízkosti Země při NASAPaul Chodas.

Jinými slovy, nový mini-měsíc Země by mohl být malým fragmentem našeho skutečného Měsíce.

Aby byl objekt technicky považován za mini-měsíc, musí Zemi oběhnout alespoň jednou. Asteroid 2024 PT5 ale provede pouze pohyb ve tvaru podkovy. „Určitě tento podzim neoběhne celý systém Země a Měsíce, takže si nejsem jistý, zda bych ho klasifikoval jako mini-měsíc,“ řekl hlavní výzkumník radarového programu pro asteroidy v Jet Propulsion Laboratory Lance Benner.

Ať už se jedná o skutečné mini-měsíce, či nikoli, asteroidy obíhající kolem Země, jako je 2024 PT5, nejsou jen zajímavostí. Mnohé z nich obsahují drahé kovy, které by se někdy v budoucnu daly těžit. „Když se mluví o těžbě asteroidů, vždy se zmiňují mini-měsíce,“ uvedla Spoto.

Kovově bohatý vesmírný kámen, který skončí na oběžné dráze Země, možná s pomocí budoucí kosmické lodi, která by ho do této pozice navedla, by mohl být ideálním cílem pro horníky budoucnosti.

I výzkumníci zabývající se planetární obranou se zajímají o objekty, jako je 2024 PT5. Zaměřují se především na hledání blízkozemních asteroidů o průměru 140 metrů, tedy takových, které by mohly zničit celé město.

Doposud bylo identifikováno asi 11 000 z odhadovaných 25 000 rizikových asteroidů. Stále však zbývají miliony menších, ale přesto nebezpečných objektů, jejichž polohu neznáme, a které by mohly způsobit rozsáhlé škody a ztráty na životech, pokud by zasáhly obydlenou oblast.

Objev asteroidu 2024 PT5 nám připomíná, že „okolo Země je dost rušno,“ řekla Frederica Spoto. Vědět, kam všechna tato „doprava“ směřuje, je důležité pro nás všechny.

Související články
Sonda BepiColombo, společná mise Evropské a Japonské vesmírné agentury, dokončila jeden ze svých průletů kolem Merkuru. Následně zaslala snímky znázorňující krátery posetý povrch planety, kterou začne obíhat v roce 2026. Ve čtvrtek se sonda přiblížila k Merkuru více než kdykoli předtím a zaslala ostré černobílé snímky nehostinného, skvrnitého povrchu planety při východu slunce. Sonda BepiColombo […]
Český záložní astronaut Aleš Svoboda se včera vydal na simulovanou víkendovou misi na Měsíc – s dalšími členy posádky při ní bude provádět různé vědecké a technologické experimenty. Součástí mise je výstup na povrch Měsíce s pomocí virtuální reality. Tréninkovou misi pořádá Akademie věd ČR v rámci Strategie AV21 Vesmír pro lidstvo s dalšími partnery […]
Díky měření evropské sondy Planck víme, že vesmír je starý 13,81 miliardy let. Když mu tedy bylo 350 milionů let, byl takříkajíc v dětském věku. Přesto už obsahoval uhlík, základní stavební kámen života, jak jej známe ze Země. Vyplývá to z pozorování Webbova teleskopu, který ve svém pohledu do vesmírné minulosti odhalil galaxii, ve které […]
I když se první žena dostala do vesmíru jen dva roky po prvním muži, své pevné místo ve vesmírných posádkách získaly ženy až po dalších dvaceti letech. Nyní už nikdo nepochybuje o tom, že jsou právoplatnými členkami posádek vesmírných lodí. V některých ohledech muže dokonce předčí, mají například menší spotřebu kyslíku i jídla. Nový výzkum […]
Fyzika kolem nás, v nás, ale i daleko od nás, je fascinující. Určuje pravidla všem ostatním vědám. Fyzika není jen dílem ve velké skládačce, nýbrž je podkladem, na kterém leží vše. Tato rubrika představuje příběh jedné z částic. Tentokrát elektronu… Elektrony jsou malé částice s velmi malou hmotností, ale jejich vliv je obrovský. Váží pouze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz